MRI

MRI

Az MR mágneses elven működve készít felvételeket az emberi test adott területéről több irányban. A szervezetünk számára nincs károsító hatással, így bárki számára elvégezhető a vizsgálat. Fontos, hogy csak fém és elektromos eszközök, tárgyak nélkül lehet belépni a vizsgáló helyiségbe.

Melyek az MR-vizsgálat előnyei?

Melyek az MR-vizsgálat előnyei?

  • Fájdalommentes
  • Nem jár sugárterheléssel, így nincs káros hatással a szervezetre
  • Nincs mellékhatása
  • Szűrővizsgálatként is alkalmazható
  • Nem igényel felkészülést
  • Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás
Milyen készülékkel végezzük el a vizsgálatot?

Milyen készülékkel végezzük el a vizsgálatot?

MR készülékünk egy GE Signa Voyager típusú 1.5 Tesla térerősségű készülék, 70 cm átmérővel rendelkezik, mely levegő befúvással és fényforrással felszerelt. Alkalmas a koponya, nyak, gerinc, has, kismedence, ízületek, végtagok, a máj és a szív vizsgálatára is.

Hogyan zajlik az MR-vizsgálat?

A vizsgálóegységbe többnyire hanyatt fekvő helyzetben kell befeküdnie a páciensnek, egy-egy testtáj vizsgálata általában 15-40 percig tart. Előfordulhat, hogy kontrasztanyag beadására is szükség lesz. A kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe hányinger, kiütés.

Milyen esetekben ajánlott az MR vizsgálat?

Milyen esetekben ajánlott az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat a gerinc, a koponya és az ízületek betegségeinek vizsgálatán túl alkalmazható a nyak, az emlő, a has és a kismedencei szervek diagnosztikájára. Egyes sérülésekről, anyagcserezavarokról, agyi- és gerincbetegségekről, az erek állapotáról nyerhetünk információt. MR vizsgálat javasolt azoknak a pácienseknek is, akik fejfájással, szédüléssel, gerinc- vagy ízületi problémákkal rendelkeznek. Az emlő vizsgálata az implantátum épségének megítélésére is alkalmas, a szív vizsgálata pedig képes a szívizom állapotának, életképességének megállapítására, valamint a veleszületett vagy kialakult szívhibák kimutatására. Fontos! Várandósság vagy annak gyanúja esetén és 150 kg felett nem vállalunk vizsgálatot.

A vizsgálatot kényelmesebbé tesszük

A vizsgálatot kényelmesebbé tesszük

A vizsgálat egyes pácienseknél a helyzetből fakadóan bezártságérzetet, klausztrofóbiát válthat ki. Lehetőség van egy hozzátartozó kíséretében elvégezni a vizsgálatot. Továbbá a kézbe adott pumpával való jelzést követően azonnal megszakítható és felfüggeszthető a vizsgálat. A vizsgálat komfortosabbá tehető, a páciens hozhat magával zenét hallgat pendrive-on, amelyet a vizsgálat ideje alatt lejátszunk számára. A testen viselt fémtárgyakat, hallókészülék, óra, lánc, fémcsat, testékszer, műfogsor le kell venni, a zsebeket ki kell üríteni, ugyanis az elektromos árammal működő, vagy mágneses részeket tartalmazó tárgyak az erős mágneses térben tönkre mehetnek. Koponya, arckoponya MR-vizsgálatakor a kivehető fogszabályzót is ki kell venni.

Hogyan kérhető az MR-vizsgálat?

Hogyan kérhető az MR-vizsgálat?

18 év felett saját kérésre kontrasztanyag nélkül kérhető vizsgálat, 18 év alatt, illetve kontrasztanyagos vizsgálatot csak beutalóval, orvosi javaslatra végzünk el. Kontrasztanyagos vizsgálatok esetén 2 hétnél nem régebbi vesefunkciós labor vizsgálati eredményre (Kreatinin, GFR) van szükségünk, 45 alatti GFR eredmény nem teszi lehetővé a kontrasztanyag beadását. Intézetünkben lehetőség van a kontrasztanyagos MR-t megelőző vesefunkciós teszt elvégzésére is, melynek ára 5000 Ft.