Szépüljön velünk az ünnepekre, rendkívüli akciónk keretében!
Tekerje vissza az idő kerekét akár 5-10 évvel!

Röntgen

Röntgen

A röntgenfelvételek röntgensugár alkalmazásával különböző irányokban készített képek. Készíthetők felvételek a mellkas, gerinc, koponya, végtagok területéről. Többek között tüdőelváltozások, gyulladások, csonttörés, degeneratív gerinc elváltozások diagnosztizálását teszik lehetővé.

Intézetünk egy csúcstechnológiás digitális Philips Combi Diagnost R90 típusú 2 az 1-ben röntgen és átvilágító (fluoroszkópiás) készülékkel rendelkezik, mindkét területre kiváló képminőséget biztosítva. A magas képminőségen felül ügyfeleink szempontjából rendkívüli pácienst érő sugárdózis kezelési funkciókkal is rendelkezik.

Fontos! Várandósság vagy annak gyanúja esetén, illetve 200 kg testsúly felett nem vállaljuk a vizsgálatot!

Milyen esetekben ajánljuk a röntgenvizsgálatot?

Milyen esetekben ajánljuk a röntgenvizsgálatot?

A vizsgálatokat a csontok, ízületek fájdalma, baleseti csontsérülés, törés gyanúja, bizonyos mellkasi és hasi panaszok esetén ajánljuk.

Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálat bárkinél elvégezhető indokolt esetben, ám a terhesség és szoptatás időszakában röntgenfelvétel készítése nem ajánlott. Kérjük, ilyen esetben feltétlenül tájékoztassa orvosát!

Hogyan zajlik a röntgenfelvétel készítése?

Hogyan zajlik a röntgenfelvétel készítése?

A röntgenvizsgálat általában nem igényel speciális előkészületet, mindössze a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni. A vizsgálat többféleképpen is történhet: álló helyzetben (például mellkas röntgenfelvétel esetén), ülő (például a csukló vizsgálata esetén), illetve fekvő helyzetben (pl. csípő- és gerincfelvétel esetén). Asszisztensünk segít a megfelelő elhelyezkedésben. A vizsgálni nem kívánt testrészeket a sugárvédelem érdekében ólomköpennyel takarjuk le.

Mit jelent a röntgen átvilágítás?

Mit jelent a röntgen átvilágítás?

A röntgen átvilágítás vagy fluoroszkópiás eljárások orvos jelenlétében végzett dinamikus, főként működésre, funkcióra vonatkozó, mozgóképként elképzelendő felvételsorozatok. A vizsgálandó területek ingerlésével, mozgatásával, működtetésével menet közben kapott utasításokkal alapján álló és/vagy fekvő helyzetben készülnek. Ide tartoznak a mellkas átvilágítások, mely során levegővétel utasítással; nyelési vizsgálat, mely során kontrasztanyag itatással, nyeléssel; vagy gyomor-bélrendszeri, rekeszizomra vonatkozó átvilágítások, mely során haspréssel és szintén itatás által tájékozódhatunk. A bélpassage nevű átvilágítás/felvételezés során pedig egy hosszasabb ivási folyamatot követően és az alatt a bél mozgását, a kontrasztanyag haladási útját, annak esetleges akadályoztatottságát is megfigyelhetjük beutalástól, kezelőorvosi kérdéstől függően.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek