Doppler vizsgálat, nyaki ultrahang vizsgálat

Hogyan működik a Doppler vizsgálat?

A Doppler, (color, duplex) vizsgálat egy rutin ultrahang diagnosztikai vizsgálattechnika. A módszer célja az erek véráramlásának, állapotának vizsgálata. A többi ultrahang-vizsgálathoz hasonlóan magas frekvenciájú ultrahangot bocsátunk a vizsgálandó testrészre, és a szövetekről visszaverődött hanghullámok mintázatait elemezzük.

Mit jelent ez ebben az esetben? A vizsgálófej kibocsátotta hanghullámok visszaverődnek az erekben áramló vér alakos elemeiről. A visszaverődött ultrahang hullám hordozta információt a számítógép kielemzi, és vizualizálja. A véráramlás sebessége színkódolással van megjelenítve. Emellett az erekben áramló vér mennyisége is kiszámolható.

A vizsgálatot végző orvos ezek alapján látja, hogy milyen állapotban van a vizsgált véredény, és hogy megfelelő-e a keringése. A technika időnként létfontosságú diagnosztikai funkciót lát el, de más helyzetekben, mint a műtét vagy gyógyszeres kezelések szükségességének meghatározásában is nagy segítséget jelent.

A Doppler vizsgálat egy fájdalommentes non-invazív módszer.

A Doppler vizsgálat segítségével az alábbiakat deríthetjük fel:

 • Érszűkület, érelmeszesedés, vagy pakk képződés mértéke

 • Trombózis vagy kockázata

 • Stroke lehetőségének kockázata

 • Mélyvénák, vénabillentyűk állapota

 • Egyéb keringési problémák, elégtelenségek feltárása

A Doppler típusú vizsgálatok leggyakrabban a nyaki ereken végzik, ami carotis ultrahang vizsgálatnak is neveznek. Emellett készíthetjük a végtagi artériákról és vénákról, de a hasi erekről is has-kismedence ultrahang vizsgálat alkalmával. A keringés mérése a belső szervekben található elváltozásokban is információt ad, melyet az adott régió vizsgálata közben végeznek az orvosaink.

A Doppler vizsgálat egyik leggyakoribb típusa a nyaki ultrahang vizsgálat.

Betegként mit érdemes tudni a Doppler vizsgálatról?

A Doppler vizsgálat egy úgynevezett non-invazív vizsgálat. Azaz a vizsgáló eszközt a testüregen kívülről használja a kezelő orvos, nem kell behatolni a testüregbe. Emiatt nem fájdalmas vagy kellemetlen a vizsgálat. Az ultrahang vizsgálatokhoz egy speciális eszközt nyom rá az adott területre az orvos és ultrahang gélt is használ a felületen. Az ultrahang gél egy közvetítő anyag, amely elengedhetetlen az ultrahang terjedéséhez, letörölhető és ruházatra kerülés esetén is eltávolítható az anyagból.

Egyszerű eljárásról van szó, különösebb előkészületet a régió szabaddá tételén kívül nem igényel.

Kérjen időpontot Doppler-vizsgálatra a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaihoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül végezhessük el a vizsgálatot kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek