Általános sebészeti műtétek

Az epe betegségei

Az epehólyag jóindulatú daganatai, illetve az epehólyagkövesség populációs betegségek.

Anatómiai háttér:

Az epehólyag a máj zsigeri felszínén elhelyezkedő kis zsákszerű szerv. Az epe a májban termelődik, majd a megfelelő idegi, endokrin és parakrin hatásokra az epehólyag összehúzódásával, és a patkóbél falában elhelyezkedő kis izomgyűrű elernyedésével a patkóbélbe kerülő zsírok, illetve olajok apróbb részecskékké bontásában játszik szerepet. Az epehólyag vérellátását egy kis artéria biztosítja.

Kórélettani sajátosságok:

A kőképződés oka populációnkban a bilirubin (epefesték), a kalcium, illetve a koleszterin háztartás felborult egyensúlya. Bizonyos betegségek a kalcium szint megemelkedéséhez vezethetnek, mely a vesekőképződés mellett az epehólyag-, illetve epeúti kövek kialakulásában is szerepet játszanak. Ilyen esetekben mindenképpen javasolt az epehólyag eltávolítása mellett az alapbetegség felderítése. Más kórállapotok az epefestékek felszaporodásához vezetnek.

Az epehólyag jóindulatú daganatainak okát nem ismerjük, ugyanakkor az epehólyag falban kialakult nagy vagy növekvő tendenciát mutató polipok szintén eltávolítandók a rosszindulatú átalakulás veszélye miatt.

Panaszok akkor alakulnak ki, ha egy nagyobb epehólyag kő lezárja az epehólyag vezetéket, emiatt az epehólyagban növekszik a nyomás, az epehólyag fala feszülni kezd. Amennyiben a kő kimozdul és az epeürülés biztosított, a görcsös hasi panaszok megszűnhetnek. Az epeürülés hiányában, a nyomás növekszik, az epepangás miatt bakteriális felülfertőződés alakulhat ki, mely végül az epehólyag gyulladását okozza. A gyulladás kezdetétől számított 72 órán belül a legideálisabb az epehólyag eltávolítását elvégezni.

A gyulladás elhúzódásával az epehólyag perforációja, epés hashártyagyulladás, illetve májtályog is kialakulhat.

Az apróbb kövek az epehólyag vezetéken keresztül az epeutakba kerülhetnek, azt elzárhatják, ekkor beszélünk epeúti kövességről. Ilyenkor a májban pangó epe miatt a bőr és a szaruhártya sárga elszíneződése lehet az első jel. A széklet színtelenné, agyagszerűvé válhat, a vizelet pedig sötét lesz. Az elhúzódó pangás az epeutak gyulladását válthatja ki.

Az epeúti kövek lezárhatják a hasnyálmirigy vezetéket is a patkóbélben levő kis nyílásba ékelődve, ekkor hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat.

Az onkológiai szempontból rossz prognózisú epehólyagdaganatok pontos okát jelenleg sem tudjuk, azonban az epekövek által okozott évtizedeken át tartó krónikus gyulladás szerepet játszhat az epehólyagrák kialakulásában. Ezt megerősíti, hogy epehólyagdaganat kőmentes epehólyagban nem szokott kialakulni.

Milyen tünetek alapján merül fel az epehólyag betegség?

Az epehólyag kövesség, illetve epehólyag polipok az esetek jelentős részében típusos panaszokat okoznak.

 • sárgaság
 • étkezést követően kialakuló jobb bordaív alatti görcsös fájdalom, mely a jobb lapocka irányába, valamint a csigolyák felé sugárzik.
 • a fájdalom jelentkezhet a has középső részén is

Amennyiben az előbbi tünetek lázzal kapcsolódnak össze, illetve a hasi fájdalom nem szűnik fájdalomcsillapító- és görcsoldó kezelésre, felmerül az epehólyaggyulladás lehetősége is.

Az epehólyagköves betegek egy része tünetmentes. Az epehólyag eltávolítása azonban ilyenkor is javasolt a későbbi szövődmények megelőzése céljából.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

A típusos tünetek jelentkezésekor javasolt:

 • hasi-kismedencei UH vizsgálat elvégzése
 • laborvizsgálat során a máj kapacitásáról, az epefestékek-, a hasnyálmirigy enzimek szintjéről, a gyulladásos paraméterekről tájékozódunk
 • ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatographia), illetve epeúti beavatkozás válhat szükségessé.

Ritkán kiegészítő vizsgálatként CT-re, MRI-re, MRCP-re is szükség lehet.

Epehólyag eltávolítása

A szigmabél betegségei

A szigmabél, a vastagbél utolsó szakasza. A szigmabél betegségei közül a jó-, illetve rosszindulatú daganatok, illetve a bél falában kialakult tasakok (divertikulumok) visszatérő gyulladásai esetében merül fel sebészeti beavatkozás szükségessége.

Anatómiai háttér:

A szigmabél a leszálló vastagbél, illetve a végbél között elhelyezkedő csőszerű szerv. A bélszakasz az emésztésben már csak a víz visszaszívásán, illetve ionok cseréjén keresztül játszik szerepet. A bélszakasz eltávolítását követően jelentős életminőségbéli rosszabbodással nem kell számolni. A szigmabél hossza változó. A szigmabél egyes szakaszokon a húgyhólyag közelében helyezkedik el.

Kórélettani sajátosságok:

A szigmabél gyakori jóindulatú, strukturális betegsége a szigmabél divertikulumok kialakulása. A betegség okát nem ismerjük. Szerepet játszhat benne a meglassult bélműködés, a szél-, valamint székletvisszatartás következtében kialakuló magasabb bélen belüli nyomás. Utóbbiak hatására a bélfalat tápláló erek mentén kis „sérvek” alakulnak ki, melyeken keresztül az elvékonyodott bélfal kesztyűujjszerű kitüremkedései keletkeznek, ezeket hívjuk divertikulumoknak.

Utóbbiakban a baktériumokban gazdag széklet pang, a pangás hatására gyulladás alakul ki. A gyulladás önmagában még nem jelenti azt, hogy a szigmabelet el kellene távolítani. A műtéttel elsősorban a visszatérő gyulladások hatására kialakuló szövődményeket tudjuk megelőzni.

A szigmabél divertikulózis elsősorban az idősebb populáció betegsége, ugyanakkor előfordul fiatalabb korban is, mely kialakulásában elsősorban örökletes tényezők játszanak szerepet.

Milyen tünetek alapján merül fel a szigmabél divertikulózis?

A szigmabél divertikulózis az esetek legnagyobb részében a bal alhasi fájdalom miatt végzett kivizsgálás során kerül felismerésre. Jellemző a kemény, bogyószerű széklet, illetve véres székletürítés. A divertikulózis elsősorban gasztroenterológiai kezelést, illetve követést igényel.

A divertikulumok gyulladása esetén kifejezett, szűnni nem akaró bal alhasi fájdalom hátterében merül fel. Ekkor gyakori a láz, étvágytalanság, „málnazselé”-szerű széklet. A gyulladás elhúzódása esetén kialakuló helyi-, illetve diffúz hashártyagyulladás magas lázat, az egész hasra terjedő fájdalmat okoz.

A húgyhólyag- és szigmabél között kialakuló sipoly esetén jellemző a visszatérő, nehezen kezelhető húgyúti fertőzés, a vizeletben széklet jelenléte, illetve a vizelettel gázok távozása

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Hevenyen jelentkező bal alhasi fájdalom esetén:

 • képalkotó vizsgálatok végzése szükséges. UH vizsgálat során a diverticulumok, illetve azok gyulladására utaló eltérés jól látható.
 • további vizsgálatokat, CT-t, MRI-t is szükségessé válhat.
 • szövődményes esetekben a tályogképződés kizárására, a perforatio megállapítására mindenképpen CT, vagy MRI végzése javasolt
 • laborvizsgálat során a máj kapacitásáról, az epefestékek-, a hasnyálmirigy enzimek szintjéről, a gyulladásos paraméterekről és a vérképről tájékozódunk.

Akut gyulladás esetén vastagbél tükrözés végzése (colonoscopia) nem javasolt. Választott időpontban végzett műtétet megelőzően azonban mindenképpen szükséges, a háttérben esetlegesen előforduló rosszindulatú eltérések kizárására.

A húgyhólyag és a bélfal, valamint a hüvely és a bélfal között elhelyezkedő sipoly gyanúja esetén urológiai-, valamint nőgyógyászati vizsgálatot javaslunk.

Szigmabél eltávolítása

A vastagbél betegségei

A vastagbél gyulladásos, jó- és rosszindulatú daganatai esetén lehet szüksége sebészeti beavatkozásra. A gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa) esetén elsősorban rendszeres és részletes gasztroenterológiai szakvizsgálata és kezelése szükséges, azonban adódhatnak olyan esetek, amikor a vastagbél részleges vagy teljes eltávolítására van szükség.

A vastagbél jóindulatú betegségeit, a különböző lokalizációban levő polipok, poliposis szindrómák adják, melyek a gyulladásos bélbetegséghez hasonlóan részleges vagy teljes vastagbél eltávolítást tehetnek szükségessé. A vastagbél rosszindulatú daganatai gyakoriak a rosszindulatú betegségek közül, melyek kezdeti stádiumban kifejezetten jól kezelhetők sebészeti-, onkológiai-, és radioterápiás módszerek kombinációjával.

Anatómiai háttér:

A vastagbél (colon) emésztőrendszerünk vékonybelek, illetve a végbél között elhelyezkedő szakaszát képezi, mely a hasüregben fordított U alakban helyezkedik el, vakbélre (a hozzá csatlakozó féregnyúlvánnyal), felszálló, haránt és leszálló szakaszra, valamint szigmabélre osztható. Ebben a bélszakaszban történik az emésztés utolsó fázisa, a víz visszaszívása, illetve ionok cseréje, itt alakul ki a széklet.

Kórélettani sajátosságok:

A gyulladásos bélbetegségek pontos okát jelenleg nem tudjuk. A Crohn betegség és a colitis ulcerosa kezelésére intézményünkben nagy tapasztalatú gasztroenterológusok állnak segítségükre. Az előbbi betegségek hosszú távú jelenléte és a folyamatos krónikus gyulladás fenntartása elősegíti rosszindulatú vastagbél daganat kialakulását, mely megelőzésében és kezelésében a sebészeti beavatkozásoknak abszolút létjogosultsága van. Crohn betegség esetén a gyógyszeresen nem kezelhető szűkületek, illetve sipolyok esetén műtét válhat szükségessé.

A vastagbél jóindulatú daganatai, a polipok elsősorban colonoscopia során kerülnek felismerésre. Azok jelentőségét az adja, hogy a rosszindulatú vastagbél rákok 60-65%-a polipokból alakul ki.

A rosszindulatú daganatok a vastagbél bármely részén kialakulhatnak. Ezek elsősorban a vastagbél nyálkahártyából kiinduló tumorok (adenocarcinomák), melyek az idő előre haladtával az adott bélszakasz nyirokkeringéséért felelős nyirokcsomókba, majd a távoli szervekbe adnak áttétet. Minél hamarabb kerül felfedezésre és eltávolításra egy daganat, annál kisebb az esélye, hogy áttétet képez.

Műtét technikailag az érintett bélszakasz mellett eltávolítjuk a hozzá kapcsolódó nyirokcsomókat és nyirokereket is. Így a szövettani feldolgozás során pontos képet tudnak nyújtani számunkra a daganat stádiumáról.

Milyen tünetek alapján merülnek fel a vastagbél betegségek?

 • bizonytalan hasi fájdalom
 • véres székletürítés (friss piros vér a széklet felszínén vagy a székletben), nyákos székletürítés
 • végbélen keresztüli váladékozás,
 • a székletürítési szokások változása (hasmenés és székrekedés váltakozása)

A közhiedelemmel ellentétben a jó- és rosszindulatú daganatok jelentős része, főleg kezdeti stádiumban fájdalmat nem okoz. Az idegeken keresztüli terjedés, az idegek bevonása már fájdalmat okozhat, ilyenkor a daganat már későbbi stádiumban lehet.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

 • vastagbél tükrözés az elsődleges.Intézményünkben adottak a lehetőségek az éber állapotban, valamint altatásban végzett colonoscopiára is. Végbélen keresztüli vérzés esetén indokolt a vizsgálat elvégzése, de 45 éves kor felett szűrő jelleggel is javasolt jelentkezése, bizonyos esetekben (pl.: vastagbél tumor vagy egyéb emésztőszervi tumor jelenléte a családban) fiatalabb korban is. A polypok eltávolíthatók a beavatkozás során polypectomiával. A nagyméretű polypok biztonsággal el nem távolíthatók, ilyen esetekben előzetes jelölést követően sebészeti eltávolítás szükséges.
 • A gyulladásos bélbetegségek esetén gasztroenterológus végzi követését.
 • Laborvizsgálat során a máj kapacitásáról, az epefestékek-, a hasnyálmirigy enzimek szintjéről, a gyulladásos paraméterekről, vérképről, tumormarkerekről tájékozódunk.
 • A kivizsgálás során szükséges hasi UH, mellkas RTG, hasi-kismedencei CT, illetve MRI végzése is szükséges.

A vastagbél eltávolítása
Vastagbél sztóma zárása

Sérv műtétek:

Hasfali sérv műtét
Hasfali laparoszkópos sérv műtét
Köldöksérv műtét
Köldöksérv miatti hasfal rekonstrukció háló beültetéssel
Kizáródott lágyéksérv miatti rekonstrukció
– Lágyéksérv műtét (egyoldali) Lichtenstein
– Lágyéksérv műtét (kétoldali) Lichtenstein
– Lágyéksérv műtét laparoszkóp (egyoldali)
– Lágyéksérv műtét laparoszkóp (kétoldali)

Epeműtétek:

Epehólyag laparoszkópos eltávolítása

Pajzsmirigy műtétek:

Pajzsmirigy teljes vagy részleges eltávolítása
Mellképajzsmirigy daganat eltávolítása

Vékonybél műtétek:

– Vékonybélrezekció

Vastagbél műtétek:

Vastagbél sztóma zárása
– Sztóma rekonstrukció
Vastagbél eltávolítása
– Nyitott vastagbélrezekció
– Laparoszkópos vastagbélrezekció

 

Szakembereink

Dr. Nehéz László, PhD sebész szakorvos 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Fekete László, PhD sebész szakorvos 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.


Áraink

Anti-reflux műtét
1 320 000 Ft Telefonos foglalás
Aranyér kezelése (egy szegmentum) műtét
600 000 Ft Telefonos foglalás
Aranyér kezelése (több szegmentum) műtét
720 000 Ft Telefonos foglalás
Epehólyag eltávolítása (cholecystectomia) nyitott vagy laparoszkópos műtét
740 000 Ft Telefonos foglalás
Haránt vastagbél (transversum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 330 000 Ft Telefonos foglalás
Hasfali rekonstrukció nyitott vagy laparoszkópos műtét
770 000 Ft Telefonos foglalás
Kisebb általános sebészeti műtétek
690 000 Ft Telefonos foglalás
Kisebb proktológiai műtétek
540 000 Ft Telefonos foglalás
Kombinált sérvműtét (hernioplastica) nyitott vagy laparoszkópos műtét
940 000 Ft Telefonos foglalás
Kombinált sérvműtét (hernioplastica) nyitott vagy laparoszkópos technikailag bonyolult műtét
1 090 000 Ft Telefonos foglalás
Mellékpajzsmirigy eltávolítása (parathyroidectomia) egyoldali műtét
910 000 Ft Telefonos foglalás
Mellékpajzsmirigy eltávolítása (parathyroidectomia) kétoldali műtét
1 010 000 Ft Telefonos foglalás
Pajzsmirigylebeny eltávolítása (lobectomia) műtét
810 000 Ft Telefonos foglalás
Pajzsmirigy teljes eltávolítása (thyroidectomia) műtét
1 010 000 Ft Telefonos foglalás
Sérvműtét (hernioplastica) nyitott vagy laparoszkópos (egyoldali) műtét
770 000 Ft Telefonos foglalás
Sérvműtét (hernioplastica) nyitott vagy laparoszkópos (egyoldali) technikailag bonyolult műtét
890 000 Ft Telefonos foglalás
Szigmabél (sigmoideum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 580 000 Ft Telefonos foglalás
Szigmabél-végbél (rectosigmoideum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 580 000 Ft Telefonos foglalás
Transzanális endoszkópos műtétek (TEM/TEO/TAMIS)
690 000 Ft Telefonos foglalás
Vastagbél jobb/bal felének eltávolítása (hemicolectomia) laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 600 000 Ft Telefonos foglalás
Végbél (rectum) rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 970 000 Ft Telefonos foglalás
Vékonybél rezekció laparoszkópos vagy nyitott műtét
1 090 000 Ft Telefonos foglalás
Vékony- vagy vastagbél sztóma képzés műtét
1 110 000 Ft Telefonos foglalás
Vékony- vagy vastagbél sztóma képzés technikailag bonyolult műtét
1 420 000 Ft Telefonos foglalás
Vékony- vagy vastagbél sztóma zárás műtét
1 280 000 Ft Telefonos foglalás
Vékony- vagy vastagbél sztóma zárás technikailag bonyolult műtét
1 580 000 Ft Telefonos foglalás
Sebészeti szakorvosi vizsgálat
34 000 Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
28 000 Ft
Tályog megnyitása - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
25 000 Ft
Bőrnövedék eltávolítása technikailag egyszerű területről - első darab - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár 1 darab növedék eltávolítására vonatkozik, nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat és az esetleges szövettan díját.
7 000 Ft
Bőrnövedék eltávolítása technikailag bonyolult területről (arc, nyak, hajas fejbőr, genitália, hajlatok) - első darab - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár 1 darab növedék eltávolítására vonatkozik, nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat és az esetleges szövettan díját.
9 000 Ft
Bőr alatti elváltozás eltávolítása (cysta, lipoma, atheroma, basalioma) technikailag egyszerű területről - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár 1 darab elváltozás eltávolítására vonatkozik, nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat és az esetleges szövettan díját.
36 000 Ft
Bőr alatti elváltozás eltávolítása (cysta, lipoma, atheroma, basalioma) technikailag bonyolult területről (arc, nyak, hajas fejbőr, genitália, hajlatok) - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár 1 darab elváltozás eltávolítására vonatkozik, nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat és az esetleges szövettan díját.
42 000 Ft
Anyajegy eltávolítása technikailag bonyolult területről (arc, nyak, hajas fejbőr, genitália, hajlatok) - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár 1 darab anyajegy eltávolítására vonatkozik, nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat és a szövettan díját.
32 000 Ft
Anyajegy eltávolítása technikailag egyszerű területről - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár 1 darab anyajegy eltávolítására vonatkozik, nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat és a szövettan díját.
22 000 Ft
Köröm, körömágy korrekció (benőtt köröm ellátása) - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
22 000 Ft
Robotasszisztált általános sebészeti műtét előtti konzultáció
50 000 Ft
Szövettan - Basalioma
Szövettan - Ganglion, lipoma, atheroma, Morton neuroma, dermoid cysta, pilonidális cysta
Szövettan - Malignus bőrtumorok (kivéve basalioma és melanoma)
Szövettan - Melanoma
Szövettan - Naevusok, benignus bőrelváltozások, sipolyok, punch biopsziák
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek