Szépüljön velünk az ünnepekre, rendkívüli akciónk keretében!
Tekerje vissza az idő kerekét akár 5-10 évvel!

Áraink

MR-vizsgálat jelentése, menete és magánrendelés

MR jelentése: Mi az MRI-vizsgálat és az MRA-vizsgálat?

Az MR-vizsgálat mágneses elven működve készít felvételeket az emberi test adott területéről több irányban. A szervezetünk számára nincs károsító hatással, így bárki számára elvégezhető a vizsgálat, nem jár ionizáló/röntgensugárzással sem.

A vizsgálat előnye, hogy teljesen fájdalommentes és nagy biztonsággal pontos, megbízható diagnózist ad a legtöbb testrészt érintően.

Fontos, hogy csak fém és elektromos eszközök, tárgyak nélkül lehet belépni a vizsgáló helyiségbe, illetve a testbe ültetett fémek is zavaróak (orvosi fém implantációk), akár kizáróak is lehetnek egyes esetekben.

Az MR vizsgálatok egy speciális típusa az MRA vizsgálat, amelyet az erekre célzottan készülnek, kihasználva a vér mozgását az érrendszerünkben.

Mikor szükséges kontrasztanyagos MR vizsgálat a natív helyett?

A kontrasztanyagos vizsgálatok egyes szerveknél a pontosítást, egyértelműsítést szolgálják, viszont vannak olyan elváltozások, amelyek anélkül nem is értékelhetők. Daganatos, tumoros elváltozásokról, térfoglalásokra vonatkozóan csak kontrasztanyag adásával tudunk nyilatkozni. Az agyalapi mirigy (sella, hypophysis) hormonális eredetű elváltozásai csak kontraszanyag adásával válaszolhatók meg. A hasi és kismedencei szervek szintén korlátozott értékűek lesznek anélkül. Gyakorta a beutalón nem szerepel a kontrasztanyag adásának szükségessége, így ezek egyértelműsítésében segítséget tudunk nyújtani a fent említetteken túl.

A kontrasztanyagos vizsgálatok esetén a szájon át szedett cukorgyógyszerek a vizsgálatot megelőző és követő két napban elhagyandók.

Fontos, hogy vesefunkciós laborvizsgálatot kell készíttetni, melynek eredményét szükséges elhozni a vizsgálatra.

Ritkán fordul elő ugyan, de a vizsgálatnál adott kontrasztanyag túlérzékenységi reakciót, allergiát okozhat, ami döntően enyhe lefolyású.

Milyen készülékkel végezzük el a magán MR-vizsgálatot?

MR készülékünk egy GE Signa Voyager típusú 1.5 Tesla térerősségű készülék, 70 cm átmérővel rendelkezik, mely levegő befúvással és fényforrással felszerelt. Alkalmas a koponya, nyak, gerinc, has, kismedence, ízületek, végtagok, a máj és a szív vizsgálatára is.

MR-vizsgálat menete

Az MR vizsgálatok fekvőhelyzetben történnek, az adott régió vizsgálata megközelítően 30 percet vesz igénybe, de vannak hosszabb 60 és akár 90 perces vizsgálatok is, ami alatt teljes mozdulatlanságra van szükség. Az MR vizsgálatok során különböző úgynevezett tekercseket teszünk az adott régió köré, így a vizsgálatot végző operátorok instrukciói alapján kell majd elhelyezkednie.

Az MR vizsgálatok működését hangos zaj, kattogás kíséri, melyet fülvédő vagy füldugó használatával mérséklünk, így halláskárosodástól nem kell tartania. A mágnesesség miatt felmelegedés kísérheti a vizsgálatot érintő régiót.

A kontrasztanyagok beadása véna biztosításával történik, egy vénakanült helyezünk a kar vagy kézfej területére, amin keresztül a vizsgálat adott pillanatában bejuttatjuk a kontrasztanyagot. Kontrasztanyagos vizsgálatokat követően a beadástól számított 30 perces megfigyelési időtartamra az intézetben kell tartózkodjon.

Milyen esetekben ajánlott bejelentkezni az MR-vizsgálat magánrendelésére?

MR vizsgálatainkhoz csak 18 év alatt szükséges beutaló és írásos orvosi javaslat. Az MR vizsgálataink tehát elkészíthetők saját kérésre, azonban ajánlott panaszaival szakorvosainkhoz fordulni, illetve az elkészült vizsgálattal kezelőorvost felkeresni.

A magán MR-vizsgálat a gerinc, a koponya és az ízületek betegségeinek vizsgálatán túl alkalmazható a nyak, az emlő, a has és a kismedencei szervek diagnosztikájára. Egyes sérülésekről, anyagcserezavarokról, agyi- és gerincbetegségekről, az erek állapotáról nyerhetünk információt.

A magán MR-vizsgálat javasolt azoknak a pácienseknek is, akik fejfájással, szédüléssel, gerinc- vagy ízületi problémákkal rendelkeznek. Az emlő vizsgálata az implantátum épségének megítélésére is alkalmas, a szív vizsgálata pedig képes a szívizom állapotának, életképességének megállapítására, valamint a veleszületett vagy kialakult szívhibák kimutatására.

Fontos! Várandósság vagy annak gyanúja esetén és 150 kg felett nem vállalunk vizsgálatot.

MR-vizsgálat Budapesten — kényelmesebbé tesszük!

A vizsgálat egyes pácienseknél a helyzetből fakadóan bezártságérzetet, klausztrofóbiát válthat ki. Nálunk az MR-vizsgálat Budapesten történik és lehetőség van egy hozzátartozó kíséretében elvégezni a vizsgálatot. Továbbá a kézbe adott pumpával való jelzést követően azonnal megszakítható és felfüggeszthető a vizsgálat.

A vizsgálat komfortosabbá tehető, mert akár zene lejátszására is lehetőség van, ha azok nem zavarják az adott régió vizsgálatakor az utasítások végrehajtásában. A zenéhez saját speciális lejátszóeszközeink és alkalmazások állnak rendelkezésre, így saját használata nem megengedett, adathordozót kérjük külön ne hozzon.

A testen viselt fémtárgyakat, hallókészülék, óra, lánc, fémcsat, testékszer, műfogsor le kell venni, a zsebeket ki kell üríteni, ugyanis az elektromos árammal működő, vagy mágneses részeket tartalmazó tárgyak az erős mágneses térben tönkre mehetnek. Koponya, arckoponya MR-vizsgálatakor a kivehető fogszabályzót is ki kell venni.

Magán MR vizsgálat előkészületei

A natív vizsgálatok előkészületet külön nem igényelnek, de érdemes a kellő folyadékfogyasztásra figyelni a nap folyamán.

A kontrasztanyagos vizsgálatok esetén a szájon át szedett cukorgyógyszerek a vizsgálatot megelőző és követő két napban elhagyandók. Fontos, hogy vesefunkciós laborvizsgálatot kell készíttetni, melynek eredményét szükséges elhozni a vizsgálatra.

A vizsgálóhelyiségbe fémtárgyakat és elektromos eszközöket nem lehet bevinni. Az MR vizsgálatra fém (cipzár, gomb, szegecs, flitter, kapocs) nélküli ruházatban ajánlott érkezni, vagy praktikus ilyet magával hoznia. Ennek hiányában köpenyt és papucsot tudunk az átöltözéshez biztosítani.

MRI, MRA vizsgálatok feltételei

Az MR vizsgálatokat 18 év alatt csak írásos beutalóval, orvosi javaslattal tudjuk elvégezni.

130 kg felett már csak korlátozottan és bizonyos régiókban tudunk elkészíteni, 150 kg felett nem vizsgálunk.

Az MR vizsgálathoz a beültetett fémek (pl. ortopédia, fogimplantátum, gerinc rögzítők) MR vizsgálatra való alkalmasságát ellenőrizni szükséges. A fémes beültetéssel rendelkező terület vizsgálata erősen korlátozottá válhat, azonban más régióra nézve nem jelent kontraiindikációt.

Kontrasztanyagos vizsgálatot vesefunkciós laborvizsgálat hiányában, vagy az eGFR 45 alatti beszűkült vesefunkciója esetén nem tudunk elkészíteni.

Bezártság érzés, klausztofóbia, pánik esetén érdemes hozzátartozóval érkezni vagy előre mérlegelni az emiatt jelentkező kockázat lehetőségét.

Altatásos MR vizsgálatot nem végzünk.

Várandósság esetén kontrasztanyagot nem alkalmazhatunk. A 3. trimeszterben akkor van lehetőség natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálatra, amennyiben az orvosilag indokolt és elvégezhetőségét a szülész orvosa is írásban megerősíti.

Mikor nem végezhető el az MRI, MRA vizsgálat?

Mely beültetett fémekkel, fémimplantátumokkal nem végezhető el az MR-vizsgálat?

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy mely műtét vagy beavatkozás során szervezetébe ültetett eszközök nem teszik lehetővé a vizsgálatot. Eze az adott területre is zavaróak, de nagy biztonsági kockázatot is jelentenek Önre és a készülékre nézve is.

 • a fémbeültetés óta még nem telt el 6 hét,

 • bizonytalan eredetű (igazolás nélküli) fém beültetése van,

 • a fémbeültetése nem alkalmas 1,5 Teslás készülékben MR vizsgálatra,

 • szívritmusszabályzó (pacemaker), műbillentyű, érklipp, aneurysma klipp, fülimplantátum van a szervezetében, még ha az MR kompatibilis is – ez esetben célzott intézetben végezhető

 • egyéb fém tartalmú idegen test, például sörét, fémszilánk, fémtörmelék, tű, tűhegy, beletört fémdarab, gépek üzemeltetéséből származó egyéb fémanyag, fémforgács található a test bármely pontján

 • inzulin pumpa vagy egyéb bőr alá ültetett gyógyszeradagolók esetén.

Klausztrofóbia, bezártság érzés esetén elvégezhető-e az MR-vizsgálat?

Az MR vizsgálatok egy cső alakú készülékben történnek, amely egyeseknél bezártság érzését válthatja ki. A készülékbe Ön nem tud beszorulni, nem nyomja össze a készülék és nem zárjuk Önre, hanem át/bele csúsztatjuk az asztallappal, amin fekszik. Érdemes kezelőorvosával nyugtató hatású szerek alkalmazásának lehetőségéről egyeztetni, azonban, ha nem szedett még hasonlót, nem ajánljuk megkísérelni orvosi jóváhagyás nélkül. Hozzátartozója elkísérheti és be is jöhet Önnel a vizsgálóhelyiségbe, amennyiben nincs MR kontraindikáló fémbeültetése, ha ez Önt megnyugtatja. Egy vészjelző pumpát kap a vizsgálat kezdetekor, így jelezni tudja kollégánk számára annak felfüggesztését, azonnali befejezését.

Tájékoztatjuk, hogy a mozgás és elmozdulás értékelhetetlenné teszi a képek leletezésre való alkalmasságát, így aktuálisan kollégánk tudja tájékoztatni egy megszakított vizsgálat folytatását illetően.

Altatásos vizsgálatot nem végzünk.

Koponya MRA a Waberer Medical Centerben

Az MRA, azaz MR angiográfiás vizsgálat az MR szekvenciák egy típusa.

Az MRA vizsgálat kontrasztanyag alkalmazása nélkül is képes arra, hogy az erekre vonatkozóan információt adjon. Az erekben mozgó vért lehetővé teszi, hogy készíthessünk róla képet.

Intézetünkben koponya MRA vizsgálatra van lehetőség, melyet fejfájás, szédülés, migrénes panaszok esetén ajánlunk.

Amenyiben orvosi egyéb eltérés miatt kontrasztanyag adását is javasolta, úgy együttesen is elkészíthető.Áraink

Agykoponya MR és MRV (MR-venográfia) natív és kontrasztanyagos vizsgálat
99 000 Ft
Csontos medence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Májspecifikus kontrasztanyagos felhasi MR vizsgálat
138 000 Ft
Agykoponya MR és MRA (MR-angiográfia) natív vizsgálat
75 000 Ft
Agykoponya MR és MRA (MR-angiográfia) natív és kontrasztanyagos vizsgálat
96 000 Ft
Csontos medence natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Agykoponya natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Alkar natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Alkar natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Arckoponya natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Arckoponya natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
96 000 Ft
Belső fül célzott natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Boka natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Boka natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Comb natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Comb natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Csípő (kétoldali) natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Csípő (kétoldali) natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Csukló natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Csukló natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Emlő natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Emlő MR vizsgálat implantátum ellenőrzés céljából natívan
75 000 Ft
Felkar natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Felkar natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Lumbalis (ágyéki) gerinc natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Teljes gerinc natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
160 000 Ft
Lumbalis (ágyéki) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Thoracalis (háti) gerinc natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Thoracalis (háti) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Cervicalis (nyaki) gerinc natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Cervicalis (nyaki) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Hasi (felhas) natív és kontrasztanyagos MR vizsgálat
89 000 Ft
Hasi (felhas) natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálat
48 000 Ft
Has és kismedence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
160 000 Ft
Has és kismedence natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
120 000 Ft
Hasi MR és MRCP (kolangiopankretográfia) natív és kontrasztanyagos vizsgálat
99 000 Ft
Sacrum (keresztcsont) és sacroiliacalis ízület natív és kontrasztanyagos MR vizsgálat
89 000 Ft
Sacrum (keresztcsont) és sacroiliacalis ízület natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálat
48 000 Ft
Kéz natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Kéz natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Kismedence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Kismedence natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Hasi MR és MRCP (kolangiopankretográfia) natív (kontrasztanyag nélküli) vizsgálat
75 000 Ft
Könyök natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Könyök natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Lábfej natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Lábfej natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Lábszár natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Lábszár natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Nyaki lágyrész natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Orbita (szemüreg) natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Orbita (szemüreg) natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Sella (agyalapi mirigy/hypophysis) natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Sella (agyalapi mirigy/hypophysis) natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Cardio (szív) MR vizsgálat
160 000 Ft
Térd natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Térd natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
Váll natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata
89 000 Ft
Váll natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
48 000 Ft
MR-Enterographia (vékonybél) kontrasztanyagos vizsgálat
89 000 Ft
Multiparametrikus prosztata MR vizsgálat kontrasztanyag adásával
89 000 Ft
SM (Sclerosis Multiplex) MR vizsgálat nyaki gerincről natívan és kontrasztanyag alkalmazásával
96 000 Ft
SM (Sclerosis Multiplex) MR vizsgálat koponyáról natívan és kontrasztanyag alkalmazásával
96 000 Ft
SM (Sclerosis Multiplex) MR vizsgálat két régióról natívan és kontrasztanyag alkalmazásával
178 000 Ft
SM (Sclerosis Multiplex) MR vizsgálat háti gerincről natívan és kontrasztanyag alkalmazásával
96 000 Ft
Teljes gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) MR vizsgálata
120 000 Ft
Végtag MR vizsgálat protézis tervezéshez
60 000 Ft
Vesefunkciós vizsgálat (kontrasztanyagos MR) vizsgálathoz
7 000 Ft
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek