A mammográfiás vizsgálatról

Hazánkban a emlőrák a leggyakrabban előforduló, vezető daganatos megbetegedés mely a 40 év feletti nők esetében fokozott egészségügyi kockázatot jelent. Minél előbb kerül felfedezésre az emlő daganat, annál hatékonyabb a kezelés. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy  a nők rendszeres emlőszűrésen vegyenek részt.  A megelőzésben fontos szerepet jut az önvizsgálatnak, a fizikális szakorvosi vizsgálatnak,  valamint a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak. (Ultrahang, mammográfia, és MR vizsgálatok).

Az emlő vizsgálatának alapvető és elsődlegesen választandó vizsgáló módszere az úgynevezett lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfiás vizsgálat. A direkt digitális mammográfia bizonyítottan jobb eredményű, mint a hagyományos. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, a halálozás csökkentésére. Intézetünk a legkorszerűbb digitális GE Senographe Pristina típusú, mind 2D és 3D vizsgálatokra alkalmas készülékkel rendelkezik.

A mammográfia röntgen sugárzással járó vizsgálattípus, ebből fakadóan sugárterheléssel jár. Fontos, hogy az ezzel járó kockázat sokkal alacsonyabb, mint az elmaradt, de indokolt vizsgálatból fakadó következmények. A csúcstechnológiás GE Pristina készülékünkkel a legoptimálisabb és a lehető legalacsonyabb sugárterheléssel dolgozunk, továbbá a tomoszintézises felvételek sugárterhelése, a 2D-s felvételekéhez képest nem terheli meg jobban a szervezetet.

 

Emlőimplantátumok és a mammográfia

A mammográfia / tomoszintézis vonatkozásában az emlőimplantátumok nem zavarják a képalkotást. Megfelelő technikával az implantátum nem takarja ki az emlőállományt, illetve nem teszi tönkre az implantátumot sem. Az implantátummal rendelkező hölgyek így ugyanúgy igénybe vehetik az emlő állományának vizsgálatára. Amennyiben Önnek nem az emlő állomány vizsgálata a célja, hanem a beültetett implantátum állapotának felmérése (több éves beültetés ellenőrzése, sérülés/szakadás gyanú) emlő ultrahang vizsgálattal, de leginkább az emlő implantátumra célzott natív MR vizsgálattal kaphatja a legrészletgazdagabb eredményt.

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL!

Kizáró okok:

A várandósság időszaka alatt vagy annak gyanúja esetén sugárterheléssel járó vizsgálat elvégzése nem javasolt. Szoptatás esetén elvégezhető a vizsgálat szükség esetén, azonban 24 óra elteltével adható csak a tej a gyermeknek, ez idő alatt is kérjük, fejje le a tejet, de ne használja fel. Amennyiben Ön jódtartalmú intravénás kontrasztanyagot kapott (pl.: CT-vizsgálat során) a vizsgálatot csak az azt követő 24 óra elteltével érdemes elvégeztetni.

Ha egy éven belül volt mammográfián, akkor sem javasolt a vizsgálatot elvégezni, kivéve ha panasz esetén. Viszont ez esetben a komplex emlőszűrést javasoljuk.

Digitális 2D mammográfia és 3D tomoszintézis?

Digitális 2D mammográfia és 3D tomoszintézis?

A digitálisan készülő 2 dimenziós mammográfiás felvételek egy továbbfejlesztett típusa a digitális 3 dimenzióban készülő emlő tomoszintézis vizsgálat. A 2D felvételek önmagában is igazán jó minőségű felvételeket eredményeznek irányonként, a 3D tomoszintézis felvételek szintén irányonként, körbefordulások által több képet készítenek, ezáltal amelyekből sokkal részletgazdagabb, alaposabb mérések, így pontosabb eredményt kaphatunk. A 3D tomoszintézis vizsgálatok segítségével akár apróbb elváltozások is időben felismerhetőek, így a szükséges kezelés is korábban kezdhető el. Egyes esetekben az emlőállomány összetétele miatt kimondottan a 3D vizsgálatok adják a teljes körű eredményt.

Vizsgálati csomagjaink

Ha azonnali eredményre van szüksége - komplex emlődiagnosztika

Mely esetekben ajánlott a komplex emlődiagnosztika?

  • emlőfájdalom
  • emlő panaszok
  • emlőben tapintható csomók
  • emlőbimbó váladékozása, sebesedése, szokatlan érzékenysége
  • az emlő bőrének behúzódása
  • családi halmozódás, öröklésre való hajlam

Miért a komplex emlődiagnosztika?

Intézetünk törekszik a legeredményesebb vizsgálati módszerek alkalmazására, a legmodernebb eszközökkel, amely az emlő vizsgálata esetén a komplex emlődiagnosztika. A komplex emlővizsgálat magában foglalja a mammográfia 2D/3D, valamint a fizikális és ultrahang vizsgálatot. A legeredményesebb vizsgálati módszert, melyet ajánlunk:

  • Komplex emlővizsgálat (tomoszintézises mammográfia + Ultrahang + fizikális vizsgálat) azonnali eredménnyel

Hogyan történik a vizsgálat?

A mammográfiás/tomoszintézis vizsgálatokat követően emlő vizsgálatokban jártas radiológus szakorvosunkkal találkozik, aki kiértékeli az elkészült mammográfiás/tomográfiás felvételeket, szükség esetén kiegészítteti azt célzott felvételekkel. Ezután az emlőt fizikálisan megvizsgálja és elkészíti az emlő és nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát. A radiológus orvosnak elmondhatja panaszait, ő a vizsgálat során válaszol a kérdéseire, információt adva a további teendőkről.

Az emlőimplantátumok megléte esetén is elvégezhető a vizsgálat.

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL!

Preventív jelleggel - mammográfiás emlőszűrés

A mammográfiás emlőszűrést preventív jelleggel ajánljuk 35 éves kor felett, kétévente elvégeztetni. Erre a szűrésre azokat várjuk, akik panaszmentesek és 1 éven belül nem volt ilyen vizsgálatuk.

A szűrésen 2d/3d tomoszintézises felvételek készülnek. Az emlőimplantátumok megléte esetén is elvégezhető a vizsgálat.

Az elkészült eredményeket 10 munkanappal a vizsgálat után küldjük ki. Amennyiben azonnali eredményt szeretne, komplex emlődiagnosztikai vizsgálatot javasolunk!

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL!

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a kettős szakorvosi leolvasás után nem állítható ki biztonsággal egyértelmű vélemény, úgy további kiegészítő vizsgálatra (pl.: emlő ultrahang, célzott kiegészítő felvételek, mintavétel vagy kombináciújuk) hívjuk vissza a Központunkba. Ezen vizsgálatok annak érdekében történnek, hogy biztonsággal megerősítsük, vagy kizárjuk az emlődaganat lehetőségét.

A további vizsgálatok árát az emlőszűrés nem tartalmazza, időpontját 1 hónapon belül biztosítjuk az Ön számára. Az el nem végzett kiegészítő vizsgálatok nélkül teljesértékű lelet és vélemény nem adható!

Mi történik, ha a szűrésen valami rendelleneset észlelnek?

Mindkét fent nevezett vizsgálat után intézményünkben lehetőséget biztosítunk további vizsgálatokra, melyek lehetnek kiegészítő képalkotó vizsgálatok, kontrasztanyagos emlő MR, UH, fizikális vizsgálatok labordiagnosztika, attól függően, hogy eddig melyek kerültek elvégzésre.

Központunkban megszervezzük Önnek a szövettani mintavételt is, valamint dedikált esetmenedzserünk végig kíséri Önt a szükséges sebészeti beavatkozásokon is, melyet szintén Intézményünkben elvégzünk.

 

A vizsgálat időpontválasztására vonatkozó szempontok

A vizsgálat időpontválasztására vonatkozó szempontok

Ezt a típusú vizsgálatot befolyásolhatja a menstruációs ciklus is, a legjobb értékelhetőség érdekében előnyös a menstruációt követő héten elvégeztetni a vizsgálatot.

Vizsgálatra való felkészülés

Nem igényel különösebb előkészületet, célszerű a bőrre került kozmetikumokat, krémeket, dezodorokat letörölni, vagy ezek felvitele nélkül érkezni.

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL!

Vizsgálat menete?

Vizsgálat menete?

A vizsgálatkor asszisztensünk a készülékhez pozícionálja Önt, hogy az emlőkről a legoptimálisabb és legeredményesebb felvétel készülhessen. Ehhez az emlőket elengedhetetlen mértékben egy speciális műanyag eszközzel/lappal összenyomjuk minimális időtartamra. Egy vizsgálat alkalmával mindkét emlőt 2 irányból felvételezzük, tehát összesen 4 alkalommal történik komprimáció. A vizsgálat során alkalmazott kompresszió, összenyomás a tévhitekkel ellentétben nem okoz és nem fokozza az emlőrák kockázatát. Arra érzékenyeknél okozhat kellemetlen érzést a vizsgálat alatt.

 

Szakembereink

Dr. Szomják Anett radiológus szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél.
Dr. Hoffmann Anita radiológus főorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 1+ Pácienseket 1+ éves kortól fogad.
Dr. Péter Lívia radiológus főorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.