Koronavírus fertőzésen átesett gyermek sportolók, élsportolók számára

Koronavírus fertőzésen átesett gyermek sportolók, élsportolók számára

Az eddigi tapasztalatok alapján a felnőtt populációban a COVID-19 fertőzés nagyobb arányban okoz szívizom érintettséget, szívizom gyulladást, mint más vírus fertőzések.

Szerencsére a gyermek populációt eleve kisebb arányban érinti a COVID-19 fertőzés, általában enyhébb tünetekkel jár, sok a tünetmentes fertőzött.
A gyermekkori, igen kis arányú, de súlyos állapotot okozó COVID-19 fertőzés azonban egy komplex gyulladásos betegség (multi-system inflammatory syndroma in children – MIS-C) részeként érintheti a szívizmot hasonlóan, mint felnőtt korban.

A súlyos lefolyású COVID-19 fertőzés gyermekkorban igen kis betegszámot tesz ki világszerte, ebből adódóan evidenciák, ajánlások egyelőre nem nagy betegszámú vizsgálatok eredményein, hanem egyes centrumok saját tapasztalatain alapulnak.

A nemzetközi és hazai szakmai vélemény alapján a sportolókat, az élsportolókat különös figyelemmel kell kezelnünk.

A szűrésről:

A COVID 19 pozitivitást követően, állapottól függően, 2-4 hét pihenőidő letelte után javasoljuk elvégeztetni.
A komplex kivizsgálást egy megjelenés alkalmával van lehetőségünk lebonyolítani.

 

A csomag tartalma és ára

A csomag tartalma:

· Troponin gyorsteszt
· Nyugalmi EKG vizsgálat
· Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szív ultrahanggal

Ára: 52.000 Ft.

Hogyan javasolt visszatérni a sportoláshoz?

A profi sportolók mellett az intenzíven sportoló amatőröknek is körültekintően kell újrakezdeniük a testedzést a COVID–19-ből való felgyógyulást követően. A főváros vezető privát kardiológiai központja, a Wáberer Kardiológiai Centrum (WKC) szakértői hangsúlyozzák: még a tünetmentes lefolyású betegség esetén sem ajánlott a sportolás a pozitív teszteredményt követő 3 hétben.

Mielőtt a koronavírus-fertőzésen átesett amatőrök visszatérnének az edzéshez, legalább 3 hétig pihenniük kell, és még panaszmentes esetekben is ajánlott kardiológiai kivizsgáláson részt venniük.

A szakemberek szerint ugyanis a COVID–19-betegséggel összefüggésben a szokásosnál nagyobb a különböző szívproblémák kialakulásának kockázata, ezért a részletes – akár szív-MRI-t is magában foglaló sportkardiológiai kivizsgálást követően fokozatos terhelés, pulzuskontroll mellett végzett alacsony intenzitású testedzés javasolt.

Mit javasolnak az amatőr sportolóknak?

Az utóbbi években divatos tömegsporttá vált például a kerékpározás és a futás, azonban az intenzíven sportoló amatőrök esetében is fontos, hogy még tünetmentesen átvészelt fertőzés után se térjenek vissza azonnal lefutni a szokásos köröket a Margitszigeti rekortánon.

A WKC szakértője szerint ugyanis az amatőr sportolók – különösen például a mostanában rendkívül népszerűvé vált félmaratonokra, maratonokra készülők – még inkább veszélyeztetettek, hiszen esetükben csak a jó infomációáramlásra és a saját belátásukra lehet számítani. A profiknak, ezzel szemben, mindenképp kötelező vizsgálatokon részt venniük a visszatérés előtt, aktív időszakban pedig folyamatos sportorvosi kontroll alatt állnak.

„A tapasztalatok szerint a COVID–19-betegséggel kórházba kerülő betegek 30-40 százalékánál szívproblémák lépnek fel. A sportegészségügyi előírások a profikra vonatkoznak, de az amatőröknél a kockázat ugyanúgy fennáll. Már a legenyhébb tünetek, panaszok jelentkezése esetén is szakorvoshoz kell fordulni, de különösen igaz ez fulladás, mellkasi fájdalom, eszméletvesztés esetén” – tette hozzá Dr. Sári Csaba.

Mikor érdemes megkezdeni a post-covid vizsgálatokat?

Az OSEI október 28-án kiadott, sportolóknak szánt állásfoglalása szerint a pihenőidő és a hatósági karantén lejártát követően 1-3 héttel komplex kardiológiai vizsgálatot (nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat) indokolt végezni. Kóros eltérés vagy elhúzódó panaszok esetén kiegészítő vizsgálatokra, például koronária-CT-re, szív-MR-re.

A Wáberer Kardiológiai Centrum (WKC) által kínált célzott csomagok átfogó képet nyújtanak az egészségi kockázatokról, hiszen az intézmény tapasztalt kardiológusai nem csupán a kötelező ajánlásokban előírt vizsgálatokat végzik el, hanem annál kiterjedtebb, komplex vizsgálati protokollokat állítottak össze.

Szakembereink

Dr. Gyömörei Beáta gyermek kardiológus szakorvos 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Ablonczy László csecsemő és gyermekkardiológus szakorvos magyar, angol, német Orvosunk magyar, angol, német nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Ladányi Anikó csecsemő és gyermekkardiológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. méhen belül 19 hetes kortól és születés után-18 éves korig Pácienseket méhen belül 19 hetes kortól és születés után-18 éves korig éves kortól fogad.
Dr. Környei László gyermekkardiológus, gyermek ritmuszavar- és pacemaker specialista magyar, angol, német Orvosunk magyar, angol, német nyelven beszél. újszülött kortól Pácienseket újszülött kortól éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek