Mi az a mammográfia?

Hazánkban a emlőrák a leggyakrabban előforduló, vezető daganatos megbetegedés, amely a 40 év feletti nők körében fokozott egészségügyi kockázatot jelent. Minél előbb kerül felfedezésre az emlődaganat, annál hatékonyabb a kezelés. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a nők rendszeres mellrákszűrésen vegyenek részt. A megelőzésben fontos szerep jut az önvizsgálatnak, a fizikális szakorvosi vizsgálatnak, valamint a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak, amelyek közé az ultrahang, a mammográfia, és az MR-vizsgálatok tartoznak.

Az emlő vizsgálatának alapvető és elsődlegesen választandó vizsgáló módszere az úgynevezett lágy röntgensugárzást alkalmazó mammográfiás vizsgálat. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, a halálozás csökkentésére. Intézetünk a legkorszerűbb digitális GE Senographe Pristina típusú, készülékkel rendelkezik.

 • A mammográfia röntgensugárzással járó vizsgálattípus, ebből fakadóan sugárterheléssel jár.

 • A csúcstechnológiás GE Pristina készülékünkkel a legoptimálisabb és a lehető legalacsonyabb sugárterheléssel dolgozunk, továbbá a tomoszintézises felvételek sugárterhelése, a 2D-s felvételekéhez képest nem terheli meg jobban a szervezetet.

Mammográfia implantátummal

A mammográfia / tomoszintézis vonatkozásában az emlőimplantátumok nem zavarják a képalkotást. Megfelelő technikával az implantátum nem takarja ki az emlőállományt, illetve nem teszi tönkre az implantátumot sem. Az implantátummal rendelkező hölgyek így ugyanúgy igénybe vehetik az emlő állományának mammográfiavizsgálatát. Amennyiben a beültetett implantátum állapotának felmérése a cél, például többéves beültetés ellenőrzése, illetve sérülés/szakadás gyanú miatt, emlőultrahang -vizsgálat, de még inkább az emlőimplantátumra célzott natív MR vizsgálat ajánlott.

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL! Az előzmény képi anyagokkal való összehasonlítás segíti a pontos diagnózis felállítását és akár további vizsgálatok szükségességét is egyértelműbbé teszi.

A mammográfiai vizsgálat kizáró okai

A várandósság időszaka alatt vagy annak gyanúja esetén sugárterheléssel járó vizsgálat elvégzése nem javasolt. Szoptatás esetén elvégezhető a vizsgálat szükség esetén, azonban 24 óra elteltével adható csak a tej a gyermeknek, ez idő alatt is kérjük, fejje le a tejet, de ne használja fel. Amennyiben Ön jódtartalmú intravénás kontrasztanyagot kapott (például CT-vizsgálat során) a vizsgálatot csak az azt követő 24 óra elteltével érdemes elvégeztetni. Ha egy éven belül volt mammográfián, nem javasolt a vizsgálatot ismét elvégezni, csak panasz esetén. Viszont ez esetben a komplex emlőszűrés végezhető csak el.

Vizsgálatra való felkészülés

A mammográfia menstruációs ciklustól függetlenül, bármilyen időpontban elvégezhető, de előnyös a menstruációt követő héten elvégeztetni. Nem igényel különösebb előkészületet, célszerű a bőrre került kozmetikumokat, krémeket, dezodorokat letörölni, vagy ezek felvitele nélkül érkezni. Kifejezetten fontos a korábbi mammográfiás képekkel való összehasonlítás, így korábbi vizsgálati képi anyagot és leírást, továbbá szövettani eredményeket korábbi zárójelentéseket, amennyiben készültek ilyenek, kérjük, legyen szíves, feltétlen hozza magával!

Vizsgálati csomagjaink a WMC-nél

A Wáberer Medical Centernél különböző képalkotó diagnosztikai típusú emlővizsgálatra is lehetőség van. A mammográfiás emlőszűrésen túl komplex emlővizsgálat emlő ultrahanggal is készíthető, valamint emlő MR-t is végzünk.

Ha azonnali eredményre van szüksége - komplex emlődiagnosztika

Mely esetekben, milyen panaszokkal szükséges komplex emlődiagnosztikai vizsgálat?

 • emlőpanaszok

 • emlőben tapintható csomók

 • emlőbimbó váladékozása, sebesedése, szokatlan érzékenysége

 • az emlő bőrének behúzódása

 • családi halmozódás, öröklésre való hajlam

A komplex emlődiagnosztika 35 éves kor felett panaszokkal, kontroll esetén, de akár panaszmentesen is ajánlott.

Mely esetekben szükséges komplex emlődiagnosztika a kontrasztanyagos emlő MR vizsgálat helyett?

 • A kontrasztanyagos MR vizsgálat a komplex emlődiagnosztikát, mammográfiát és az emlő ultrahang vizsgálatot nem helyettesíti.

 • A fent nevezett vizsgálatok után, vagy orvosi javaslatra azonban intézményünkben lehetőséget biztosítunk további kiegészítő kontrasztanyagos emlő MR vizsgálatra.

 • Teljeskörű diagnózis a kontrasztanyagos emlő MR vizsgálatról csak előzetesen elkészített kivizsgálási eredményekkel adható. Így komplex emlővizsgálat, mammográfia, emlő ultrahangot követően ajánlott.

 • Központunkban megszervezzük Önnek a szövettani mintavételt is, amelyről információt a mintavételek területen talál. Szükség esetén onkológiai konzultációra és akár sebészeti beavatkozásokra is lehetőség van.

Miért érdemes a komplex emlődiagnosztikát választani?

Intézetünk törekszik a legeredményesebb vizsgálati módszerek alkalmazására, a legmodernebb eszközökkel, amely az emlő vizsgálata esetén a komplex emlődiagnosztikát jelenti. A komplex emlővizsgálat magában foglalja a tomoszintézises mammográfiát, valamint a fizikális vizsgálatot és az ultrahang vizsgálatot azonnali eredménnyel.

Hogyan történik a vizsgálat?

A mammográfiás/tomoszintézis vizsgálatokat követően emlő vizsgálatokban jártas radiológus szakorvosunkkal találkozik, aki kiértékeli az elkészült mammográfiás/tomográfiás felvételeket, amelyeket szükség esetén kiegészíttet célzott felvételekkel. Ezután az emlőt fizikálisan megvizsgálja és elkészíti az emlő és nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát. A radiológus orvosnak elmondhatja panaszait, aki a vizsgálat során válaszol a kérdéseire, illetve információt ad a további teendőkről.

A vizsgálat emlőimplantátumok megléte esetén is elvégezhető.

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL!

Preventív jelleggel - mammográfiás emlőszűrés

A mammográfiás emlőszűrést 35 éves kor felett preventív jelleggel kétévente ajánljuk elvégeztetni. Erre a szűrésre azokat várjuk, akik panaszmentesek és 1 éven belül nem volt ilyen vizsgálatuk. A vizsgálat emlőimplantátumok megléte esetén is elvégezhető.

Hogyan történik a vizsgálat?

Asszisztensünk áttapintja az emlőt, majd tomoszintézis mammográfiás felvételeket készít. Az emlőket elengedhetetlen mértékben egy speciális műanyag eszközzel/lappal összenyomjuk/komprimáljuk minimális időtartamokra. A vizsgálat során alkalmazott kompresszió/összenyomás a tévhitekkel ellentétben nem fokozza az emlőrák kockázatát. Arra érzékenyeknél viszont okozhat kellemetlen érzést a vizsgálat során.

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL!

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a kettős szakorvosi leolvasás után sem állítható ki biztonsággal egyértelmű vélemény, telefonon visszahívjuk további kiegészítő vizsgálatra, például emlő ultrahangra, célzott kiegészítő felvételekre, mintavételre, vagy ezek kombinációjára).. Ezen vizsgálatok annak érdekében történnek, hogy biztonsággal megerősítsük, vagy kizárjuk az emlődaganat lehetőségét. A visszahívás nem jelenti azt, hogy emlődaganata van.

A további vizsgálatok árát az emlőszűrés nem tartalmazza, időpontját 1 hónapon belül biztosítjuk az Ön számára. A visszahívott pácienseknél valamennyi, az elváltozás tisztázására irányuló vizsgálat egy napon belül megtörténik. Az el nem végzett kiegészítő vizsgálatok nélkül teljesértékű lelet és vélemény nem adható!

A mammográfia eredménye mennyi idő?

Az elkészült eredményeket 10 munkanappal a vizsgálat után küldjük ki. Amennyiben azonnali eredményt szeretne, komplex emlődiagnosztikai vizsgálatot javasolunk! A képanyagot kérheti Patient Portál felületünkhöz kapcsolt hozzáféréssel vagy külön díj ellenében USB eszközön. Az írásos értékelést, amennyiben nem szükséges egyéb kiegészítés, kiküldjük. Kiegészítő vizsgálatok esetén azonban csak azok megtörténtét követően kapja meg.

Mi történik, ha a szűrésen valami rendelleneset észlelnek?

Mindkét fent nevezett vizsgálat után intézményünkben lehetőséget biztosítunk további vizsgálatokra, melyek lehetnek kiegészítő képalkotó vizsgálatok, kontrasztanyagos emlő MR, UH, fizikális vizsgálatok labordiagnosztika, attól függően, hogy eddig melyek kerültek elvégzésre.

Központunkban megszervezzük Önnek a szövettani mintavételt is, valamint dedikált esetmenedzserünk végig kíséri Önt a szükséges sebészeti beavatkozásokon is, melyet szintén Intézményünkben elvégzünk.

 

Emlőultrahang-vizsgálat

Emlőultrahang-vizsgálatra a mammográfiát követő kiegészítésként kerülhet sor, vagy kontrollként, esetleg implantátum ellenőrzéseként. A radiológus orvos az emlőt fizikálisan megvizsgálja, és elkészíti az emlő- és nyirokrégiók ultrahangvizsgálatát. A radiológus orvosnak elmondhatja panaszait, aki a vizsgálat során válaszol a kérdéseire, információt adva a további teendőkről. 35 éves kor alatt az eredménytől függően javasolhatja a mammográfiás felvételekkel való kiegészítést. 35 éves kor felett már csak 1 éven belül elkészült mammográfiás felvételeket követően javasolt!

Mi történik, ha a szűrésen valami rendelleneset észlelnek?

Mindkét fent nevezett vizsgálat után intézményünkben lehetőséget biztosítunk további vizsgálatokra, amelyek lehetnek kiegészítő képalkotó vizsgálatok, kontrasztanyagos emlő MR, UH, fizikális vizsgálatok, labordiagnosztika, attól függően, hogy eddig melyek kerültek elvégzésre.

Központunkban megszervezzük Önnek a szövettani mintavételt is, valamint dedikált esetmenedzserünk végigkíséri Önt a szükséges sebészeti beavatkozásokon is, amelyeket intézményünkben el is végzünk.

Mammográfia magánrendelés, ár

Mammográfia beutaló nélkül? Igen, lehetséges a Wáberer Medical Centernél, ahol sorbanállás nélkül vehet részt magán mammográfián Budapesten. Foglaljon könnyen és egyszerűen időpontot mammográfiás vizsgálatra, illetve komplex emlővizsgálatra, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül fogadhassuk kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

A vizsgálat időpontválasztására vonatkozó szempontok

A vizsgálat időpontválasztására vonatkozó szempontok

Ezt a típusú vizsgálatot befolyásolhatja a menstruációs ciklus is, a legjobb értékelhetőség érdekében előnyös a menstruációt követő héten elvégeztetni a vizsgálatot.

Vizsgálatra való felkészülés

Nem igényel különösebb előkészületet, célszerű a bőrre került kozmetikumokat, krémeket, dezodorokat letörölni, vagy ezek felvitele nélkül érkezni.

KÉRJÜK KORÁBBI LELETEIT FELTÉTLEN HOZZA MAGÁVAL!

Vizsgálat menete?

Vizsgálat menete?

A vizsgálatkor asszisztensünk a készülékhez pozícionálja Önt, hogy az emlőkről a legoptimálisabb és legeredményesebb felvétel készülhessen. Ehhez az emlőket elengedhetetlen mértékben egy speciális műanyag eszközzel/lappal összenyomjuk minimális időtartamra. Egy vizsgálat alkalmával mindkét emlőt 2 irányból felvételezzük, tehát összesen 4 alkalommal történik komprimáció. A vizsgálat során alkalmazott kompresszió, összenyomás a tévhitekkel ellentétben nem okoz és nem fokozza az emlőrák kockázatát. Arra érzékenyeknél okozhat kellemetlen érzést a vizsgálat alatt.

 

Szakembereink

Dr. Szomják Anett radiológus szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél.
Dr. Péter Lívia radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Jakab Lajos radiológus szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 10 Pácienseket 10 éves kortól fogad.


Áraink

Komplex emlővizsgálat (tomoszintézises mammográfia, emlő ultrahang és szakorvosi fizikális vizsgálat) Azonnali eredményű, magában foglalja a mammográfiás és tomoszintézises felvételeket, az emlő ultrahang, valamint fizikális orvosi vizsgálatot. Ajánlott az emlőben tapintható csomók; az emlőbimbó váladékozása, sebesedése, szokatlan érzékenysége; az emlőállományának, a bőrének látható behúzódása; öröklésre való hajlam esetén. Előzmény mammográfiáinak képi és az emlővel kapcsolatos írásos leleteit kérjük hozza magával.
54 000 Ft
Emlődiagnosztikai konzultáció hozott leletek alapján Elkészült emlődiagnosztikai leleteivel mammográfus szakorvosi konzultáció és írásos javaslat készítése. Az elkészült képi anyagokkal (mammográfia, emlő MR, ultrahang ) és azok leírásaival érkezve nyújtunk lehetőséget elbeszélgetésre. A vizsgálat másodvéleményezésre, vagy egy leírt lelet felülbírálására terjed ki, hanem konzultációt biztosít a további teendők, szükséges vizsgálatokra vonatkozóan vagy kontrollokkal kapcsolatban. A konzultációs díj nem tartalmazza az esetlegesen felmerülő vizsgálati díjakat (kiegészítő célzott mammográfiás felvételek, emlő ultrahang, mintavételek).
37 500 Ft
Mammográfia szűrés (tomoszintézises mammográfia és asszisztensi fizikális vizsgálat) A vizsgálat kizárólag szűrés céljából, 35 év felett és korábbi negatív eredmények esetén végezhető. 1 éven belül nem ismételhető. Asszisztenis vizsgálatot követően, a kettős orvosi leolvasás eredménye 10 munkanapon belül készül el, de egyéb kiegészítő vizsgálat is felmerülhet, melyre visszahívjuk. Emlő panaszok, tapintható csomók, egyéb problémák esetén az azonnali eredményű komplex emlődiagnosztikát szükséges választani. Képi előzményeit hozza magával.
35 000 Ft
Kiegészítő mammográfiás vizsgálat (emlőultrahang után 2 hónapon belül) Az intézetünkben vagy orvosainknál készült emlő ultrahangot követően mammográfiás vizsgálatra lehet szükség, melyet azonnali konzultáció követ. Erre a vizsgálatra csak 2 hónapon belül kerülhet sor, egyéb esetben mammográfiás szűrésre vagy komplex emlődiagnosztikára van lehetőség a panaszok függvényében.
Citológia - Diagnosztikus aspirációs/exfoliatív citológiai vizsgálat
Emlő core biopszia A feltüntetett ár nem tartalmazza a szövettan díját.
Emlő vékonytű biopszia (ultrahang vezérelt aspirációs citológia) A feltüntetett ár nem tartalmazza a citológia díját.
Szövettan - Emlő core biopszia (egyoldali)
Szövettan - Emlő core biopszia (kétoldali)
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek