Szakápolói rendelés

A sztómáról

A sztómáról az emberek többsége akkor hall először, amikor saját maga vagy hozzátartozója ilyen műtéten esik át. A sztóma görög eredetű szó, jelentése szájadék, nyílás. Műtét után a széklet nem a végbélen, hanem a hasfalon mesterségesen létrehozott nyíláson keresztül távozik.

A páciens felkészítése már műtét előtt elkezdődik, mely testi és lelki tényezők együtteséből áll.

A páciens fő problémája az ismerethiány, félelem az énkép megváltozásáról, a bizonytalanság a társadalomba való visszailleszkedési képességről. Megfelelő lelki felkészítéssel és minőségi oktatással tudjuk az előbb említett problémákat megelőzni. A sztóma megfelelő gondozása elengedhetetlen a nyugodt, félelem mentes élethez, hiszen a megfelelően kiválasztott segédeszközzel mind a páciens aggodalma mind a szövődmények jelentős része csökkenthető, elkerülhető.

Elengedhetetlen a sztóma jó működéséhez, hogy a műtét előtt a sztóma helye kijelölésre kerüljön. Továbbá fontos műtét után a sztóma ellenőrzése, illetve a betegedukáció, hogy a beteg mihamarabb visszanyerje önellátási képességét.

A megfelelően végzett sztómaterápiával nem csak a szövődmények előzhetőek meg hanem kiküszöbölhető a futószalag-szerű ellátás ezzel emelve a betegbiztonságot.

A kezdeti nehézségek leküzdését és a hétköznapokba való visszatérést szakképzet sztómaterápiás szakápoló segíti.

 

A krónikus sebkezelésről

Egy seb akkor tekinthető krónikusnak, ha szakszerű kezelés mellett nem vagy nem megfelelő mértékben mutatja a gyógyulás jeleit. Ezek a sebek jellemzően nem külső behatás eredményeként keletkeznek (mint például a horzsolás vagy az égés), hanem valamilyen betegséghez kapcsolódóan, annak tüneteként alakulnak ki. Az anyagcsere zavara a szövetek károsodását okozhatja, és késleltetheti, illetve le is állíthatja a sebgyógyulás folyamatát.

Minél hamarabb diagnosztizálják a krónikus sebet, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ezért fontos, hogy az érintett beteg észlelje és helyesen azonosítsa a kezdeti tüneteket, valamint szakszerű segítséget kapjon.

Kapcsolódó vizsgálatok