Lumbalis gerinc MR vizsgálat

A lumbalis gerinc MR vizsgálat / ágyéki gerinc MR vizsgálat

Az MRI a jelenleg használt egyik legmodernebb képalkotó eljárás. Erős mágneses erőtér segítségével készít több irányban is részletes képet a vizsgált testrészekről. Az ágyéki gerinc röntgen vizsgálatok csontszerkezeti, stabilitási megítélése mellett az ágyéki gerinc MR vizsgálatok a legmegbízhatóbb és legrészletgazdagabb eljárások, melyekkel a gerincvelő, a csigolyák, porckorongok, kisízületiek és gerincvelői idegek is vizsgálhatók. Remekül alkalmas a gerincoszlop legalsó részének vizsgálatára. Ezt a medence feletti szakaszt szaknyelven lumbalis vagy ágyéki régiónak nevezük.

A lumbalis gerinc MR vizsgálat pontos képet ad a beteg ágyéki gerincoszlopának állapotáról.

Mikor alkalmazunk ágyéki gerinc MR vizsgálatot?

A lumbalis gerinc MR vizsgálatát neurológusok, ortopéd és reumatológus szakorvosok ajánlhatják. A lábzsibbadás, végtaggyengeség, végtagok érzéscsökkenése, gerinc becsípődése, lumbágója esetén ajánlott. A vizsgálat gerincsérv, kisízületi elváltozások, csigolyák, lefutó ideggyökök állapotának felmérésére használatos. A gerinc alsó szakaszának elváltozásai akár vizelési zavarokat is okozhatnak.

A gerincoszlop nemcsak tartja a törzset, ebben futnak a motoros és szenzoros, azaz a mozgató és érző pályák, idegek is. Ezek is megsérülhetnek. Ilyenkor tapasztalhatunk zsibbadást, izomgyengeséget a lábakban. Az is lehet, hogy az érzékelés sérül, például alig érezzük, ha valaki hozzánk ér.

Ezen tünetek mögött sokféle elváltozás, probléma állhat:

 • porckorongsérv

 • degeneratív gerincelváltozások

 • csigolyagyulladás

 • ideggyökcsatorna szűkülete

 • gerincvelői térfoglalások, daganatok

A lumbalis gerinc MR vizsgálattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Az MR vizsgálat egy fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat a klausztrofóbiával küzdő páciensek esetén sem szokott gondot okozni, mert akár lábakkal előre is csúsztathatjuk a cső felé. Derékfájdalmak esetén a háton fekvő pozíció és a vizsgálat alatt elengedhetetlen mozdulatlanság okozhat kényelmetlenséget, a láb alá helyezett párna azonban ezt komfortosabbá teszi.

A készülék működését hangos, kattogó zaj kíséri, mely nem okoz halláskárosodást, füldugóval mérsékelhető ennek kellemetlensége.

A vizsgálat időtartama 20-25 percig tart.

Kontrasztanyagos vizsgálatot gerincvelői térfoglalások, tumorok, műtétet követően vagy bizonyos gyulladásos kórképek gyanúja esetén, leginkább orvosi kérésre készítünk.

A lumbalis gerinc csavarjai, fémjei amennyiben azok MR-kompatibilisek lehetővé teszik ugyan a vizsgálatot, azonban a keletkező fém miatti torzítások lehetősége miatt érdemes a kiértékelésben felkeresendő kezelőorvossal előzetesen egyeztetni javallatát.

Ágyéki gerinc MR vizsgálat kontrasztanyaggal

A kontrasztanyag egy olyan anyag, amely intravénásan beadva végighalad a véráramon, és a jó vagy rosszindulatú, térfoglaló elváltozások megítélhetővé válnak az MR berendezés segítségével. A legtöbbször a kontrasztanyag nélküli, úgynevezett natív vizsgálat is elegendő, a szakorvos azonban néhány helyzetben dönthet úgy, hogy indokolt a kontrasztanyag alkalmazása. A korábbi jódos kontrasztanyag allergia nem zárja ki az MR kontrasztanyag alkalmazását.

A kontrasztanyag használata esetén körültekintéssel kell eljárni. A beszűkült vesefunkció nem teszi lehetővé annak alkalmazását. A kontrasztanyagos vizsgálatra 2 héten belüli vesefunkciós laborra van szükség, illetve figyelembe kell venni, hogy csak az eGFR 45 feletti érték esetén alkalmazható. Előkészületet is igényel a kontrasztanyag alkalmazása, ugyanis 2 nappal a vizsgálat előtt és után a metformin tartalmú cukorgyógyszereket fel kell függeszteni, valamit 4-6 órás éhezés szükséges a vizsgálatot megelőzően.

Az ágyéki gerinc MR vizsgálat nagyjából fél óráig tart.

Mikor nem alkalmazhatók az MR vizsgálatok?

Az MRI alapvetően nem okoz egészségkárosodást, nincsenek mellékhatásai. Bizonyos esetekben azonban ellenjavallt:

 • A szervezetbe műtét során vagy egyéb módon található fémek nem minden esetben teszik lehetővé a vizsgálatot. A fülbevalók, testékszerek szintén eltávolítandók.

 • Az erős mágneses tér miatt a várandósság első trimeszterében nem, egyéb esetben is csak szülészorvos által támogatott esetben és orvosi javaslatra.

 • a készülék súly és méret korlátai miatt, 150 kg felett nem, 130 kg felett korlátozottan alkalmas a vizsgálatra.

 • jelentős gerincfájdalmak nem minden esetben teszik lehetővé a vizsgálat elvégzését. Érdemes fájdalomcsillapítással felkészülni.

 • teljes bénulás, mozgásképtelenség esetén kérjük vegyék figyelembe a korlátokat. Ülőkocsiba való átüléssel tudjuk a vizsgálóhelységbe szállítani pácienseinket, így amennyiben csak kézben való bevitel kivitelezhető, ehhez kellő segítséggel szükséges érkezni.

Kérjen időpontot lumbalis gerinc MR vizsgálatra a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaihoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül végezhessük el a vizsgálatot kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek