Az egészségünk a legnagyobb kincsünk. Közhely, de nagyon igaz. Megőrzéséért addig tehetünk a legtöbbet, amíg egészségesek vagyunk, vagy annak érezzük magunkat.

A betegség megelőzésnek három szintjét különítjük el: a primer, a szekunder, és a tercier prevenció.

Elsődlegesen az életmódunkkal tehetünk a legtöbbet azért, hogy a súlyos egészségügyi problémákat elkerüljük, hiszen az egészségtelen ételek nagymértékű fogyasztása, az alkohol, a dohányzás, a mozgásszegény életmód mind növelik a kockázatot. Érdemes túlnyomó részben vitaminokban és nyomelemekben gazdag ételeket választanunk, lemondani a dohányzásról, mérsékelni az alkohol fogyasztást, és beiktatni valamilyen számunkra kellemes mozgásformát a mindennapjainkba.

Bármilyen egészséges az életmódunk, az öröklött hajlamosító tényezők, a fertőzések így is okozhatnak betegséget. Ahhoz, hogy időben észre vegyük, ha kóros folyamatok indulnak el a szervezetünkben elengedhetetlenek az időszakosan elvégeztetett szűrővizsgálatok.

Az éves laboratóriumi vizsgálatok mellett a nőgyógyászati szűrésekkel, a bőrünkön megjelenő anyajegyek ellenőriztetésével még a betegség kialakulása előtt tehetünk megelőző lépéseket. Belgyógyászaink segítségével célzott szűrővizsgálatokat választhatunk a kórtörténetünk, a családunkban előforduló betegségek ismeretének fényében. Stresszes munkakörben dolgozó férfiak és nők számára menedzserszűrő csomagokat állítunk össze, hiszen a stressz számos betegség forrása lehet. A legmodernebb diagnosztikai eszközeinkkel fájdalommentes vizsgálatokkal kapunk képet szervezetünk jelenlegi állapotáról.

Harmadlagosan pedig a már kialakult kórállapotok gyógykezelését, rehabilitációját, és a szövődmények megelőzését tűzzük ki célul. Ha a szervezetünk bármilyen szokatlan tünettel jelet küld nekünk, akkor érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni, hogy a probléma még egészen korai szakaszában be lehessen avatkozni.

Összefoglalva a szűrővizsgálatok mindenki számára ajánlottak időszakosan még akkor is, ha nem észlelünk magunkon tüneteket. A tünetek megjelenésekor, ne várjuk meg a következő esedékes szűrés időpontját, hanem azonnal kérjünk időpontot orvosunkhoz!