A cardio MR vizsgálatról

Mikor érdemes szív MR vizsgálatot végezni?

A koszorúér betegség véráramlási zavart és szívinfarktust okozhat. Az elhalt szívizom területet – tehát az infarktust – több vizsgálóeljárással lehet ábrázolni, de a szív MR technika az egyik legalkalmasabb eljárás, mivel nagy felbontással képes megjeleníteni az elhalt területet. Számos szívizmot érintő betegség létezik, mely a kamra kitágulásával , a szívizomzat aránytalan megvastagodásával, a jobb kamra ritmuszavarra hajlamosító strukturális eltérésével jár. Az említett, de akár az itt fel nem sorolt kórképek szívelégtelenséget és ritmuszavart okozhatnak. Ezen tünetek kivizsgálása során rendszerint először szívultrahang készül, azonban előfordulhat, hogy megválaszolatlan kérdések maradnak, ezért a további képalkotás során a szív MR fontos szerephez jut. A szív MR a klinikai gyakorlatban alkalmazott vizsgáló módszerek közül a legpontosabban képes mérni a szív tágasságát, funkcióját és a szívizomzat tömeget. A szívizomzat sérülése esetén pedig kimutathatók a friss (akut) és a korábbi (krónikus) károsodás okozta eltérések is.

Kinek javasolt a szív MR vizsgálat?

Számos szívizomzatot érintő betegség kivizsgálása során lehet szükség szív MR vizsgálat végzésére. A koszorúér betegség okozta, és más okokra visszavezethető szívinfarktus kimutatása és ábrázolása mellett a szívelégtelenség, kóros szívizom túltengés esetén is előfordul, hogy a szívultrahang mellett a szív MR vizsgálat is szerephez jut. A veleszületett szívbetegségek nyomon követése néhány évente szükségessé teheti a szív MR vizsgálatot is.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat során pontosan meghatározható a szívfunkció, a kamrák, illetve igény esetén a pitvarok tágassága. Kimutatható a szívizomsérülést jelző ödéma és a korábbi károsodások után visszamaradó hegesedés mennyisége és elhelyezkedése. A halmozás mintázata eltérhet a különféle kórképek esetén, ami a diagnózist segíti.
Veleszületett szívbetegeknél gyakran kerül fókuszba a jobb kamra, a tüdőverőér felé vezető billentyű elégtelensége, valamint esetleges shuntkeringés – ez utóbbi a vér egyik szívfélből a másik szívfélbe történő nemkívánatos véráramlás, aminek a mértékét szintén ki lehet mutatni.

Az Európai Kardiológus Társaság számos ajánlása fogalmaz meg javaslatokat, hogy milyen esetekben érdemes szív MR mérést végezni. Nem teljesen egyértelmű esetben szív MR specialistáink készséggel adnak tanácsot a szív MR vizsgálat szükségességéről Önnel vagy kezelőorvosának.

Mi történik a szív MR vizsgálat során?

A vizsgálat rendszerint 60 percig tart. A mérési időt befolyásolja, hogy a szív MR vizsgálattal milyen kérdésekre keressük a választ. Kihatással van még a mérés hosszára a szívritmus. Amennyiben sok extra ütés, vagy ritmuszavar miatt változó szívműködés áll fenn, az az adatgyűjtést és az értékelést megnehezíti, ritkán előfordulhat, hogy a vizsgálatot emiatt ismételni kell.

Előzetes gyógyszeres kezeléssel lehet a sikeres vizsgálat esélyét növelni ritmuszavaros betegek esetén. A vizsgálat alkalmával speciális MR-ben használatos EKG elektródákat ragasztunk fel, a légző mozgásokat a hason áthurkolt övvel követjük. Az adatgyűjtés EKG–val szinkron történik, a légző mozgások okozta mozgási eltérések,” kiküszöbölése érdekében légzésvisszatartást alkalmazunk. Egy-egy légzésvisszatartás kb. 8-15 másodpercet vesz igénybe.

A vizsgálat erős hanghatással jár, ezért pácienseink számára zajcsillapító fülhallgatót biztosítunk. A szív MR vizsgálat során folyamatosan kommunikálunk a pácienseinkkel.

A vizsgálat kb. 1.5 órát vesz igénybe.

Szükséges-e a szív MR során kontrasztanyagot adni?

A kontrasztanyag, melyet a vizsgálati kérdések függvényében kell adni nem a más esetekben szokásos jódot, hanem egy ritka földfémet, gadolíniumot tartalmaz. Az anyag nem lép reakcióba a szervezettel, a vesén keresztül a nagy része néhány óra alatt kiürül. Ritkán előfordul allergiás reakció, melynek a kezelésére az MR vizsgálóhely teljeskörűen felszerelt. Az allergia leginkább jelentéktelen kiütések formájában jelentkezhet, elvétve átmeneti hányinger alakulhat ki. Amennyiben kontrasztos szív MR vizsgálatot tervezünk, úgy előtte meghatározzuk a páciens vesefunkcióját.

Milyen előkészületeket igényel a vizsgálat?

A vizsgálat előtt folyadékot szabad fogyasztani, de azt javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt 4 órával bőségesen már csak keveset egyen. Az MR vizsgálat előtt minden beültetett fém implantátum típusáról tájékoztatni kell a vizsgálatot végző szakembert.

A szívműtétek során bekerülő mellkasi drótvarrat, a műbillentyűk és a koszorúér stentek rendszerint nem jelentenek problémát, azonban a bonyolultabb beültetett orvosi eszközök, mint a pacemakerek, ICD-k, hallásjavító implantátumok), idegrendszeri stimuláló eszközök okozhatnak problémát. Ezeknél csak megkötésekkel vagy esetenként egyáltalán nem végezhető MRI vizsgálat. Gondos körültekintést kívánnak még az agyi aneurysma érklipek – régebbi típusok esetén nem végezhető MRI.

Amennyiben beültetett fém van a testében, érdeklődjön előzetesen Call Centerünkben, illetve hozza magával a dokumentációt a vizsgálatra. A szív MR vizsgálathoz a ruházat nagy részét le kell venni a mellkasi EKG miatt, ezért érdemes kevesebb fémet viselni magunkon például hölgyeknél push-up melltartó helyett sportmelltartó. A sminkek egy része is fémtartalmú. A hajcsatok nem vihetők be a vizsgálóba, a hajgumikban is szokott fém lenni. Gyógyszeradagoló pumpa esetén sokszor levehető az a része, amit kint kell hagyni. A részletek mindig a pontos típustól függenek. Kérje a személyzet segítségét, vagy érdeklődjön előre.

Minél pontosabb dokumentációval szolgál, annál könnyebb lesz megállapítani, hogy okozhat-e gondot egy fém implantátum.

Mit kell tudni az MR készülékről?

Az MR képek erős mágneses térben, URH rádióhullámok használatával készülnek. Ionizáló sugárzás nincs. A rádióhullámok melegíthetik a testet, azonban olyan kis mértékben, hogy ez alig mérhető, azonban mérés közben előfordulhat melegség érzés.

A rádióhullámok teljesítményét nemzetközi szabványok korlátozzák (hasonlóan a mobil telefonokhoz), a berendezés szoftvere gondoskodik róla, hogy ne lehessen a felső határértéket meghaladó mérést futtatni.

A Wáberer Medical Centerben egy 1.5 T-s térerejű General Electric Signa Voyager MR berendezés áll rendelkezésre szív MR vizsgálatok 21. századnak megfelelő színvonalon való elvégzésére.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek