Mammográfia/Tomoszintézis

Mammográfia/Tomoszintézis

Az emlő vizsgálatának alapvető és elsődlegesen választandó vizsgáló módszere az úgynevezett lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfiás vizsgálat. A direkt digitális mammográfia bizonyítottan jobb eredményű, mint a hagyományos. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, a halálozás csökkentésére. Intézetünk a legkorszerűbb digitális GE Senographe Pristina típusú, mind 2D és 3D vizsgálatokra alkalmas készülékkel rendelkezik. Teljeskörűen elvégezzük a komplex emlődiagnosztika részeként a mammográfiás, tomoszintézis felvételek készítését, illetve javasoljuk ezzel egyidőben az emlő, valamint nyirokrégiók ultrahangos és fizikális vizsgálatát is.

Digitális 2D mammográfia és 3D tomoszintézis?

Digitális 2D mammográfia és 3D tomoszintézis?

A digitálisan készülő 2 dimenziós mammográfiás felvételek egy továbbfejlesztett típusa a digitális 3 dimenzióban készülő emlő tomoszintézis vizsgálat. A 2D felvételek önmagában is igazán jó minőségű felvételeket eredményeznek irányonként, a 3D tomoszintézis felvételek szintén irányonként, körbefordulások által több képet készítenek, ezáltal amelyekből sokkal részletgazdagabb, alaposabb mérések, így pontosabb eredményt kaphatunk. A 3D tomoszintézis vizsgálatok segítségével akár apróbb elváltozások is időben felismerhetőek, így a szükséges kezelés is korábban kezdhető el. Egyes esetekben az emlőállomány összetétele miatt kimondottan a 3D vizsgálatok adják a teljeskörű eredményt. A 3D leképzést követően, annak szoftveres feldolgozásai, rekonstrukciós lehetőségei elérhetővé teszik a további úgynevezett “szintetikus” 2D-hez hasonló megjelenésű képek megtekintését is. Összegezve tehát a szakirodalom szerint 35 %-kal több invazív emlőrák szűrhetők a digitális mammográfiávali, mint a hagyományos mammográfiával és jelentősen csökkenthető a biopsziák száma is. Továbbá a 3D mammográfia alkalmazását optimálisabbnak tartjuk, nincs szükség jelentős számú kiegészítésre, így ezesetben a sugárterhelés kérdése miatt is előtérbe helyezendő.

Kinek ajánljuk a mammográfiás vizsgálatot?

Kinek ajánljuk a mammográfiás vizsgálatot?

őként emlőrák szűréseként kapja a legnagyobb hangsúlyt az emlő mammográfia/tomoszintézis. Panaszmentes esetben is ajánlott 35 év felett időszakosan évente a komplex emlődiagnosztikai vizsgálat elvégzése. 30–35 éves kor felett kötelező, de többször szült nőknél, főleg nagyobb emlőknél esetleg 30 év alatt is, szükség esetén kiegészítve célzott, nagyított felvételekkel, vezérelt mintavétellel. További figyelmébe ajánljuk az alábbi korhatárokra vonatkozó információkat:

  • 35 év felett javasoljuk a komplex emlődiagnosztikát, hiszen az ultrahang vizsgálat technikai adottságából fakadóan önállóan nem elégséges ettől a kortól kezdődően, azonban a mammográfia/tomoszintézis kiegészítéseként az emlő átfogó és legbiztosabb diagnosztizálását teszi lehetővé.
  • 35 év alatt elsősorban orvosi indikáció nélkül ultrahang vizsgálatot végzünk, azonban a családban előfordult emlőrák esetében, vagy többször szült nőknél, illetve nagyobb emlőknél 30 év alatt is lehetőség van a mammográfiás/tomoszintézis felvételeket elkészíteni.

  Az emlőimplantátumok megléte esetén is elvégezhető a vizsgálat.

Milyen esetekben ajánljuk?

Milyen esetekben ajánljuk?

A szűrések mellett ajánlott emlőfájdalom, emlő panaszok, emlőben tapintható csomók, emlőbimbó váladékozása, sebesedése, szokatlan érzékenysége vagy az emlőállományának, a bőrének látható behúzódása esetén. Családi halmozódáskor, öröklésre való hajlam miatt is érdemes időszakosan elvégeztetni a vizsgálatot akár fiatalabb korban is.

Miért a komplex emlődiagnosztika?

Intézetünk törekszik a legeredményesebb vizsgálati módszerek alkalmazására, a legmodernebb eszközökkel, amely az emlő vizsgálata esetén a komplex emlődiagnosztika. A komplex emlővizsgálat magában foglalja a mammográfia 2D/3D, valamint a fizikális és ultrahang vizsgálatot. A legeredményesebb vizsgálati módszert, melyet ajánlunk:

  • Komplex emlővizsgálat (mammográfia 3D + Ultrahang + fizikális vizsgálat)
A vizsgálat időpontválasztására vonatkozó szempontok

A vizsgálat időpontválasztására vonatkozó szempontok

Ezt a típusú vizsgálatot befolyásolhatja a menstruációs ciklus is, a legjobb értékelhetőség érdekében előnyös a menstruációt követő héten elvégeztetni a vizsgálatot.

Vizsgálatra való felkészülés

Nem igényel különösebb előkészületet, célszerű a bőrre került kozmetikumokat, krémeket, dezodorokat letörölni, vagy ezek felvitele nélkül érkezni.

Vizsgálat menete?

Vizsgálat menete?

A vizsgálat meglehetősen intim, hiszen deréktól felfelé meztelenre vetkőzve történik. A vizsgálat a készülékhez állva, az asszisztensünk által pozícionált helyzetben zajlik, eközben az emlőket a legoptimálisabb és legeredményesebb felvétel elkészítéséhez elengedhetetlen mértékben speciális műanyag eszközzel/lappal összenyomjuk minimális időtartamra. Egy vizsgálat alkalmával mindkét emlőt 2 irányból felvételezzük, tehát összesen 4 alkalommal történik komprimáció. A vizsgálat során alkalmazott kompresszió, összenyomás a tévhitekkel ellentétben nem okoz és nem fokozza az emlőrák kockázatát. Arra érzékenyeknél okozhat kellemetlen érzést a vizsgálat alatt.

A vizsgálat sugárterheléssel jár

A vizsgálat sugárterheléssel jár

A mammográfia röntgen sugárzással járó vizsgálattípus, ebből fakadóan sugárterheléssel jár. Fontos, hogy az ezzel járó kockázat sokkal alacsonyabb, mint az elmaradt, de indokolt vizsgálatból fakadó következmények. A csúcstechnológiás GE Pristina készülékünkkel a legoptimálisabb és a lehető legalacsonyabb sugárterheléssel dolgozunk, továbbá a tomoszintézises felvételek sugárterhelése, a 2D-s felvételekéhez képest nem terheli meg jobban a szervezetet.

Kizáró okok

Kizáró okok

A várandósság időszaka alatt vagy annak gyanúja esetén sugárterheléssel járó vizsgálat elvégzése nem javasolt. Szoptatás esetén elvégezhető a vizsgálat szükség esetén, azonban 24 óra elteltével adható csak a tej a gyermeknek, ez idő alatt is kérjük, fejje le a tejet, de ne használja fel. Amennyiben Ön jódtartalmú intravénás kontrasztanyagot kapott (pl.: CT-vizsgálat során) a vizsgálatot csak az azt követő 24 óra elteltével érdemes elvégeztetni.

Emlőimplantátumok és a mammográfia

Emlőimplantátumok és a mammográfia

A mammográfia / tomoszintézis vonatkozásában az emlőimplantátumok nem zavarják a képalkotást. Megfelelő technikával az implantátum nem takarja ki az emlőállományt, illetve nem teszi tönkre az implantátumot sem. Az implantátummal rendelkező hölgyek így ugyanúgy igénybe vehetik az emlő állományának vizsgálatára. Amennyiben Önnek nem az emlő állomány vizsgálata a célja, hanem a beültetett implantátum állapotának felmérése (több éves beültetés ellenőrzése, sérülés/szakadás gyanú) emlő ultrahang vizsgálattal, de leginkább az emlő implantátumra célzott natív MR vizsgálattal kaphatja a legrészletgazdagabb eredményt.

Hogyan kapja meg az eredményt?

Hogyan kapja meg az eredményt?

A mammográfiás/tomoszintézis vizsgálatokat követően emlő vizsgálatokban jártas radiológus szakorvosunkkal találkozik, aki kiértékeli az elkészült mammográfiás/tomográfiás felvételeket, szükség esetén kiegészítteti azt célzott felvételekkel. Ezután az emlőt fizikálisan megvizsgálja és elkészíti az emlő és nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát. A radiológus orvosnak elmondhatja panaszait, ő a vizsgálat során válaszol a kérdéseire, információt adva a további teendőkről. Elirányítja Önt szükség esetén további szakorvosi vagy diagnosztikai vizsgálatra (pl.: kontrasztanyagos emlő MR vizsgálatra), mintavételre, ha szükséges. Orvosunktól tájékoztatást kap a jövőre vonatkozó szűrések esedékességéről is. A vizsgálatokat követően rövid időn belül megkapja képanyagait, illetve a radiológus szakorvos által készített írásos leletet is.

Kapcsolódó vizsgálatok

Orvosaink

Dr. Lakatos Ilona radiológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 12+ Pácienseket 12+ éves kortól fogad.
Dr. Horváth Éva radiológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 12+ Pácienseket 12+ éves kortól fogad.

Áraink

Komplex emlővizsgálat: mammográfia 3D + Ultrahang + fizikális vizsgálat
40 000 Ft
Komplex emlővizsgálat: mammográfia 2D + Ultrahang + fizikális vizsgálat
36 000 Ft
Amennyiben az elmúlt 3 hónapban már részt vett emlőultrahang vizsgálaton, akkor a mammográfiás vizsgálatot önmagában is elvégezzük.
Tomoszintézises 3D Mammográfia
30 000 Ft
Mammográfia 2D
22 000 Ft
UH vezérelt aspirációs citológia
30 000 Ft
Core biopszia emlőből
45 000 Ft
Core biopszia emlőből négy immunhisztokémiai vizsgálattal
65 000 Ft
További árak betöltése Bezár

Rendelési idő

Hétfő:
08:00 - 14:00
Kedd:
08:00 - 20:00
Csütörtök:
08:00 - 20:00
Időpontfoglalás +36 1 323 7000