Kérjük, válasszon életkorának megfelelő csomagot!

Betegségterületek szűrése és vizsgálataik

Hogyan alakítottuk ki csomagjainkat?

Csomagjainkat az életkori sajátosságokhoz mérten alakítottuk ki:

 • 40 év alatti,
 • 40 és 55 év közötti, valamint
 • 55  év feletti pácienseink számára hoztuk őket létre.

Mindegyik korosztályban két csomag közül lehet választani: kockázati tényezőkkel élők számára javasoljuk a nagyobb csomagok választását, kockázati tényezők nélkül élők számára a kisebb csomagok is ideális megoldást kínálnak.

Kockázati tényezők:

 • mozgásszegény életmód
 • egészségtelen táplálkozás
 • túlsúly
 • dohányzás
 • rendszeres alkohol fogyasztás
 • magas koleszterinszint
 • magasvérnyomás-betegség
 • cukorbetegség
 • átvészelt, vagy ismert szív-és érrendszeri, illetve daganatos betegségek.
 • daganatra fokozott kockázatot jelentő betegségek (pl. gyulladásos bélbetegségek stb.)
 • korábban elszenvedett csontritkuláshoz köthető törés
 • korábban történt sugárkezelés
 • családban korai életévekben előforduló szívinfarktus, szív- és érrendszeri, daganatos és genetikai betegségek, csontritkuláshoz köthető törések
Szív - és érrendszeri betegségek szűrése és vizsgálatai

Ma világszinten a szív- és érrendszeri betegségek listavezetők a halálozási listán: Hazánkban ezek a betegségek különös figyelmet érdemelnek, ugyanis ebben a kategóriában az európai átlaghoz képest háromszor magasabbak a halálozási adataink. A legtöbb szív- és érrendszeri betegség hátterében érelmeszesedés áll. Meszes ereink szűkületet, elzáródást, vérrögösödést okoznak és ezáltal vezetnek

 • szívbetegséghez (pl. koszorúsérbetegség, szívinfarktus),
 • veseelégtelenséghez (művesekezeléshez),
 • alsó végtagi ütőérbetegséghez (végső esetben amputációhoz),
 • szélütéshez (sztrók),
 • bélelhaláshoz.

Ezen betegségek 80 %-a, míg a daganatok 40 %-a megelőzhető lenne megfelelő életmóddal és korai felismeréssel. Szűréseink során éppen ezért a kockázati tényezők és betegségek korai felismerésére és kezelésére helyezzük a hangsúlyt.

Daganatos megbetegedések szűrése és a vizsgálatai

Bizonyos daganatok szűrésére már fiatalon is érdemes figyelni. A legtöbb daganatos megbetegedés előfordulási gyakorisága azonban csak az életkor előrehaladtával – 40, de különösen 50 év felett –  növekszik. A daganatok között leggyakoribb halálokként a tüdőrák szerepel.

Tüdő és mellkasi szervek daganatai

A tüdőrák a világon és hazánkban is a vezető daganatos halálok. Előfordulási gyakorisága 50 év felett nő meg ezért az 50 év feletti pácienseinknek:

 • alacsony dózisú mellkas CT (LDCT – low dose CT) vizsgálatot javaslunk,  jelentős rizikófaktorral élők CT vizsgálatát már 35 év felett javasoljuk.
 • Rizikófaktor nélkül élő 50 év alatti pácienseink számára mellkasröntgen vizsgálatot javaslunk.

Vastagbél és hasi daganatok

45-50 éves kor felett megnő a vastagbéldaganatok előfordulási gyakorisága, amelynek tünetei a hasi fájdalom, vérszékelés, székelési szokások megváltozása, fogyás. Mivel a vastagbél daganat kialakulása nagyon hosszú folyamat, szűréssel jól megelőzhető. Erre az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • A daganatok és rákmegelőző állapotok okozhatnak mikroszkópos (szabad szemmel nem látható) mennyiségű vérzést, így a vér székletből történő kimutatása széles körben alkalmazható és egyszerű, fájdalommentes szűrési módszer.
 • Gasztroenterológiai szakvizsgálat: a konzultáció keretében egyéni kockázatok kerülnek felmérésre, fizikális vizsgálat során a has áttapintása és végbél vizsgálata (rektális digitális vizsgálat) történik. Mivel nem minden daganatos és rákmegelőző elváltozást okoz vérzést, a széklet vér teszt nem helyettesíti, hanem kiegészíti az időnként elvégzett vastagbéltükrözést, amely során a végbél, teljes vastagbél és vékonybél utolsó szakasza is áttekintésre kerül. A vizsgálat során felfedezett polipok eltávolíthatóak, az észlelt elváltozásokból szövettani mintavételezésre van lehetőség. A vastagbéltükrözés szükségességét (legyen szó szűrésről, vagy panaszok miatti kivizsgálásról) gasztroenterológiai konzultáció során állapítjuk meg. Intézetünkben a tükrözések altatásban történő elvégzésére is van lehetőség.

Hasi és kismedencei szerveink szűrését szolgálja a hasi-kismedencei ultrahang, melynek során a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervet megvizsgálunk.  Képet kapunk a máj, az epehólyag, az epeutak, a hasnyálmirigy, a lép és a vesék alakjáról, szerkezetéről, elváltozásairól.  Telt húgyhólyag mellett a kismedencei szervek is vizsgálhatóak: a húgyhólyag, a méh, a petefészkek és a prosztata. Az ultrahang során a hasi nagyerek és mellette lévő nyirokcsomók is ábrázolásra kerülnek. A belek fala megítélhető, de a gyomor- és bélpanaszok tisztázására az ultrahangvizsgálat önmagában nem elegendő. A legjobb képminőség éhgyomor (étkezés után az epehólyag összehúzódik, a belek gázossága miatt mélyebben fekvő szervek nem megítélhetőek) és telt hólyag mellett érhető el.

Emlődaganat

Az emlődaganatok az átlagos kockázattal élők számára 40 év alatt nem jelentenek veszélyt, így nekik 40 év felett javasoljuk a mammográfia rendszeres, évenkénti elvégzését. Intézetünk a legkorszerűbb, digitális három-dimenziós tomoszintézist alkalmazza erre a célra, aminek segítségével pontos képet kapunk az elváltozások jellegéről. Ez a technológia nagy segítséget nyújt akár az apróbb, rosszindulatú elváltozások felismerésében, akár a hagyományos technikával készült felvételeken gyanúsnak ítélt elváltozások tisztázása terén is.

Méhnyakrák

Hölgyek számára fiatal kortól fontos a nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat keretében végzett rendszeres, évi méhnyakrákszűrés. A panaszok felmérését követően fizikális (bimanuális) és emlő vizsgálat, méhnyak citológiai mintavétele és hüvelyi ultrahang vizsgálat történik. A nőgyógyászati szakvizsgálat során a daganatos megbetegedéseken túl gyulladások, ciszták és menopauza utáni eltérések is felfedezésre kerülhetnek.

Prosztata és urológiai daganatok

Míg heredaganatok már fiatalkorban is kialakulhatnak, a prosztata daganatok 40-50 éves kortól fordulnak elő gyakran. Ezek szűrésére szűrőcsomagjainak az alábbiakat tartalmazzák:

 • vérvétel keretében PSA (prosztata-specifikus antigén) szint meghatározás, amely jóindulatú prosztata megnagyobbodás, gyulladás és daganat esetén emelkedik meg.
 • urológiai szakvizsgálat során külső nemi szervek fizikális vizsgálata és vese-, illetve prosztata ultrahang vizsgálata történik: gyulladás, sérvek, anatómiai eltérések, vesekő, daganatok ismerhetőek fel a vizsgálattal.
 • vizeletvizsgálat során talált eltérések (különös tekintettel vizeletben látott vérre) utalhatnak gyulladásra, vesekőre, vese-, illetve húgyhólyag daganatra.
 • uroflow vizsgálat során a vizeletsugár erősségét és áramlását mérjük, a gyenge vizeletsugár prosztata betegségek jele lehet.

Bőrdaganatok, melanóma

Habár az anyajegyekből kiinduló rosszindulatú daganatok az életkor előrehaladtával gyakoribbak, fiatal korban is kialakulhatnak. A rendszeres önvizsgálat mellett ezért nagy hangsúlyt kap a bőrgyógyászati szakvizsgálat, melynek keretében a bőr, körmök és hajas fejbőr gyulladásainak, kiütéseinek vizsgálatán túl az anyajegyek kézi és digitális dermatoszkópos szűrését is végezzük.

Szájüregi, gége és nyaki szervek daganatai

A dohányzás és rendszeres alkohol fogyasztás fokozott kockázatot jelent ezen betegségek kialakulására.

 • fül-orr-gégészeti szakvizsgálat során az orr, fül, szájüreg, gége és garat vizsgálata történik. Az esetleges kellemetlenségek elkerülése céljából a gége és garat vizsgálatot helyi érzéstelenítés után (lidocain spray) végezzük. A nyak áttapintása során a nyak lágy szerveit, nyirokcsomókat, nyálmirigyeket vizsgáljuk.

Ezt kiegészítve a nyaki lágyrész ultrahang a pajzsmirigyet és nyaki nyirokcsomókat vizsgálja: pajzsmirigy gyulladás, ciszták, göbök, daganat és nyirokcsomó gyulladás és daganat kimutatására alkalmas. A lelettől függően citológiai, illetve szövettani mintavételre lehet szükség.

Mobilitás megőrzés szűrése és vizsgálatai

A csontritkulás miatt kialakuló törések típusosan a csuklót, felkart, combnyakat és a gerincet érintik. Ezen sérülések a mobilitás és önállóság csökkenéséhez, depresszióhoz, krónikus fájdalomhoz vezethetnek és megelőzésük kiemelt figyelmet igényel. A törések megelőzése kapcsán nem csak a csontok és mozgásszervek vizsgálata, hanem a járás bizonytalansághoz és eleséshez vezető állapotok – gyenge csontozat, gyengült látás, hallás és végtagérzékelés, egyensúlyzavarok, szédülékenység és belszervi betegségek szűrése is fontos. Szűréseinken ezek együttes megelőzését az alábbi vizsgálatokkal célozzuk:

Csontozat és mozgásszervek vizsgálatai:

 • DEXA (csontsűrűség mérés): a vizsgálat alacsony dózisú röntgensugarakkal térképezi fel combnyak és derék csigolyák ásványi anyag tartalmát. A vizsgálat segítségével felismerhető a csontritkulás és annak megelőző állapota, a csontszegénység (osteopenia).
 • Mozgásszervi szakvizsgálat (ortopédia/reumatológia): során a gerinc és végtag ízületek degeneratív (kopásos) és gyulladásos jeleit keressük, valamint olyan eltéréseket, amelyek járásbizonytalansághoz vezethetnek: lábboltozat és lábfej eltérései, izombetegségek.

Érzékelés és idegrendszer vizsgálatai:

 • A gyengült, rossz látás eséshez vezethet. Szemészeti szakvizsgálat során látásélesség, szükség esetén színlátás vizsgálat történik, szemcsarnok, szemfenék és szemnyomás vizsgálattal kiegészítve. Szürke- és zöldhályog, ideghártya bántalmak és egyéb szembetegségekre is fény derülhet.
 • Fül-orr-gégészetnek a gége és szájüregi vizsgálaton túl a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyozó szerv és hallás vizsgálatában van jelentősége. Szűrés során hangvillával történik a hallás vizsgálata, eltérés esetén audiometria válhat szükségessé. Amennyiben belső fül eredetű szédülés gyanúja merül fel, további vizsgálatok (CT, MRI, funkcionális tesztek) jöhetnek szóba.
 • Ideggyógyászat: Parkinson betegség, demencia, alsó végtag érző idegeinek károsodása, járás és egyensúly zavarok, szédülés szűrése tartozik a vizsgálat tárgykörébe. Kitérünk továbbá fejfájás, és alvászavarok felderítésére is. Panaszoktól függően további vizsgálatok (ambulanter alvásvizsgálat, további vérvétel, CT/MRI) jöhetnek szóba.

 Keringés és belszervek vizsgálatai:

 • Az elesésre nézve fokozott rizikót jelentő kardiológiai, illetve belszervi eltérésekre a szűrés egyéb vizsgálatai hívhatják fel a figyelmet.