Nyaki gerinc MR vizsgálat

Az MR vagy MRI (Magnetic Resonance Imaging) a képalkotó eljárások legmodernebb formája. A nyaki gerinc röntgen vizsgálatok csontszerkezeti megítélése mellett a nyaki gerinc problémák esetén a legmegbízhatóbb és legrészletgazdagabb eljárás a nyaki gerinc MR vizsgálat.

A mágneses rezonancia segítségével létrehozott részletgazdag képek tűpontos diagnózist tesznek lehetővé, egészségkárosodás nélkül. A technológia a műtéti hegek, és a már megállapított betegségek, problémák utánkövetésére is remek eszköz.

A nyaki gerinc MR vizsgálat pontos képet ad a beteg nyaki gerincoszlopának állapotáról, elváltozásairól.

Milyen esetben van szükség nyaki gerinc MR vizsgálatra?

A vizsgálatot leggyakrabban neurológus, ortopédus vagy reumatológus szakorvosok ajánlhatják, ha gyanítják, hogy a kar, vállak területén előforduló panaszokat a nyaki gerinc rendellenességei okozzák vagy azok a nyaki gerinc régióból sugároznak.

A gerincoszlop fontos szerepet játszik a testtartásban és mozgásban. Emellett a gerincoszlopban futnak a gerincvelő mozgató és érző pályái. A gerincoszlop sérülései, problémái így sokféle tünetet kiválthatnak. Tapasztalhatunk éles fájdalmat a felső végtagokban (karok), illetve a gerinc mentén. A karok zsibbadása, izomgyengesége és kiesett szenzoros funkciói mögött szintén állhatnak a nyaki gerincoszlop sérülései. A fájdalom okozta kényszertartás szintén betudható nyaki problémáknak.

Az orvos a tünetek alapján valószínűsíteni tudja, hogy milyen konkrét problémák állhatnak a háttérben. Ezek közé tartozik többek között a porckorongsérv, a porckorongok elmeszesedése vagy kopása, a gerincvelő különféle daganatai. A gerincvelőt és az érző- és mozgató gyököket borító védő kötőszövet szintén megsérülhet. Előfordulhat továbbá, hogy a beszűkült gerinccsatorna vagy az ideggyök-csatorna szűkülete áll a tünetek mögött.

A kezelési tervhez szükséges pontos diagnózishoz azonban egy alapos, pontos vizsgálatra van szükség az MR vizsgálat pedig az egyik legjobb rendelkezésre álló eszköz.

A nyaki gerinc MR vizsgálattal kapcsolatos tudnivalók

 • Az MR vizsgálat egy fájdalommentes vizsgálat, egyes betegeknél bezártság érzetet válthat ki, illetve a pozíció és a vizsgálat alatt elengedhetetlen mozdulatlanság okozhat kényelmetlenséget.

 • A készülék működését hangos, kattogó zaj kíséri, mely nem okoz halláskárosodást, füldugóval mérsékelhető ennek kellemetlensége.

 • A vizsgálat időtartama 20-25 percig tart és háton fekvő helyzetben zajlik.

 • A nyaki MR vizsgálatok nagy része kontasztanyag nélküli, úgynevezett natív vizsgálat. A natív MR vizsgálat nem igényel különösebb előkészületeket, ellentétben a kontrasztanyagos vizsgálatokkal.

 • Kontrasztanyagos vizsgálatot gerincvelői térfoglalások, tumorok, Sclerosis Multiplex (SM) gyanúja esetén készítünk.

 

Mik a kontrasztanyag alkalmazásának feltételei?

A kontrasztanyag használata nem minden esetben jöhet szóba. A beszűkült vesefunkcióval rendelkező pácienseknél egészségügyi kockázatot jelenthet, így az eGFR 45 alatti értéke alatt csak natív vizsgálatokat végzünk.

Ezen kockázat megállapítására a kontrasztanyagos vizsgálatok előtti, két hétnél nem régebbi vesefunkciós laboratóriumi vizsgálat szükséges.

A használt kontrasztanyagok ritka esetben allergiás reakciókat válthatnak ki, emiatt tudott MR kontrasztanyag allergia esetén nem végezhető el.

A metformin tartalmú gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt két nappal abba kell hagyni, és csak két nappal a vizsgálat után lehet folytatni. Erre azért van szükség, mert ez az antidiabetikumokban használt hatóanyag a kontrasztanyaggal együtt egészségségügyi problémákhoz vezethet.

Mikor nem alkalmazható a nyaki gerinc MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat során a berendezés nagyon erős mágneses teret hoz létre. Emiatt nem szabad fémtárgyakat bevinni a vizsgáló terembe. A fülbevalókat és testékszereket szintén el kell távolítani.

Az MRI alapvetően nem okoz egészségkárosodást, nincsenek mellékhatásai. Bizonyos esetekben azonban ellenjavallt:

 • A szervezetbe műtét során vagy egyéb módon található fémek nem minden esetben teszik lehetővé a vizsgálatot.” A fülbevalók, testékszerek szintén eltávolítandók.

 • Az erős mágneses tér miatt a várandósság első trimeszterében nem, egyéb esetben is csak szülészorvos által támogatott esetben és orvosi javaslatra.

 • A készülék súly és méret korlátai miatt, 150 kg felett nem, 130 kg felett korlátozottan alkalmas a vizsgálatra.

 • Jelentős nyaki merevség, görbület (pl.: Bechterew-kór, fokozott nyaki gibbus) nem minden esetben teszi lehetővé a vizsgálat elvégzését.

 • Erős klausztrofóbia esetén előfordulhat, hogy a beteg annyira tart a zárt tértől, hogy úgy dönt, nem szeretné elvégeztetni a vizsgálatot

 • A nyaki gerinc MR vizsgálattal a gerincvelő és a mozgásszervi panaszokkal összefüggő problémák vizsgálhatók, azonban a nyaki lágyrészek, nyirokcsomók vizsgálatára célzott, eltérő vizsgálat szükséges, nyaki lágyrész ultrahang és MR vizsgálat ajánlott.

A nyaki gerinc MR vizsgálat körülbelül fél óráig tart.

Kérjen időpontot nyaki gerinc MR vizsgálatra a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaihoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül végezhessük el a vizsgálatot kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek