Tájékoztatók

CT vizsgálat

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást adni a kezelőorvosa által javasolt CT-vizsgálatra való felkészüléshez.

A vizsgálatra a kapott időponthoz képest legalább 20 perccel korábban érkezzen, a nyilatkozatok kitöltése és a szükséges előkészületek elvégzése miatt.

A vizsgálatra hozza magával CT vizsgálati orvosi beutalóját; vagy olyan ambuláns lapot/zárójelentést, melyen szerepel a CT vizsgálat szükségessége az adott régió megjelölésével!

Sugárterheléssel járó vizsgálatot saját kérésre nem áll módunkban elvégezni!

Egészségügyi állapotára vonatkozó, illetve előzmény vizsgálati dokumentációját/képanyagát kérjük hozza magával!

CT-vizsgálat várandósság alatt/gyanúja esetén ellenjavalt!

A kontrasztanyagos vizsgálatot megelőzően kérjük tartsa be az alábbiakat:

 • 4-6 órával a vizsgálat előtt ne egyen, szénsavmentes folyadékot fogyaszthat, érdemes is.
 • Cukorbetegségre szedett gyógyszerét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függessze és a vizsgálatot követően, 48 óra eltelte után lehet megkezdje.
 • Hasi vizsgálatok előtt kb. 1- 1,5 órával kell érkezzen, egy szájon át alkalmazandó kontrasztanyagos folyadék elfogyasztása miatt.

Mire számíthat?

A vizsgálóhelyiségben CT-vizsgálat esetében maximum 30 percet fog eltöltetni. A kontrasztanyagos vizsgálatot követően 20-30 percet kell itt töltsön, megfigyelés miatt.

A vizsgálatok jelentős részéhez elengedhetetlen a kontrasztanyag alkalmazása. A kontrasztanyagot az előre karvénába biztosított „branülön” át juttatjuk az érpályába.

További tájékoztatást a papír alapú beleegyező nyilatkozaton a vizsgálat előtt és a képi diagnosztikai dolgozóktól személyesen kap majd.

Hasi ultrahang vizsgálat

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást adni a hasi ultrahangvizsgálatra való felkészüléshez.

A vizsgálatra a kapott időponthoz képest legalább 20 perccel korábban érkezzen, a nyilatkozatok kitöltése és a szükséges előkészületek elvégzése miatt.

Amennyiben rendelkezik orvosi beutalóval, vagy ambuláns lappal/zárójelentéssel, kérjük, ezt feltétlenül hozza el magával!

A hasi ultrahangvizsgálatot megelőzően kérjük tartsa be az alábbiakat:

 • A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával szabad étkezni utoljára
 • Csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható
 • A hasi- és kismedencei szervek még jobb láthatósága érdekében a vizsgálat során telt húgyhólyag szükséges, ezért a vizsgálat időpontja előtt 2-3 órával történjen utoljára hólyagürítés
 • Közvetlenül a vizsgálat előtt a húgyhólyagot nem szabad kiüríteni

További tájékoztatást a vizsgálat előtt a papír alapú beleegyező nyilatkozaton és asszisztenseinktől személyesen kap majd.

Hidrogén (H2) kilégzési teszt vizsgálat

A H2 kilégzési teszt előkészületet igényel, melynek betartása meghatározza a vizsgálat értékelhetőségét.

Kérjük, a teszt elvégzése előtt konzultáljon orvosával:

 • a rendszeresen vagy időszakosan szedett gyógyszerekről
 • a vizsgálatot megelőző 2 héten belüli bármilyen lezajlott vagy még zajló betegségről.

Antibiotikum és laktóz tartalmú gyógyszerek befolyásolják a vizsgálat eredményét. Ha laktóz tartalmú gyógyszert szed, orvosa dönthet ennek felfüggesztéséről. Antibiotikum szedés után legalább két hetet várni kell, hogy a teszt eredménye biztonsággal értékelhető legyen.

Felhívjuk figyelmét, hogy a vizsgálat eredményessége érdekében A következő instrukciókat tartsa be, kérdés esetén hívja Call Centerünket a +36 1323 7000-es telefonszámon.

A vizsgálat előtt nem szabad bevenni:

 • két héten belül antibiotikumot, pro biotikumot
 • egy héten belül savcsökkentő vagy bármilyen emésztésre ható gyógyszert
 • megelőző két napon belül hashajtót.

A vizsgálat előtti napon

 • nem szabad enni gyümölcsöket, salátákat, zöldségeket, olajos magvakat, zsírban, olajban készített ételeket, tejet, tejterméket, laktóz tartalmú élelmiszereket, alkohol tartalmú italo-kat
 • szabad fogyasztani párolva, főzve elkészített rizst, burgonyát, tojást, tésztát, baromfit, ha-lat (nem konzerv); laktózmentes margarint, felvágottakat, virslit, fehér lisztből készült pék-árút, szénsavmentes vizet.
 • este 19 óra után enni, 21 óra után már inni sem szabad,
 • este alapos fogmosás megengedett.

A vizsgálat napjának reggelén kérjük, már ne egyen, ne igyon, ne használjon fogkrémet, szájvizet, ne vegyen be gyógyszert, ne egyen rágógumit, ne vegyen a szájába semmit, ne dohányozzon! Rúzst, szájfényt és parfümöt se tegyen fel!

Kérjük, a vizsgálat reggelén fogkrém nélkül mosson fogat, a vizet pedig ne nyelje le!

A teszt 3 órát vesz igénybe.

MR vizsgálat

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást adni a kezelőorvosa által javasolt/ vagy saját kérésre történő MR vizsgálatra való felkészüléshez.

A vizsgálatra a kapott időponthoz képest legalább 20 perccel korábban érkezzen, a nyilatkozatok kitöltése és a szükséges előkészületek elvégzése miatt.

Saját kérésre történő vizsgálatok előtt javasoljuk szakorvosi vizsgálat és konzultáció elvégzését, melyre központunkban is lehetőséget biztosítunk előzetes bejelentkezés alapján, külön térítési díj ellenében. Előfordulhat, hogy nem MR vizsgálatra lenne szüksége. Továbbá az is előfordulhat, hogy nem is azt a testrészt (vizsgálati régiót) kellene megvizsgálni, amit szeretne. Intézetünk nem tehető felelőssé az ügyfél vizsgálati régióra vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha figyelmeztetés ellenére olyan testrész vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régiókkal és vizsgálati eljárással!

Natív MR vizsgálatra is hozza magával MR vizsgálati orvosi beutalóját; vagy olyan ambuláns lapot/zárójelentést, melyen szerepel az MR vizsgálat szükségessége az adott régió megjelölésével!
Kontrasztanyagos vizsgálatot ennek hiányában, saját kérésre nem áll módunkban elvégezni! Egészségügyi állapotára vonatkozó, illetve előzmény vizsgálati dokumentációját/képanyagát kérjük hozza magával!

MR-vizsgálat várandósság első trimeszterében/gyanúja esetén ellenjavallt! Kontrasztanyag adására a várandósság teljes időszaka alatt ellenjavallt!

Az MR vizsgálóhelyiségébe csak dokumentummal alátámasztott, MR vizsgálatra való alkalmasságát igazoló beültetett fémeszközzel léphet, melyet kérjük hozzon magával.

A kontrasztanyagos vizsgálatot megelőzően kérjük tartsa be az alábbiakat:

 • 4 órával a vizsgálat előtt ne egyen, szénsavmentes folyadékot fogyaszthat, érdemes is.
 • Cukorbetegségre szedett gyógyszerét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függessze és a vizsgálatot követően, 48 óra eltelte után lehet megkezdje.
 • Hasi- enterográfiás – vizsgálatok előtt kb. 1- 1,5 órával kell érkezzen, egy szájon át alkalmazandó kontrasztanyagos folyadék elfogyasztása miatt. Érdemes kísérővel érkezzen.

Mire számíthat?
A vizsgálóhelyiségben MR vizsgálat esetében régiónként kb. 30 percet fog eltöltetni. A kontrasztanyagos vizsgálatok ettől hosszabbak, illetve beadást követően 20-30 percet kell itt töltsön, megfigyelés miatt.

Bizonyos vizsgálatokhoz elengedhetetlen a kontrasztanyag alkalmazása (pl.: sella..). A kontrasztanyagot az előre karvénába biztosított „branülön” át juttatjuk az érpályába. További tájékoztatást a papír alapú beleegyező nyilatkozaton a vizsgálat előtt és a képi diagnosztikai dolgozóktól személyesen kap majd.

Szív CT vizsgálat

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást adni a kezelőorvosa által javasolt szív/kardiológiai diagnosztikai (CT) vizsgálatra való felkészüléshez.
A vizsgálat napján kérjük tartsa be az alábbiakat:

 • Ne fogyasszon koffein tartalmú italt (pl.: kávé, zöld tea…),
 • kerülje a stresszt,
 • ne végezzen sporttevékenységet.

A vizsgálatot megelőzően:

 • 4-6 órával a vizsgálat előtt ne egyen, szénsavmentes folyadékot fogyaszthat, érdemes is.
 • Cukorbetegségre szedett gyógyszerét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függessze és a vizsgálatot követően, 48 óra eltelte után lehet megkezdje.
 • Mellkasszőrzetét érdemes eltávolítani otthonában, hogy itt elkerülje az esetlegesen szükséges helyszíni borotválás okozta kellemetlenséget.

A vizsgálatra a kapott időponthoz képest legalább 30 perccel korábban érkezzen, a nyilatkozatok kitöltése és a szükséges előkészületek elvégzése miatt.

Mire számíthat?
A vizsgálóhelyiségben CT-vizsgálat esetében körülbelül 30 percet fog eltöltetni. A vizsgálatot követően 20-30 percet kell itt töltsön, megfigyelés miatt.

A vizsgálatot felügyelő orvos és asszisztencia jelenlétében végezzük, akik szükség esetén bizonyos gyógyszerek adagolásáról dönthetnek az Ön állapotát figyelembe véve.

Mellkasára felhelyezett EKG-elektródákkal követik nyomon a vizsgálat időtartama alatt a szívének működését.

A vizsgálatok jelentős részéhez elengedhetetlen a kontrasztanyag alkalmazása.

A kontrasztanyagot az előre karvénába biztosított branülön át juttatjuk az érpályába, melytől beadást követően a szájban fémes, kesernyés szájízt, test szerte melegséget/forróságot érezhet.

Dobutamin stressz-echocardiográfia

Az alábbiakban szeretnénk rövid tájékoztatást adni Önnek a kezelőorvosa által javasolt gyógyszeres terheléses szívultrahang vizsgálatra való felkészüléshez. A vizsgálat részletes leírását a “Gyógyszeres terheléses szívultrahang vizsgálat – Páciens tájékoztató és beleegyező nyilatkozat” c. dokumentum tartalmazza.

A vizsgálat előtt kérjük tartsa be az alábbiakat:

 • 2 órával a vizsgálat előtt ne egyen, de kevés, szénsavmentes folyadékot fogyaszthat.
 • Kísérővel érkezzen.
 • Béta-blokkoló típusú gyógyszerét 48 órával a vizsgálat előtt hagyja ki. Ebben kérje kezelőorvosa/háziorvosa segítségét.
 • A vizsgálatra a kapott időponthoz képest 30 perccel korábban érkezzen, a nyilatkozatok kitöltése és a szükséges előkészületek elvégzése miatt.

Mire számíthat?
A vizsgálat előtt egy külön helyiségben az alkarba kanült helyezünk, ezen keresztül fogja kapni a vizsgálathoz szükséges gyógyszert (dubutamint) és szükség esetén az ultrahanghoz kifejlesztett kontrasztanyagot. A vizsgálatot licensszel rendelkező kardiológus szakorvos és szakasszisztens végzi, mely kb 40-45 percet vesz igénybe. A vizsgálat során bal oldalfekvésben kell elhelyezkednie, így készülnek Önről a szívultrahang felvételek, nyugalomban, illetve a gyógyszer dózisát 3 percenként emelve. A cél, hogy gyógyszer segítségével megemeljük az Ön pulzusszámát egy előre meghatározott célértékig. Ha maximális dózis mellett sem érjük el a kívánt pulzusszámot, szükség lehet egy további gyógyszer (Atropin), vagy izommunka (pl lábemelés, kislabda szorítás) alkalmazására. A lehető legtökéletesebb képminőség elérése céljából ultrahang számára kifejlesztett kontrasztanyagot (SonoVue) is adunk bizonyos időközönként. A vizsgálat alatt folyamatosan monitorozzuk az Ön pulzusszámát, vérnyomását, a vér oxigén telítettségét. A vizsgálat elején és végén EKG felvételt készítünk.

A vizsgálat fájdalmatlan, de előfordulhatnak a gyógyszer okozta enyhe tünetek, mint a heves szívdobogás érzés, remegés vagy szédülés. Ezek a vizsgálat befejeztével azonnal megszűnnek.

Teendők a vizsgálat után:

 • A vizsgálat végeztével a felvételeket újra átnezzük, és elkészítjük a leletet. Addig Ön a folyosón, vagy egy másik vizsgálóban várakozik. A kanült a lelet megbeszélése után vesszük ki a karjából.
 • A vizsgálat után már ehet, ihat, szokásos gyógyszereit beveheti, hacsak az orvos másképp nem rendelkezik.
 • Ha szükség volt Atropin nevű gyógyszer adására is, akkor Ön aznap már nem vezethet, ezért fontos, ha kocsival érkezik, mindenképp vezetni tudó kísérővel jöjjön!
Helicobacter kilégzéses vizsgálat

Felhívjuk figyelmét, hogy a Helicobacter teszt elvégzése előtt 1 hónapban nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmut tartalmú gyógyszerek szedése, illetve a vizsgálat előtti 1 héttel savlekötő bevétele.

A vizsgálatot éhgyomorra végezzük, így a vizsgálat előtt enni, inni, fogat mosni, cigarettázni, rágózni nem szabad.

Tájékoztatjuk, hogy a Helicobacter teszt sugárterheléssel járó vizsgálat, amelynek során a szervezetbe C14 szén-izotóp kerül. Ez a természetben előforduló radioaktív izotóp megtalálható a levegőben és az emberi szervezetben is. A vizsgálat során a pácienst érő sugárterhelés mértéke megegyezik a környezeti háttérsugárzásból 24 óra alatt szerzett sugárterheléssel. Ez nagyságrendekkel kisebb, mint például egy fogászati röntgen során szerzett sugárterhelés; mérhető kockázatot nem jelent.

A Helicobacter teszt elvégzése nem javasolt:

 • várandós nőknek
 • akiknél a gyomor egy részét vagy teljes egészét eltávolították
 • 18 éven aluliaknak.

Ilyen esetben az orvos mérlegeli a kockázatok és előnyöket és dönt a vizsgálat elvégzéséről.

Szoptatás időszakában a vizsgálatot követő két napban fel kell függeszteni a szoptatást.

Amennyiben kérdése van, kérjük hívja Call Centerünket a +36 1323 7000-es telefonszámon.

Nyelőcsőből végzett szívultrahang vizsgálat

Tájékoztató nyelőcsőből végzett szívultrahang vizsgálathoz

(Transoesophagealis echocardiográfia, TEE)

 

Az alábbiakban szeretnénk rövid tájékoztatást adni Önnek a kezelőorvosa által javasolt nyelőcsőből végzett szívultrahang vizsgálatra való felkészüléshez. A vizsgálat részletes leírását a “Nyelőcsőből végzett szívultrahang vizsgálat – betegtájékoztató és nyilatkozatok” c. dokumentum tartalmazza.

A vizsgálat előtt kérjük tartsa be az alábbiakat:

 • 6 órával a vizsgálat előtt már ne egyen, és folyadékot se fogyasszon.
 • Kísérővel érkezzen.
 • A vizsgálatra a kapott időponthoz képest legalább 30 perccel korábban érkezzen (altatásos TEE vizsgálat esetén még korábban), a nyilatkozatok kitöltése és a szükséges előkészületek elvégzése miatt.

Mire számíthat?

A vizsgálatot speciális licensszel rendelkező kardiológus szakorvos és – altatás esetén – aneszteziológus szakorvos és szakasszisztens végzi, mely kb. 20-25 percet vesz igénybe. A vizsgálat hasonlít a gyomortükrözésre. Egy kb. 1 cm vastag hajlékony, rugalmas csövet kell lenyelnie. A vizsgálatot legalább 6 órás éhezés előzi meg, de a reggeli gyógyszereket be szabad venni egy korty tiszta vízzel. A garatot érzéstelenítő spray-vel kezeljük, hogy a vizsgálócső lenyelése ne okozzon panaszt. Előtte a kar vénájába tűt helyezünk, melyen keresztül a vizsgálat alatt gyógyszereket adhatunk. Amennyiben a vizsgálat altatás nélkül, csak garatérzéstelenítéssel történik úgy öklendezés, hányinger előfordulhat a vizsgálat alatt; mindemellett a vizsgálat fájdalommentes, de bizonyos esetekben kellemetlen lehet. A vizsgálat alatt az orrán végig akadálytalanul tud levegőt venni. A vizsgálatot kérésére végezhetjük rövid altatásban is, amikor az altatószert aneszteziológus szakorvos adja be a vénába helyezett tűn keresztül. Az altatás segítségével a beteg semmilyen kellemetlenséget nem érez a vizsgálat alatt. Az altatás és vizsgálat miatt a kivehető fogakat ki kell venni a vizsgálat előtt. A vizsgálat alatt a beteg pulzusát és légzését folyamatosan ellenőrizzük a monitor segítségével, a teljes ébredésig. A beteg keringésének és légzésének javításához szükséges eszközök készenlétben állnak. A vizsgálat átlagos időtartama 20-25 perc; egyes összetett billentyűhibák esetén ennél hosszabb is lehet.

 

Teendők a vizsgálat után:

 • A vizsgálat végeztével a felvételeket újra átnézzük, és elkészítjük a leletet. Addig Ön a vizsgálóhelyiségben várakozik, illetve altatás esetén felügyelet mellett ébredezik.
 • Az ébredés után még kb. 1 óráig nem szabad étkezni, folyadékot fogyasztani a félrenyelés veszélye miatt (a torkot érzéstelenítettük).
 • Amennyiben Önnél a vizsgálat altatásban zajlott, úgy aznap már nem vezethet, ezért fontos, ha kocsival érkezik, mindenképp vezetni tudó kísérővel jöjjön!
 • Amennyiben altatásos TEE vizsgálat történt, úgy a nap hátralévő részét és a következő éjszakát otthonában egy családtag vagy segítő társaságában töltse.

 

Köszönjük a fentiek betartását!

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek