Ultrahang vizsgálat információk és magánrendelés

Mi az ultrahang, miként zajlik egy ultrahang vizsgálat, mit mutat ki — és vajon kinek érdemes bejelentkeznie ultrahang magánrendelésre?

Mi az ultrahang?

Az ultrahang vizsgálat az egyik legkorszerűbb vizsgálati módszer. De vajon mi az ultrahang? Egy olyan képalkotási folyamat, amely a visszaverődő hanghullámokat használja fel arra, hogy belelássunk a szervezet működésébe és elváltozásaiba, eközben pedig nem okoz megterhelést a szervezet számára.

Ultrahang fajták

Szinte minden testrészünkről, szervünkről készülhet ma már ultrahangos vizsgálat és diagnosztika, leggyakrabban — a teljesség igénye nélkül — például:

 • lágyrész, pajzsmirigy, nyaki erekről

 • Hasi kismedencei ultrahang

 • Mell ultrahang

 • Prosztata ultrahang

 • Felső- vagy alsó végtag ízületi ultrahang

Központunkban elvégezzük a has, kismedence, ízület, pajzsmirigy, nyaki- és végtagi erek, lágyrészek, valamint az emlő ultrahang vizsgálatát is. Szakorvosi vizsgálóinkban pedig speciális felhasználásra alkalmas ultrahang készülékkel rendelkezünk az urológia, nőgyógyászat, kardiológia, májelváltozások területén.

Az ultrahang vizsgálat előnyei

 • Fájdalommentes

 • Terhesség esetén is alkalmazható

 • Nem jár sugárterheléssel, így nincs káros hatással a szervezetre

 • Nincs mellékhatása

 • Szűrővizsgálatként is alkalmazható

 • Nem igényel felkészülést

 • Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás

 • Eszközös beavatkozást nem igényel

 • Rendszeres vizsgálattal nyomon lehet követni a szervezetben zajló folyamatok alakulását

Hogyan kérhető az ultrahang vizsgálat?

Ultrahangos képalkotást — vagy röviden UH vizsgálatot — bárki kérhet, mivel az eljárásnak nincs káros hatása a szervezetre. A vizsgálat beutaló nélkül kérhető, azonban, ha van szakorvosi beutaló, akkor ezt érdemes elhozni, mert az ott megfogalmazott kérdések segítik a radiológust. Egyes ultrahang vizsgálatokat érdemes évente szűrési céllal elvégeztetni, ilyenek az emlő és nyirokrégiók, a prosztata, a hüvely, a has- kismedence területet, a szív, a nyaki lágyrész, illetve a nyaki erek vizsgálata.

Felkészülés, előkészület?

Az ultrahang vizsgálatok közül a has-kismedencei ultrahang vizsgálat igényel csak előkészületet. 4-6 órás étkezés kihagyásra, illetve a vizsgálatot megelőző kb. 1-2 órában a vizelet visszatartására van szükség a teljeskörű értékelhetőség érdekében. Ízületi vizsgálatok előtt, főként sérülések esetén javasoljuk a vizsgálatot megelőzően az adott ízületről röntgenfelvétel készítését a pontosabb diagnózis felállításához.

A vizsgálat időtartama, az ultrahang diagnosztika eredménye

Egy régió vizsgálata kb. 15-20 percet vesz igénybe, mely során a radiológus szakorvossal megoszthatja panaszait, illetve kompetenciájához mérten megválaszolja kérdéseit, vagy egyéb szakorvoshoz irányítja Önt. A vizsgálatról képi és írásos dokumentáció készül, melyet a vizsgálatot követően azonnal megkap.

Milyen életkorban alkalmazható?

Az ultrahang vizsgálat nem jár szövetkárosító hatással, így bármely életkorban elvégezhető. Intézetünkben felnőttek és gyermekek vizsgálatát egyaránt elvégezzük, valamint akár csecsemők hasi vizsgálatára is lehetőség van.

Hogyan zajlik a vizsgálat ultrahang központunkban?

A vizsgálat előtt az érintett testrészt és környezetét szabaddá kell tenni, a szakorvos által meghatározott pozícióban (fekvő, ülő) helyzetben kell elhelyezkedni egy vizsgálóágyon. Az adott területet ultrahanggéllel ellátott, úgynevezett ultrahangfej ráhelyezésével, mozgatásával, enyhe/ritkán kissé erőteljesebb nyomásával vizsgálja a radiológus szakorvos. A vizsgálat fájdalommentes. Közben a szakorvos kérdéseket tehet fel, hogy minél átfogóbb képet kaphasson Önről.

Ezt követően az ultrahanggél letörölhető, esetlegesen ruházatra kerülve vízzel is könnyen eltávolítható.

Ultrahang magánrendelés: Urológiai, nőgyógyászati, kardiológiai, májspecifikus ultrahang vizsgálatok

Magán ultrahang intézetünk szakorvosi vizsgálóiban speciális felhasználásra alkalmas ultrahang készülékkel rendelkezünk. A szakorvosi vizsgálat keretén belül vagy konzultációval az ultrahang központban igénybe vehetők az alábbi vizsgálataink: Rectalis / transrectális / végbél, transvaginális / hüvelyi, kardiológia / szív, máj speciális ultrahang vizsgálata (Fibroscan, CAP). Az ultrahang vizsgálat Budapesten történik. Az ultrahang árakról ide kattintva tudhat meg többet.

Ultrahang vizsgálat Budapesten — és egyéb kapcsolódó vizsgálataink

Has-kismedence ultrahang vizsgálata

A has-kismedencei ultrahang vizsgálatok során a rekeszizom és a szeméremcsont között elhelyezkedő belső szerveinkről (máj, lép, hasnyálmirigy, vesék, húgyhólyag, prosztata, petefészek, méh…) kapunk képet. Továbbá ezen a területen található nyirokcsomók, hasi nagy erek vizsgálhatók vele. A gyomor és a belek vizsgálatára korlátozott értékű, azonban a belek falát átszövő elváltozásokra alkalmas vizsgálómódszer. Alkalmazható időszakos szűrésre, hasi-, kismedencei panaszok, fájdalmak okának tisztázására, vizelési, menstruációval kapcsolatos problémák kivizsgálására. Szerepe van még meglévő, tudott elváltozások kontrolljában, követésében. Felismerhetők a vizsgálat során az érintett szervek eltérései mind méretüket, mind szerkezetüket illetően, ciszták, tályogok, kövek, folyadékgyülemek, vérzések, jó-, valamint rosszindulatú elváltozások. Előkészületet igénylő vizsgálat: 4-6 órás éhezés és 1-2 órás vizelet visszatartás.

Nyaki lágyrész, nyaki erek, Carotis és pajzsmirigy ultrahang vizsgálata

Nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatok során a nyaki bőrfelszín alatti területet, a nyálmirigyeket, nyirokrégiókat, izmokat, ereket valamint a pajzsmirigyet vizsgálhatjuk. Alkalmazható akár időszakos szűrésre, a nyaki területen lévő csomók, tapintható elváltozások kivizsgálására, fájdalmas nyelési problémák okának tisztázására, nyaki izmok sérülése esetén. Szerepe van meglévő, tudott elváltozások kontrolljában vagy akár műtétet követően is. Felismerhetők a gyulladásos eredetű, valamint a jó vagy a rosszindulatú elváltozások ezen vizsgálómódszerrel. A pajzsmirigybetegségek / göbök / pajzsmirigyműködési zavarok megítélésére, követésére az ultrahang az elsődlegesen választandó vizsgálattípus. A nyaki erek, „Carotis” az úgynevezett Color-Doppler technika révén alkalmas az erek állapotának felmérésére. Kiválóan alkalmazható az érszűkületek felimerésére, az érfali meszesedések elhelyezkedésének meghatározására.

Egyéb lágyrészek ultrahang vizsgálata

A bőrfelszín alatt tapintható lágyrészben található csomók, fájdalmas területek ultrahang vizsgálatával következtethetünk a tapintható csomók mibenlétére, a fájdalom okára, illetve izomsérülések tulajdonságaira, azok bevérzésének megállapítására is használható módszer.

Erek (artériák, vénák) vizsgálata, Doppler vizsgálatok

A Doppler/Color-Dopplernek nevezett vizsgálatok az általános ultrahangok erek vizsgálatára alkalmas technikai módszere. Ez az eljárás információt szolgáltat a keringésről, áramlásról az erekben. A technika az érben áramló, a vér ún. alakos elemeiről való ultrahang hullámok visszaverődésén alapszik, egy kijelölt érkeresztmetszetben a vér áramlási sebességének, mennyiségének meghatározását is lehetővé teszi. Alkalmazható dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, érelmeszesedés, de akár fejfájás, szédülés, látásproblémák, nem sérülésből származó lábszárduzzanatok, végtagzsibbadás esetén is. Az ereken kívül, az ún. power-Doppler eljárással, kis sebességű keringések, akár különböző elváltozások vérellátása is vizsgálható az adott terület vizsgálata közben.

Emlő ultrahang vizsgálata

Az emlő ultrahang vizsgálata magában foglalja a mellek, hónaljárkok, kulcscsont, szegycsont lágyrész területének, illetve a nyirokcsomók fizikális, valamint ultrahangos vizsgálatát. Az emlő alapvető, elsődleges vizsgálati módszere a röntgen mammográfia 35 év felett. 35 év alatt önállóan is kérhető az ultrahang vizsgálat, azonban a vizsgálat során talált elváltozás esetén indokolttá válhat mammográfiás vizsgálat elvégzése is. Az ultrahang vizsgálat alkalmazható időszakos szűrésre, illetve emlő panaszok, emlőben vagy környezetében tapintható csomók, emlő implantátumokkal kapcsolatos problémák/sérülések esetén. Felismerhetők a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásai, cisztái, egyéb jó- vagy rossz indulatú szöveti elváltozásai, emlő implantátumok szakadásai.

Magán ultrahang vizsgálatot végző szakembereink

Dr. Szomják Anett radiológus szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél.
Dr. Huszár Andor radiológus szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél. 6+ Pácienseket 6+ éves kortól fogad.
Dr. Péter Lívia radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Jakab Lajos radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 10 Pácienseket 10 éves kortól fogad.
Dr. Badalay Robin radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 4+ Pácienseket 4+ éves kortól fogad.
Dr. Szőke Szilárd radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 7+ Pácienseket 7+ éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek