Szépüljön velünk az ünnepekre, rendkívüli akciónk keretében!
Tekerje vissza az idő kerekét akár 5-10 évvel!

Áraink
Mi a CT vizsgálat?

Mi a CT vizsgálat?

A CT.készülék röntgensugár alkalmazásával készít felvételeket az emberi test adott területeiről. Az elkészült képsorozatokat radiológus orvos értékeli ki a vizsgálattól számított 3 munkanapon belül. CT-vizsgálattal válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen, MR – nem adhatók meg. Klinikánk a legkorszerűbb szoftverekkel felszerelt 128 szeletes GE Revolution Evo CT készülékkel rendelkezik, amely a világ leggyorsabb berendezései közé tartozik.
A felszereltségéből és sebességéből fakadóan alkalmas a koponya, a nyak, a mellkas, a tüdő, a hasi és kismedencei szervek, a gerinc, az érrendszer, a végtagok, és a szív vizsgálatára is. A vizsgálat fájdalommentes, alkalmazása biztonságos. Rövid, 10-20 percet vesz igénybe a vizsgálóban. Alacsony sugárterhelést jelent az emberi szervezet számára. Pacemakerrel rendelkező páciensek esetében is elvégezhető. Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás.
A CT-vizsgálatokat az alkalmazott röntgen sugárzás miatt csak orvosi beutaló, vagy orvosi írásbeli javaslat alapján készítjük el, aki pontosan meghatározza a vizsgálandó régiót és dönt a kontrasztanyag alkalmazásának szükségességéről is. Alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálatra azonban szűrő jelleggel saját kérésre is lehetőség van.

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000

Mire jó a CT vizsgálat?

Mire jó a CT vizsgálat?

 • Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére, vagy kizárására.

 • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.

 • Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.

 • Gyulladásos betegségek kimutatására.

 • Daganat, vagy gyulladás kezelésekor az alkalmazott terápia eredményességének megítélésére.

 • Balesetek, sérülések esetén a vérzés, a csontok és a lágyrészek állapotának felmérésére.

 • Érszűkület, érelzáródás kimutatására.

A CT vizsgálat menete

A CT vizsgálat menete

 • A CT-vizsgálatok fekvő helyzetben történnek a vizsgálatot végző operátorok instrukciói alapján.

 • Az adott régió vizsgálata 15-20 percet vesz igénybe, ami alatt mozdulatlanságra van szükség.

 • A CT-vizsgálat fájdalommentes, nem okoz bezártságérzést, mivel a vizsgálóasztal egy fánk alakú karikában végez mozgást. Az eljárást hangos zaj sem kíséri.

 • A CT-vizsgálatok készülhetnek natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül, vagy kontrasztanyag alkalmazásával.

 • Az esetek nagy részében először kontrasztanyag nélküli natív sorozat készül, majd ezután következhet az intravénás kontrasztanyag beadása, és ugyanarról a régióról ismételt sorozat készítése.

 • Hasi, kismedencei vizsgálatok esetén kérjük, minden esetben éhgyomorra érkezzen. Hasi és kismedencei vizsgálatokat megelőzően egy speciális folyadékfogyasztással készítjük elő az emésztőszervek képalkotását.

 • A kontrasztanyagok beadása véna biztosításával történik, egy vénakanült helyezünk a kar vagy kézfej területére, amin keresztül a vizsgálat adott pillanatában bejuttatjuk a kontrasztanyagot.

 • Kontrasztanyagos vizsgálatokat követően a beadástól számított 30 perces megfigyelési időtartamra az intézetben kell maradni.

A mellkas CT-vizsgálat menete

Alacsony dózisú mellkas CT mellkasi panaszok vagy lezajlott COVID fertőzés, tartós dohányzás, tüdőgyulladás miatt ajánlott. Amennyiben szűrő jelleggel szeretne elvégeztetni alacsony dózisú mellkas szűrővizsgálatot és 1 éven belül nem készült mellkas tüdőszűrő, mellkasröntgen, alacsony dózisú/ low dose mellkas CT vizsgálata, úgy mellkas CT beutaló nélkül is elkészíthető. A mellkasi vizsgálatok egyéb célból döntően kontrasztanyagos mellkas CT-vizsgálatok.

Arckoponya CT-vizsgálat menete

Az agykoponya vizsgálatára elsősorban a vérzések, traumás elváltozások, stroke miatt kerül sor, illetve egyéb tumoros elváltozásokra, de az MR vizsgálatokkal az agyi struktúrákra pontosabb képet kaphatunk.

Az arckoponya, orr-melléküregek vizsgálatát az arcüreg, homloküreg gyulladásai miatt végezzük. Belső fül úgynevezett HRCT vizsgálatot is készítünk. A szemüregi traumák, vagy idegentestek keresése miatt nativ orbita CT vizsgálatot is készítünk.

Hasi CT-vizsgálat menete

A natív has-kismedencei CT-felvétel elkészítése vesekövek esetén ajánlott. CT-urográfiát a vesevezetékek vizsgálatára végzünk hasi CT kontrasztanyag adásával.

Tüdő CT-vizsgálat menete

Tüdő CT-angiográfiás (PCTA) vizsgálatára vénás kontrasztanyag adását követőleg kerül sor.

Gerinc CT-vizsgálat menete

A gerinc nyaki, háti, ágyéki, medence, keresztcsont területe is vizsgálható, amelyek választ adhatnak a traumás eltérésekre.

Coronaria CT-vizsgálat menete

Cardio CT vizsgálatot is készítünk a szív ereinek (coronariaknak) vizsgálatára, amelynek segítségével a korai szakaszban kimutatható a koszorúér-betegség. A vizsgálat során képet kapunk a plakkok számáról, egyedi paramétereikről, az esetleges meszesedés mintázatáról, illetve az érszűkület mértékéről.

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatokról

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatokról

A natív vizsgálatok nem igényelnek külön előkészületet, de a kellő folyadékfogyasztásra érdemes odafigyelni a nap folyamán. A natív CT-vizsgálat kontrasztanyag nélkül történik.
A kontrasztanyagos vizsgálatok esetén a szájon át szedett cukorgyógyszerek a vizsgálatot megelőző és követő két napban elhagyandók. Fontos, hogy vesefunkciós laborvizsgálatot kell készíttetni, melynek eredményét szükséges elhozni a vizsgálatra.
A vizsgálatkor a beültetett fémeken kívül a ruházaton található és kivehető fémeket el kell távolítani, az elektromos eszközöket a vetkőzőfülkében kell hagyni. A CT-vizsgálatra az adott területet érintően fém (cipzár, gomb, szegecs, flitter, kapocs) nélküli ruházatban ajánlott érkezni, vagy praktikus ilyet magával hoznia. Ennek hiányában köpenyt és papucsot biztosítunk az átöltözéshez.
A CT kontrasztanyag jód tartalmú vegyület, amelynekegítségével könnyebben láthatóvá válik lágyrészek és az erek állapota, illetve pontosabb kép adható az elváltozások típusáról, helyzetéről, kiterjedéséről. Ritkán fordul elő ugyan, de a vizsgálatnál adott kontrasztanyag túlérzékenységi reakciót, allergiát okozhat, ami döntően enyhe lefolyású. Ilyen lehet a gyorsan jelentkező, majd múló melegség, forróság, kellemetlen ízérzet. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kontrasztanyagos vizsgálatok kockázata sokkal kisebb, mint annak a következménye, ha az elmaradt vizsgálat miatt egy súlyos betegség nem kerül felismerésre.

CT vizsgálattal kapcsolatos tudnivalók

CT vizsgálattal kapcsolatos tudnivalók

 • Beutaló, vagy javaslat esetén a CT-vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, az ionizáló sugárzásra vonatkozó szabályok betartásával.

 • Altatásos CT vizsgálatot, és a végtagok CT-angiográfiás vizsgálatát nem végezzük.

 • 180 kg felett nem vállaljuk ügyfeleink vizsgálatát.

Kontrasztanyaggal kapcsolatos tudnivalók

 • Ismert kontrasztanyag érzékenység, illetve várandósság, vagy annak gyanúja esetén a vizsgálat nem végezhető el.

 • Ha Önnek pajzsmirigy túlműködése van, a CT-vizsgálat előtt 3 hónapnál nem régebbi endokrinológiai javaslat szükséges a kontrasztanyag beadáshoz.

 • Kontrasztanyagos CT vizsgálatnál fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 4-6 órával már ne fogyasszon ételt, ezzel csökkenthetjük a kontrasztanyag esetleges mellékhatásaként fellépő hányingert.

 • Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőriznünk kell. Az ellenőrzés vérvételi labor leletből történik. Kérjük hozzon magával labor leletet, mely 2 hétnél nem régebbi. A leleten az alábbi paramétereket vizsgáljuk: kreatinin, karbamid, eGFR. A laboratóriumi vizsgálat nálunk is elvégezhető. Kérjük erre külön időpontot foglaljon!

Intézetünk alacsony kockázatú szereket alkalmaz a szakmai ajánlások, előírások figyelembevételével.

Magán CT- vizsgálat Budapest területén?

Foglaljon időpontot CT-vizsgálatainkra online felületünkön könnyen és gyorsan, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül fogadhassuk kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

Kapcsolódó vizsgálatokÁraink

CT-Urographia (vesefestés) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálat
74 000 Ft
Mellkas natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálata
74 000 Ft
Teljes aorta natív, kontrasztanyagos angiográfiás (CTA) CT vizsgálata
110 000 Ft
Végtag natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Végtag natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Tüdő angiográfiás (PCTA) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
64 000 Ft
Csontos medence natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Csontos medence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Hasi natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálat
89 000 Ft
Agykoponya natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Agykoponya natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálata
74 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Arckoponya (orrmelléküreg) natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Arckoponya (orrmelléküreg) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Belső fül célzott natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Lumbalis (ágyéki) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Lumbalis (ágyéki) gerinc natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Thoracalis (háti) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Thoracalis (háti) gerinc natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Cervicalis (nyaki) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Teljes has-kismedence natív CT vizsgálata
43 000 Ft
Teljes has-kismedence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
74 000 Ft
Sacrum (keresztcsont) natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Sacrum (keresztcsont) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Mellkas Low Dose (alacsony sugárdózisú) CT vizsgálat
26 000 Ft
Mellkas natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Mellkas natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Mellkas-has-kismedence natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
49 000 Ft
Mellkas-has-kismedence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
89 000 Ft
Nyaki lágyrész natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata
49 000 Ft
Orbita (szemüreg) célzott natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata
26 000 Ft
Calcium Score natív CT vizsgálat
50 000 Ft
Nyaki lágyrész natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálata
74 000 Ft
Végtag CT vizsgálat protézis tervezéshez
52 000 Ft
Vesefunkciós vizsgálat (kontrasztanyagos CT) vizsgálathoz
7 000 Ft
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek