Orrmelléküreg, arcüreg gyulladás, orrpolipok kialakulása

Milyen tünetei vannak a krónikus orrmelléküreg (arcüreg) gyulladásnak?

Az arcüreggyulladás, más néven orrmelléküreg-gyulladás igen gyakori fül-orr-gégészeti megbetegedés. Az orrmelléküregek az orrüregből nyíló léggel teli üregek. Amikor ezek az üregek begyulladnak, folyadék halmozódhat fel bennük, melynek kiürülését akadályozza az üreg nyálkahártyájának gyulladásos duzzanata. Ezt az állapotot orrmelléküreg-gyulladásnak (szinuszitisz) hívják.

Az orrpolip az orrnyálkahártya jóindulatú, gyakran polipra hasonlító túlburjánzása. Orrpolip előfordulhat az orrüregben és az orrmelléküregekben. Vizenyős, kocsonyaállagú képződmények, mindkét orrüregben előfordulhatnak, akár az egész üreget kitöltve.

Milyen tünetei vannak a krónikus orrmelléküreg (arcüreg) gyulladásnak?

·        torokfájás
·        szem körüli, arc-, orr- vagy homloktáji fájdalom, nyomásérzékenység, duzzadás
·        orrdugulás
·        nehezített légzés
·        csökkent szaglás és ízérzés
·        köhögés
·        rossz lehelet
·        fáradtság

Milyen megoldások léteznek a krónikus orrmelléküreg gyulladásra?

Krónikus, nem gyógyuló orrmelléküreg gyulladás, orrpolipózis esetén műtéti eljárás javasolt, melyet mindene esetben fül-orr-gégész szakorvos állapít meg.

A betegség sebészi kezelése endoszkópos úton történik (Functional Endoscopic Sinus Surgery: FESS), mely során az alsó, vagy középső orrjáratban megnagyobbítják az orrüreg és az arcüreg közötti természetes nyílásokat és ezzel az üregek szellőzése biztosítottá válik.

Az endoszkópos orrmelléküreg műtétről

Az orrpolip műtét célja

Az orrpolip műtétek célja az orrüreg és az orrjáratok szabaddá tétele, így helyreáll az orrlégzés és az orr melléküregeinek a szellőzése is. Az újabb polipok kialakulásának megelőzése érdekében gyógyszeres kezelés szükséges. A képalkotó eljárások, CT, MR és a műtéti technika fejlődésének következtében és az egyre hatásosabb gyógyszerek megjelenésével ma már ritkábban újulnak ki az orrpolipok.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtét endoszkópos úton történik, emiatt nincs szükség külső bőrmetszésre. Az orvos az orrlyukakon keresztül bevezetett speciális optikai eszköz, az endoszkóp segítségével, a szem ellenőrzése mellett hajtja végre az orr anatómiai struktúráin a tervezett beavatkozást. Az orr belseje felől megnyitja a rostasejteket, eltávolítja a beteg és már öngyógyulásra képtelen nyálkahártyát, amennyiben vannak, a polipokat is, valamint felszabadítja és kitágítja az orrmelléküregek természetes szájadékait. A sebész az endoszkóp mellett mikrosebészeti eszközökkel operál, a műtét végén, a vérzéstől függően esetlegesen tampon kerül az orrba, de ez nem általános. Arcüregi endoszkópia (sinuscopia) során egy vastagabb szúró eszközt (trokár) juttatunk át az arcüreg mellső vagy laterális (oldalsó) csontos falán keresztül, amelyen át endoszkóp vezethető be az arcüregbe.

 

A beavatkozás lehetséges szövődményei
 • vérzés az orrból vagy a szájból
 • szem- és látássérülés
 • szemkörüli szövetek lilás duzzanataként
 • koponyaűri szövődmények (agysérülés, agyi fertőzés) – ritkán előforduló. Azonban fontos megemlíteni, hogy a krónikus orrmelléküreg-gyulladás kezelésének elmaradása önmagában is súlyos problémákhoz, például az agy vagy a szem fertőzéséhez vezethet.
Mit tartalmaz a műtét?

Műtéti áraink tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi árajánlatot adunk!

 • műtét előtti aneszteziológiai vizsgálatot
 • orvos-asszisztensi költségeket
 • szakorvos által javasolt ápolási napokat, amelyet a betegtájékoztató tartalmaz
 • altatás-érzéstelenítés költségét
 • műtéti- és ápoló személyzetet
 • a kórházi tartózkodás alatt a radiológiai ellenőrző felvétel elkészítésének díját, a protokoll szerint szükséges laborvizsgálatok díját
 • a szövettant
 • parkolási lehetőséget a betegkísérő számára, a beteg érkezésének és a távozásának időszakára
 • exkluzív kétágyas szobákban történő elhelyezést (az ágyfoglaltság figyelembevételével egyágyas szoba igénybevételére is van lehetőség éjszakánként 25.000 Ft-os felárért)
 • zárható szekrényt és széfet
 • szélessávú internet elérhetőséget
 • napi háromszori, igény esetén napi ötszöri étkezést (egyedi igényeket figyelembe veszünk: vegetáriánus étkezés, egyéb érzékenységek stb.)
 • a kórházi tartózkodás alatt műtét utáni  gyógytornát
 • műtét utáni varratszedést vagy kontrollt egy alkalommal (szövődmény fellépése esetén, további térítésmentes kontroll időpontokat biztosítunk)
 • napi 24 órás orvosi, szakápolói felügyeletet
 • a kórházi tartózkodás ideje alatt és a távozás napján szükséges gyógyszereket
 • törölköző, papucs, fürdőköpeny használatát

Szakembereink

Dr. Kálmán Judit fül-orr-gégész szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Liktor Balázs, PhD fül-orr-gégész, audiológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Liktor Bálint fül-orr-gégész szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Vargha Eszter fül-orr-gégész szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Borsos Júlia fül-orr-gégész szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.

Áraink

Műtéti áraink tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi árajánlatot adunk!
Endoszkópos orrmelléküreg műtét, FESS
320 000 Ft

Rendelési idő

Hétfő:
16:00 - 19:30
Kedd:
16:00 - 19:30
Szerda:
08:00 - 12:00
Csütörtök:
15:00 - 17:30
Online időpontfoglalás Időpontfoglalás +36 1 323 7000