Legújabb blogcikkünkben a felelősségteljes napozás aranyszabályairól írunk, és a napsugárzással kapcsolatos olyan mérőszámok értelmezésében kalauzoljuk el olvasóinkat, mint az UV-index, vagy a naptejeken található SPF szám. Tegyünk érte, hogy a napfürdőzés valóban élvezetes és pihentető tevékenység legyen, nem pedig ártalmas és egészségtelen. A bőr károsodása és a napégés elkerülése érdekében mindig tartsa be az óvintézkedéseket.

Napozás

A napozás 6 +1 aranyszabálya

 1. Kerülje a napsugárzást a déli órákban! A nap káros sugárzása 11:00 és 15:00 óra között a legkritikusabb. Ezen időszak alatt inkább az árnyékban tartózkodjon, minimalizálja a közvetlen napfényen töltött időt.
 2. Viseljen megfelelő ruházatot! Amikor szabadtéren programozunk, de nem a lebarnulás a cél, érdemes lenge, hosszú ujjú ruhákat, kendőt és a kalapot használni. Tökéletes választás egy nyári városnézés, kirándulás során.
 3. Használjon naptejet! Alkalmazzon megfelelő faktorszámú (legalább SPF 30) naptejet a teljes bőrfelületen. A nap során többször ajánlott megismételni a fényvédő krém felvitelét, különös figyelemmel, ha vízben vagyunk, vagy erősen izzadunk. Javasolt 30 perccel előbb felvinni a napozókrémet.
 4. Védje a szemeit! Használjon UV-szűrős napszemüveget, amely megvéd a káros UV-sugaraktól és csökkenti a szemfáradtságot.
 5. Hidratáljon! Fogyasszon bőséges folyadékot a belső hidratáltság fenntartása érdekében.
 6. Figyeljen a gyógyszerekre! Néhány gyógyszer fokozza a bőr érzékenységét a napfénnyel szemben, ami növeli a napégés kockázatát. Rendszeresen használt gyógyszereiről érdeklődjön orvosánál vagy a gyógyszerészénél.
  +1. Fokozottan óvja gyermekeit! A legkisebb családtagjainknál kiemelten fontos a felelősségteljes napozás és a megfelelő védelem alkalmazása, mivel bőrük sokkal érzékenyebb a napfényre.

Érzékeny bőrű pácienseknek ajánlott lehet bőrgyógyász szakorvoshoz is ellátogatni egy egyedi konzultációra, és rendszeresen anyajegyszűréseken részt venni.

 

SPF, azaz a faktorszám értelmezése

Az SPF egy szorzószám. A naptej annyiszor hosszabb ideig védi bőrét a leégésétől, ahhoz képest, mintha nem használna semmilyen védelmet, amennyi az SPF száma. Például, ha Ön napégésre hajlamos, és 10 perc napon töltött idő alatt leégne, akkor SPF30-as naptejjel ez az idő 300 percre, azaz 5 óra hosszára nő.

Fontos megjegyezni, hogy az SPF csak a naptej UVB-sugarakra gyakorolt hatását méri, de a napfénynek további sugárzási típusai is vannak, például az UVA. Az optimális védelem érdekében olyan naptejet válasszon, amely széles spektrumú védelmet nyújt.

 

Mi az az UV-index?

Az UV-index (Ultra Violet Index) egy számérték, amely az adott napon várható ultraibolya (UV) sugarak erősségét jelzi. Az UV-sugárzás intenzitását mutatja meg nullától 11-ig terjedő skálán, és segít meghatározni, hogy milyen óvintézkedéseket kell tenniük a napozás vagy a szabadban tartózkodás során.

Példák az értelmezésére:

0-2: Alacsony UV-sugárzás. Átlagos bőrtípusú emberek számára a naptej és a védőruházat nem szükséges.

6-7: Magas UV-sugárzás. A naptej használata és védőruházat viselése nagyon fontos, különösen 11:00 és 15:00 óra között.

11+: Extrém UV-sugárzás. Ajánlott kerülni a napozást és a szabadban tartózkodást, különösen 10:00 és 16:00 óra között. Ha ez nem kerülhető el, akkor nagyon magas faktorszámú naptejet használjunk, és tartózkodjunk az árnyékban.


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek