A vastagbél sztómáról

Mi a vastagbél szerepe?

A vastagbél (colon) emésztőrendszerünk vékonybelek, illetve a végbél között elhelyezkedő szakaszát képezi, mely a hasüregben fordított U alakban helyezkedik el. Ebben a bélszakaszban történik az emésztés utolsó fázisa, a víz visszaszívása, illetve ionok cseréje, itt alakul ki a formált széklet, mely a vastagbél végső kimeneti részén, a végbélen keresztül távozik.

Mi a vastagbélsztóma, mi a sztómazárás (reconstructio colontos) lényege?

Milyen esetekben képeznek sztómát?

  • vastagbél gyulladás
  • jó-, vagy rosszindulatú daganatos elváltozás
  • jóindulatú, gyulladásos betegség miatt

Amennyiben kezelőorvosa vagy orvos csapata úgy dönt a vendégnyílás bezárásra kerülhet.

 

Hogyan történik a sztóma zárása?

A nyílt műtét során a korábbi metszésen keresztül bontjuk le a sztómát, varrattal állítjuk helyre a vastagbél folytonosságát.

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A vastagbél sztóma zárását követően a széklet a vendégnyílás helyett a végbélnyíláson keresztül tud ürülni. Kivédhető ezzel minden, colostomával kapcsolatos szövődmény (sérv, előesés, szűkület, vérzés, a bőrfelszín helyi gyulladásai).

Hogyan kell a műtétre felkészülni?

Legvalószínűbb, hogy a műtét megelőző napon érkezik intézetünkbe. 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG-t, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

A vastagbélműtétekhez szükség lehet a vastagbél és végbél teljes kiürítéséhez, ennek érdekében a sebésze kérheti, hogy a műtétet megelőző pár napban tartson folyadékdiétát, esetleg székletlazító szedésére, beöntésre is szükség lehet a műtét előtt. Erre vonatkozó részletes tanácsokkal operáló orvosa fogja ellátni.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban végezzük, a korábbi bőrmetszésen keresztül jutunk a hasüregbe. A hasban levő összenövéseket oldjuk, felkeressük végállású sztóma esetén a vakon lezárt bélvéget. Amennyiben a műtéti szituáció úgy kívánja átmenetileg a hasüregben szilikon csövet (drain) hagyunk vissza, mely arra szolgál, hogy a keletkező vérsavót, esetleges vérzést elvezesse.

Van-e egyéb kezelési lehetőség?

Alternatív megoldás nem létezik.

A műtét potenciális szövődményei

Vérzés, érsérülés, bélvarratok szétválása, hasfali seb fertőződése, sipoly kialakulása, a  has bőre a heg körül érzéketlenné válhat (rendszerint 2-3 hónapon belül elmúlik), mélyvénás trombózis.

Meddig kell kórházban maradnom?

A műtétet követően általában 3-5 nap után bocsátjuk el intézményünkből.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Műtét alatt aludni fog és semmilyen fájdalmat nem érez. Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk. A műtétet követően a metszés fájdalmas lehet, a műtét befejező lépéseként a sebet érzéstelenítjük.

A felépülés időszaka

A műtét során helyeznek be vénás kanült, húgyhólyagkatétert és gyomorszondát, mely az orrán keresztül kerül levezetésre. Ezen eszközök várhatóan a műtét utáni 1-3 napon belül eltávolításra kerülnek.

Vastagbél részleges eltávolítása után normális, ha akár hetekig is gyengébbnek, fáradékonyabbnak érzi magát, de általában 6-8 héten belül visszatérhet normál aktivitásához. Fontos, hogy otthonában kezelőorvosa által javasolt diétát tartson, fokozatosan terhelje magát.

Sportolás:

A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 6-8 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Munkavégzés:

A munkába való visszatérés függ a munka típusától és a műtét kiterjedésétől. Várhatóan 1-2 héten belül visszatérhet a munkavégzéshez.

 

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek