Mi a CT vizsgálat?

Mi a CT vizsgálat?

A CT készülék röntgensugár alkalmazásával készít felvételeket az emberi test adott területeiről. Az elkészült képsorozatokat radiológus orvos értékeli ki a vizsgálattól számított 3 munkanapon belül. CT-vizsgálattal válasz kapható olyan kérdésekre, melyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen, MR – nem adhatók meg. Klinikánk a legkorszerűbb szoftverekkel felszerelt 128 szeletes GE Revolution Evo CT készülékkel rendelkezik, amely a világ leggyorsabb berendezései közé tartozik. A felszereltségéből és sebességéből fakadóan alkalmas a koponya, a nyak, a mellkas, a tüdő, a hasi és kismedencei szervek, a gerinc, az érrendszer, a végtagok, és a szív vizsgálatára is. A vizsgálat fájdalommentes, alkalmazása biztonságos. Rövid, 10-20 percet vesz igénybe a vizsgálóban. Alacsony sugárterhelést jelent az emberi szervezet számára. Pacemakerrel rendelkező páciensek esetében is elvégezhető. Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás.

Mire jó a CT vizsgálat?

Mire jó a CT vizsgálat?

 • Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére, vagy kizárására.
 • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
 • Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
 • Gyulladásos betegségek kimutatására.
 • Daganat, vagy gyulladás kezelésekor az alkalmazott terápia eredményességének megítélésére.
 • Balesetek, sérülések esetén a vérzés, a csontok és a lágyrészek állapotának felmérésére.
 • Érszűkület, érelzáródás kimutatására.
A CT vizsgálat menete

A CT vizsgálat menete

A CT vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. A vizsgálatot megelőzően a vizsgálatot végző kollégánk részletes tájékoztatást ad a vizsgálat menetéről. A CT-vizsgáló berendezés működése során egy fekvő felület végez ki- és becsúszó mozgást egy széles gyűrűben. A felvétel készítése közben önnek mozdulatlanul kell feküdnie, míg munkatársunk egy hangszórón keresztül ad instrukciókat – például a levegővételre, vagy a nyelés visszatartására vonatkozóan. A CT-vizsgálatok kéréstől függően készülhetnek natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül, vagy kontrasztanyag alkalmazásával. Az esetek nagy részében először kontrasztanyag nélküli natív sorozat készül, majd ezután következhet az intravénás kontrasztanyag beadása, és ugyanarról a régióról ismételt sorozat készítése. Hasi, kismedencei vizsgálatok esetén kérjük minden esetben éhgyomorra érkezzen. A vékonybelek vizsgálata kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztását követően történik.

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatokról

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatokról

CT vizsgálatnál a kontrasztanyag jód tartalmú vegyület. Segítségével könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb kép adható az elváltozások típusáról, helyzetéről, kiterjedéséről. Ritkán fordul elő ugyan, de a vizsgálatnál adott kontrasztanyag túlérzékenységi reakciót, allergiát okozhat, ami döntően enyhe lefolyású. Ilyen lehet a gyorsan jelentkező, majd múló melegség, forróság, kellemetlen ízérzet. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kontrasztanyagos vizsgálatok kockázata sokkal kisebb, mint annak a következménye, ha az elmaradt vizsgálat miatt egy súlyos betegség nem kerül felismerésre.

Kontrasztanyagos vizsgálattal kapcsolatos tudnivalók

Kontrasztanyagos vizsgálattal kapcsolatos tudnivalók

 • Beutaló, vagy javaslat esetén a CT-vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, az ionizáló sugárzásra vonatkozó szabályok betartásával.
 • 180 kg felett nem vállaljuk ügyfeleink vizsgálatát.
 • Ismert kontrasztanyag érzékenység, illetve várandósság, vagy annak gyanúja esetén a vizsgálat nem végezhető el.
 • Kontrasztanyagos vizsgálat előtt 48 órával egyes, cukorbetegségre szedett gyógyszerek bevételét fel kell függeszteni. Az egyéb, elhagyni szükséges gyógyszerekről mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat előtt!
 • Ha Önnek pajzsmirigy túlműködése van, a vizsgálat előtt 3 hónapnál nem régebbi endokrinológiai javaslat szükséges a kontrasztanyag beadáshoz.
 • Kontrasztanyagos CT vizsgálatnál fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt, ezzel csökkenthetjük a kontrasztanyag esetleges mellékhatásaként fellépő hányingert.
 • Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőriznünk kell. Az ellenőrzés vérvételi labor leletből történik. Kérjük hozzon magával labor leletet, mely 2 hétnél nem régebbi. A leleten az alábbi paramétereket vizsgáljuk: kreatinin, karbamid, eGFR. A laboratóriumi vizsgálat nálunk is elvégezhető.
 • Tekintettel a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük.

Intézetünk alacsony kockázatú szereket alkalmaz a szakmai ajánlások, előírások figyelembevételével.

Kapcsolódó vizsgálatok