Szürkehályog felismerése, diagnosztizálása és kezelése

Mi okozza a szürkehályogot?

Az életkor előrehaladtával a szemlencse homályossá válik. Megjelenése általában a korral függ össze, azonban a szürkehályog kialakulhat sérülés következtében, bizonyos gyógyszerek hatására, vagy egyéb betegségek jelenléte miatt is. A szürkehályog az egyik, de általában mindkét szemet érinti.

Kialakulásában nagy szerepet játszanak az alábbi rizikófaktorok:

 • életkor
 • nem
 • szociális körülmények
 • táplálkozási szokások
 • alkohol fogyasztás, dohányzás
 • egyes betegségek is mint pl.: diabetes mellitus (cukorbetegség),
  hypertonia (magas vérnyomás)
 • szemeink nem megfelelő védelme (UV sugárzás)

Az Ön látására ez milyen hatással van?

A szürkehályog homályos látást okozhat, szembefénynél (pl. esti vezetéskor) problémát jelenthet a vakító fényszóródás, valamint a színek is megváltoznak, fakóbbnak tűnnek.

A szürkehályog súlyossága több tényezőtől függ, beleértve a kort és az egyéni egészségi állapotot is.

Jelenleg nem létezik bármilyen eredményes gyógyszeres megoldás a szürkehályog kezelésére és a látás helyreállítására. Az egyedüli és rendkívül hatékony megoldás a homályos szemlencse műtéti eltávolítása és műlencsével való helyettesítése. Jelenleg a világon évente több mint 30 millió műlencsét ültetnek be.

Alkalmas vagyok a műtétre?

Minden beérkező páciens első körben alapos alkalmassági vizsgálaton és konzultáción vesz részt, mely a következőkből áll:

 • látóélesség mérés, szemnyomás és szemfenék vizsgálat, pupilla tágítás
 • konzultáció szemész szakorvossal: megfelelő lencse kiválasztása, tájékoztatás a műtét várható eredményéről, lehetséges kockázatokról
 • előjegyzés a műtétre
 • műtéti előkészületek: aneszteziológiai állapotfelmérés, szükség esetén EKG és vérvétel

 

A PONTOS MŰTÉTI ÁR MEGHATÁROZÁSA A SZEMÉSZETI SZAKORVOSI KONZULTÁCIÓT KÖVETŐEN KERÜL MEGHATÁROZÁSRA, A BEÜLTETENDŐ LENCSE KIVÁLASZTÁSÁNAK FÜGGVÉNYÉBEN.

Mi történik a műtét során?

A műtét célja a homályos lencse eltávolítása és egy nagy precizitással gyártott, biokompatibils (a szövetekkel nem reagáló) műanyag lencse beültetése a szembe, ezzel a látási funkció és az életminőség javítása.

A műtétet általában helyi érzéstelenítésben végezzük, szükség esetén altatásban is történhet. Az érzéstelenítés módját az operáló orvos Önnel előzetesen megbeszéli. Közvetlenül az operáció előtt pupillatágító cseppeket fog kapni, helyi érzéstelenítés esetén érzéstelenítő cseppeket is. Előfordulhat, hogy a szem körüli szöveteket helyi érzéstelenítő injekcióval érzéstelenítik.

Altatásban végzett műtét esetén a műtéti előkészítésről az altató orvostól kap tájékoztatást.

A műtét alatt a hátán fekszik, a feje és a szeme letakarva, a biztos oxigén ellátása érdekében az izolálás alá oxigénben dús levegőt vezetünk. A műtét során a szürkehályogot /saját szemlencséjét egy precíz ultrahangos készülékkel mikrosebészeti úton eltávolítjuk. A műtét során fényjelenségeket, kaleidoszkóp szerű mozgásokat láthat, azonban folyamatosan a mikroszkóp fényébe kell tekintenie és szemét az orvosa utasítása esetén szabad csak mozgatnia. Amennyiben köhögési ingert vagy rosszullétet érez, orvosának a kezével jelezhet. A műtét folyamán előzetesen kiválasztott műlencsét ültetünk be, mely lehet hagyományos egyfókuszú vagy különböző típusú prémium lencse. Ezekről a lehetőségekről az orvosa előzetesen tájékoztatja. A műtéti végén a seb általában varrat nélkül is záródik, amennyiben nem, szükség esetén varrattal zárjuk. A műtét végén kötés kerül a szemre a szemgolyó védelme céljából.

A szembe ültethető műlencse egy speciális, összehajtható, biokompatibilis (szövetbarát) optikai tisztaságú műanyagból készül, melyet az elhomályosodott szemlencse műtéti eltávolítását követően, annak anatómiai helyére történő beültetésére fejlesztettek ki. Ezt a mindössze 13 mm teljes és 6 mm optikai átmérőjű lencsét egy 2 mm-nél alig nagyobb seben ültetjük be.

A monofokális műlencsék csupán egyetlen távolságra biztosítanak éles látást. Az ilyen műlencsék tervezése során általában a távoli látásélességet állítják be, a közeli és köztes távolságokra pedig szemüveget kell hordani. Amennyiben közeli távolságra állítja be orvosa, akkor az éles távollátáshoz lesz szüksége szemüvegre.

Amennyiben Önnek asztigmiája van, külön térítés ellenében, monofokális tórikus műlencsét ültetnek a szemébe.

Azoknak a betegeknek, akik monofokális lencsét kapnak és távolra állítják be az élességet, szinte minden esetben szemüveget kell hordaniuk a közeli látást igénylő tevékenységek végzéséhez, mint például az olvasáshoz, monitor és telefon használathoz.

Trifokális műlencsével a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez szemüveg függetlenség érhető el az esetek többségében. A trifokális szembe ültethető műlencsék szürkehályog vagy tiszta lencsecsere műtétek során prémium megoldást jelentenek a szemüveg nélküli éleslátás biztosítására három fontos távolságra – olvasáshoz a közeli, monitorhoz vagy műszerfalhoz a köztes és a távoli.

Amennyiben Önnek asztigmiája is van, úgy az ezt korrigálni képes trifokális tórikus műlencse nyújt megoldást.

A trifokális műlencse a saját szemlencse helyére, optikai törőerejének pótlása céljából kerül beültetésre. Ez a prémium műlencse korrigálja a korábbi fénytörési hibákat, úgy mint a myopiát (rövidlátás), a hyperopiát (távollátás), vagy akár az asztigmiát és emellett szemüvegmentes látást biztosíthat már röviddel a műtét után az esetek többségében.

A trifokális műlencse optikai kialakításából adódóan szürkületben vagy az esti órákban a pontszerű fényforrások (pl. utcalámpa, gyertya stb.) körül körkörös fényjelenségeket észlelhet, mely a műtétet követő három – hat hónapban fokozatosan csökken, azonban teljesen nem szűnik meg.

Mi történik a műtét után?

A kezelőorvosa által elrendelt szemcseppeket pontosan cseppentse. Amennyiben kellemetlen érzése jelentkezik a műtét után, fájdalomcsillapítót vehet be. Amennyiben panaszai nem enyhülnek, forduljon kezelőorvosához. A műtét után látása valószínűleg azonnal javulni fog, a legtöbb esetben a sebgyógyulás 4-8 hetet vesz igénybe, ezután lehet felírni a szükséges új szemüveget.

A műtét után szemcseppet fog kapni, melyet több hétig kell majd használni, ennek gyakoriságát és alkalmazását a  műtét utáni kontrollvizsgálaton el fogják magyarázni. A seb teljes begyógyulása 9 hónap, addig tilos a szemet dörzsölni, törölgetni, a könnyet kitörölni.

Egyes tünetek esetén azonnali kezelésre van szükség. Fontos, hogy azonnal vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával, vagy más szemész szakorvossal, ha a műtétet követő napokban az alábbiakat észleli:

 • Erős fájdalom
 • Látásromlás
 • A szem fokozódó vörössége.
A látásjavulás valószínűsége

A műtét napján csukott szemmel pihenjen, utána fokozatosan egyre többet használhatja a szemét, olvashat, televíziót nézhet. A gyógyuló szemnek időre van szüksége, hogy a végleges látóélesség kialakulhasson.

Ne feledje, hogy ha más betegsége is van, mint pl. cukorbetegség, zöldhályog vagy időskori szemfenék elváltozás, akkor a látás egy sikeres műtét után is gyengébb maradhat.

A szürkehályog műtét előnye és kockázata

A műtét legnagyobb előnye a látóélesség és a színlátás javulása. A megválasztott műlencse miatt a régebbi fénytörési hibát (rövidlátás, távollátás, astigmia) javítani tudjuk. A műtét után távolra és/vagy közelre szüksége lehet szemüvegre.

Tudnia kell, hogy nagyon kicsi a szövődmény valószínűsége mind a műtét alatt mind a műtét után.

Néhány lehetséges szövődmény műtét alatt:

 • A lencse hátsó tokjának a szakadása, amely meghiúsíthatja a műlencse beültetését. Ebben az esetben a műlencsét később, újabb műtét során ültetjük be.
 • A lencsetok szakadásán keresztül lencsedarabok kerülhetnek a szem belsejébe, amely további műtétet tesz szükségessé
 • A szem belsejébe történő vérzés.

Néhány lehetséges komplikáció a műtét után:

 • A szem vagy szemhéj véraláfutása
 • Magas szemnyomás
 • Szaruhártya átmeneti homályossága
 • A műlencse elmozdulása
 • A műlencse dioptriájának tervezése a legnagyobb gondosság és a legkorszerűbb műszerek alkalmazása ellenére sem mindig pontos. A tervezett dioptria és a műtét utáni eredmény között a legnagyobb gondosság ellenére is akár több dioptria eltérés alakulhat ki. Ennek korrekciója céljából utólagos lézeres korrekció esetleg lencse beültetés történhet, amelynek költsége a beteget terheli.
 • Látóhártya vizenyő
 • Látóhártya leválás, amely a látás elvesztésével is járhat
 • Különböző mértékű szemgyulladás, amely extrém esetben a látás és a szem elvesztésével járhat.
 • Allergia az alkalmazott szemcseppekre.

Manapság a szövődmények igen ritkák és a legtöbb esetben eredményesen gyógyíthatók. Rendkívül ritka a jelentős látásromlás (ezer esetből egy = 0,1 %) vagy látásvesztés (tízezer esetből kb. 3 = 0,03 %).

A leggyakoribb szövődmény a hátsó tok elhomályosodása. A műtét után hónapokkal, illetve évekkel az esetek többségében kialakul. Ebben az esetben a lencse hátsó tokja, mely a műtét közben a helyén maradt és tartja a műlencsét, homályossá válik. Ez látásromlást okoz, ami egy néhány percet igénybe vevő fájdalommentes lézerkezeléssel ambulanter gyógyítható.Áraink

Szemészeti szakorvosi vizsgálat
37 500 Ft
Szemészeti kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
30 000 Ft
OCT (optikai koherencia tomográf) vizsgálat - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
16 000 Ft
Szürkehályog műtét előtti konzultáció A vizsgálatot követően a műtét a Wáberer Medical Centerben valósul meg!
37 500 Ft
Árpa eltávolítása (egyoldali) - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
Szemkörnyéki bőrnövedék (fibroma) eltávolítása - 1 darab - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
Szemkörnyéki elváltozás eltávolítása (cysta, lipoma, atheroma, verruca, xantelasma, több fibroma) - kis méret - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
Szemkörnyéki elváltozás eltávolítása (cysta, lipoma, atheroma, verruca, xantelasma, több fibroma) - nagy méret - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek