Komoly károkat okozhat a munkahelyi stressz.

Felmérések szerint ma Magyarországon több milliárd forint kárt okoz a kezeletlen vagy rosszul kezelt munkahelyi stressz. A táppénzes munkanapok számának jelentős részét teszik ki a pszichoszociális kockázatok. Összefüggés mutatkozik ezen kockázati tényezők és bizonyos típusú megbetegedések között. Később akár túlzott alkohol-, koffein- és szerhasználathoz vezethetnek.

A stressz számos betegség forrása lehet, melyek a következők lehetnek:

 • Szívroham – A coronaria betegségek kialakulásában a stressz az egyik legfontosabb tényező.
 • Asztma – A stressz és az asztmás rohamok szoros kapcsolatban állnak.
 • Alkoholizmus – A rendszeres alkoholfogyasztás a nehéz napok végén idővel alkoholizmushoz vezet.
 • Elhízás – Sokan kényszeres evéssel csökkentik a feszültséget, ami szintén elhízáshoz vezet.
 • Diabétesz – A stressz növeli a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukor szintjét.
 • Migrén – A migrén egyik leggyakoribb kiváltója a stressz.
 • Depresszió – Kutatások bizonyítják, hogy azoknak, akiknek nagy kihívást jelentő munkájuk van, kevés sikerélménnyel, 80%-al nagyobb esélyük van arra, hogy előbb-utóbb depressziósak legyenek.
 • Különböző bőrbetegségek – Ekcéma fellángolása az arra hajlamosaknál.

A stressz mindezen betegségek előfordulási lehetőségét növeli.

Mit tehetnek a cégek, hogy csökkentsék ezt a kockázatot?

 1. Biztosíthatja cégénél a rendszeres kontroll lehetőségét. Ezzel máris hozzájárult, hogy az időben felfedezett kockázat feltárásra kerüljön és a rendszeres kontrollal, életmódbeli változásokkal és célzott kezeléssel, elkerülhetőek a problémák súlyosbodása.
 2. A krónikus stressz különösen érinti a vezető beosztásban dolgozókat.
 3. Amennyiben magán egészségügyi szolgáltatót választ cége stressz szűrő programjának bevezetéséhez, időt, ez által anyagi erőforrásokat takarít meg. A magán egészségügyi szolgáltatóknál ráadásul nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, nem és életkor szerint összeállított csomagok közül választhatja ki mindenki a vállalati dolgozóinak megfelelő szolgáltatást.
 4. Vállalati egészségügyi térkép is készülhet a cégénél, melyben feltérképezik, hogy milyen stressz-szinttel rendelkeznek adott vezetők, munkatársak, így ha kiderül, hogy valaki egyre nehezebben képes megbirkózni a stresszel – akár munkahelyi vagy magánéleti – a szűrés keretében elvégzett vizsgálatok után pontos képet kaphat munkatársai állapotáról. A vállalati egészségügyi térképen kitűnik egy-egy munkavállaló fáradékonysága, az ingerültsége, a különféle alvászavarok,így azt már lehet kezelni, ezzel elkerülve a teljesítmény csökkenést.