Cardio CT

Cardio CT

A szívkoszorúér-betegség sokakat érint. A koszorúerek megbetegedését és szűkületét az erek belső falában lerakódó, zsírt és kalciumot tartalmazó plakkok okozzák. Az érszűkület a szívizom vérellátásának csökkenését, oxigénhiányát, súlyos esetben elhalását okozza. A lerakódások évtizedeken át fejlődhetnek észrevétlenül. A koszorúér-betegek több mint felénél a kór első jele az akut szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál. A plakkok előjelek, amelyek figyelmeztető tünetek nélkül is végzetesek lehetnek. Sajnos a hazánkban széles körben elterjedt és használt terheléses EKG nem jelzi megbízhatóan előre ezeket az eltéréseket, azonban a koronária CT vizsgálat kiválóan alkalmas a plakkok képi megjelenítésére és értékelésére. A vizsgálattal korai stádiumban, nagy pontossággal kimutatható a koszorúereket érintő érelmeszesedés, amely segítségével így időben elkezdhető az infarktus megelőzésére irányuló célzott terápia.

Kinek javasolt koronária CT vizsgálat?

A vizsgálatra akkor van szükség, ha a páciensnek eddig még ki nem vizsgált mellkasfájdalma volt, illetve családjában halmozottan fordult elő szívinfarktus. Kis- és közepes kardiovaszkuláris rizikójú betegek esetén javasolt a koszorúér-betegség kizárása céljából, de billentyűbetegségekben az operációt megelőző vizsgálatok részeként is.

Mi a vizsgálat célja?

A lehetséges koszorúér betegség korai szakaszban való kimutatása, a szűkült erek pontos ábrázolása. A vizsgálat során képet kapunk a plakkok számáról, egyedi paramétereikről, az esetleges meszesedés mintázatáról, érszűkület mértékéről. A fentiek tükrében személyre szabott terápia beállítására kerül sor.

Hogyan történik a koronária CT vizsgálat?

A CT vizsgálat kb. 20 percig tart, és teljesen fájdalommentes. A vizsgálat előtt 4 órával már ne egyen, de folyadékot bőven fogyaszthat. A páciensek és kezelőorvosaik beavatkozás nélkül, egy rövid gyógyszeres előkészítést követően csupán egy jódtartalmú kontrasztanyag beadásával győződhetnek meg a szív, és a szívet körülvevő koszorúerek állapotáról, az érfalak vastagságáról, az erekben található esetleges lerakódás típusáról, annak mértékéről, a szívizom rendellenességéről úgy, hogy a CT készülék a szív működése közben millimétereknél kisebb szeletekben felvételeket készít. Az eredmények ismeretében a kardiológus szakorvos dönthet a gyógyszeres kezelésről vagy egyéb terápiáról.

Mit kell tudni a CT készülékről?

A CT készülék röntgensugarak kibocsátásával készít képet a testről. Klinikánk a legkorszerűbb szoftverekkel felszerelt 128 szeletes GE Revolution Evo CT készülékkel rendelkezik, amely a világ leggyorsabb berendezései közé tartozik és alkalmas koronária CT elvégzésére is. Vizsgálataink során törekszünk arra, hogy a pácienseinket a lehető legkisebb sugárterhelés érje.

Kapcsolódó vizsgálatok

Szakembereink

Dr. Vértesaljai Márton belgyógyász, kardiológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. +18 Pácienseket +18 éves kortól fogad.