Mi a CT vizsgálat?

Mi a CT vizsgálat?

Hogyan zajlik a CT vizsgálat magánklinikánkon? A CT készülék röntgensugár alkalmazásával készít felvételeket az emberi test adott területeiről. Az elkészült képsorozatokat radiológus orvos értékeli ki a vizsgálattól számított 3 munkanapon belül. CT-vizsgálattal válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen, MR – nem adhatók meg. Klinikánk a legkorszerűbb szoftverekkel felszerelt 128 szeletes GE CT készülékkel rendelkezik, amely a világ leggyorsabb berendezései közé tartozik.
A felszereltségéből és sebességéből fakadóan alkalmas a koponya, a nyak, a mellkas, a tüdő, a hasi és kismedencei szervek, a gerinc, az érrendszer, a végtagok, és a szív vizsgálatára is. A vizsgálat fájdalommentes, alkalmazása biztonságos. Rövid, 10-20 percet vesz igénybe a vizsgálóban. Alacsony sugárterhelést jelent az emberi szervezet számára. Pacemakerrel rendelkező páciensek esetében is elvégezhető. Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás.
A CT-vizsgálatokat az alkalmazott röntgen sugárzás miatt csak orvosi beutaló, vagy orvosi írásbeli javaslat alapján készítjük el, aki pontosan meghatározza a vizsgálandó régiót és dönt a kontrasztanyag alkalmazásának szükségességéről is. Alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálatra azonban szűrő jelleggel saját kérésre is lehetőség van.

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000

Mire jó a CT vizsgálat?

Mire jó a CT vizsgálat?

 • Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére, vagy kizárására.

 • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.

 • Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.

 • Gyulladásos betegségek kimutatására.

 • Daganat, vagy gyulladás kezelésekor az alkalmazott terápia eredményességének megítélésére.

 • Balesetek, sérülések esetén a vérzés, a csontok és a lágyrészek állapotának felmérésére.

 • Érszűkület, érelzáródás kimutatására.

A CT vizsgálat menete

A CT vizsgálat menete

 • A CT-vizsgálatok fekvő helyzetben történnek a vizsgálatot végző operátorok instrukciói alapján.
 • Az adott régió vizsgálata 15-20 percet vesz igénybe, ami alatt mozdulatlanságra van szükség.
 • A CT-vizsgálat fájdalommentes, nem okoz bezártságérzést, mivel a vizsgálóasztal egy fánk alakú karikában végez mozgást. Az eljárást hangos zaj sem kíséri.
 • A CT-vizsgálatok készülhetnek natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül, vagy kontrasztanyag alkalmazásával.
 • Az esetek nagy részében először kontrasztanyag nélküli natív sorozat készül, majd ezután következhet az intravénás kontrasztanyag beadása, és ugyanarról a régióról ismételt sorozat készítése.
 • Hasi, kismedencei vizsgálatok esetén kérjük, minden esetben éhgyomorra érkezzen. Hasi és kismedencei vizsgálatokat megelőzően egy speciális folyadékfogyasztással készítjük elő az emésztőszervek képalkotását.
 • A kontrasztanyagok beadása véna biztosításával történik, egy vénakanült helyezünk a kar vagy kézfej területére, amin keresztül a vizsgálat adott pillanatában bejuttatjuk a kontrasztanyagot.
 • Kontrasztanyagos vizsgálatokat követően a beadástól számított 30 perces megfigyelési időtartamra az intézetben kell maradni.

 

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000

A mellkas CT-vizsgálat menete

Alacsony dózisú mellkas CT mellkasi panaszok vagy lezajlott COVID fertőzés, tartós dohányzás, tüdőgyulladás miatt ajánlott. Amennyiben szűrő jelleggel szeretne elvégeztetni alacsony dózisú mellkas szűrővizsgálatot és 1 éven belül nem készült mellkas tüdőszűrő, mellkasröntgen, alacsony dózisú/ low dose mellkas CT vizsgálata, úgy mellkas CT beutaló nélkül is elkészíthető. A mellkasi vizsgálatok egyéb célból döntően kontrasztanyagos mellkas CT-vizsgálatok.

Arckoponya CT-vizsgálat menete

Az agykoponya vizsgálatára elsősorban a vérzések, traumás elváltozások, stroke miatt kerül sor, illetve egyéb tumoros elváltozásokra, de az MR vizsgálatokkal az agyi struktúrákra pontosabb képet kaphatunk.

Az arckoponya, orr-melléküregek vizsgálatát az arcüreg, homloküreg gyulladásai miatt végezzük. Belső fül úgynevezett HRCT vizsgálatot is készítünk. A szemüregi traumák, vagy idegentestek keresése miatt nativ orbita CT vizsgálatot is készítünk.

Hasi CT-vizsgálat menete

A natív has-kismedencei CT-felvétel elkészítése vesekövek esetén ajánlott. CT-urográfiát a vesevezetékek vizsgálatára végzünk hasi CT kontrasztanyag adásával.

Tüdő CT-vizsgálat menete

Tüdő CT-angiográfiás (PCTA) vizsgálatára vénás kontrasztanyag adását követőleg kerül sor.

Gerinc CT-vizsgálat menete

A gerinc nyaki, háti, ágyéki, medence, keresztcsont területe is vizsgálható, amelyek választ adhatnak a traumás eltérésekre.

Coronaria CT-vizsgálat menete

Cardio CT vizsgálatot is készítünk a szív ereinek (coronariaknak) vizsgálatára, amelynek segítségével a korai szakaszban kimutatható a koszorúér-betegség. A vizsgálat során képet kapunk a plakkok számáról, egyedi paramétereikről, az esetleges meszesedés mintázatáról, illetve az érszűkület mértékéről.

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatokról

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatokról

A natív vizsgálatok nem igényelnek külön előkészületet, de a kellő folyadékfogyasztásra érdemes odafigyelni a nap folyamán. A natív CT-vizsgálat kontrasztanyag nélkül történik.
A kontrasztanyagos vizsgálatok esetén a szájon át szedett cukorgyógyszerek a vizsgálatot megelőző és követő két napban elhagyandók. Fontos, hogy vesefunkciós laborvizsgálatot kell készíttetni, melynek eredményét szükséges elhozni a vizsgálatra.
A vizsgálatkor a beültetett fémeken kívül a ruházaton található és kivehető fémeket el kell távolítani, az elektromos eszközöket a vetkőzőfülkében kell hagyni. A CT-vizsgálatra az adott területet érintően fém (cipzár, gomb, szegecs, flitter, kapocs) nélküli ruházatban ajánlott érkezni, vagy praktikus ilyet magával hoznia. Ennek hiányában köpenyt és papucsot biztosítunk az átöltözéshez.
A CT kontrasztanyag jód tartalmú vegyület, amelynekegítségével könnyebben láthatóvá válik lágyrészek és az erek állapota, illetve pontosabb kép adható az elváltozások típusáról, helyzetéről, kiterjedéséről. Ritkán fordul elő ugyan, de a vizsgálatnál adott kontrasztanyag túlérzékenységi reakciót, allergiát okozhat, ami döntően enyhe lefolyású. Ilyen lehet a gyorsan jelentkező, majd múló melegség, forróság, kellemetlen ízérzet. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kontrasztanyagos vizsgálatok kockázata sokkal kisebb, mint annak a következménye, ha az elmaradt vizsgálat miatt egy súlyos betegség nem kerül felismerésre.

CT vizsgálattal kapcsolatos tudnivalók

CT vizsgálattal kapcsolatos tudnivalók

 • Beutaló, vagy javaslat esetén a CT-vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, az ionizáló sugárzásra vonatkozó szabályok betartásával.

 • Altatásos CT vizsgálatot, és a végtagok CT-angiográfiás vizsgálatát nem végezzük.

 • 180 kg felett nem vállaljuk ügyfeleink vizsgálatát.

Kontrasztanyaggal kapcsolatos tudnivalók

 • Ismert kontrasztanyag érzékenység, illetve várandósság, vagy annak gyanúja esetén a vizsgálat nem végezhető el.

 • Ha Önnek pajzsmirigy túlműködése van, a CT-vizsgálat előtt 3 hónapnál nem régebbi endokrinológiai javaslat szükséges a kontrasztanyag beadáshoz.

 • Kontrasztanyagos CT vizsgálatnál fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 4-6 órával már ne fogyasszon ételt, ezzel csökkenthetjük a kontrasztanyag esetleges mellékhatásaként fellépő hányingert.

 • Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőriznünk kell. Az ellenőrzés vérvételi labor leletből történik. Kérjük hozzon magával labor leletet, mely 2 hétnél nem régebbi. A leleten az alábbi paramétereket vizsgáljuk: kreatinin, karbamid, eGFR. A laboratóriumi vizsgálat nálunk is elvégezhető. Kérjük erre külön időpontot foglaljon!

Intézetünk alacsony kockázatú szereket alkalmaz a szakmai ajánlások, előírások figyelembevételével.

Magán CT- vizsgálat Budapest területén?

Online időpontfoglalás Időpontfoglalás: +36 1 323 7000Áraink

CT-Urographia (vesefestés) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálat A vesék és a kiválasztásban részt vevő szervekre célzott has-kismedencei CT vizsgálat. A vizsgálat során intravénás kontrasztanyagot alkalmazunk.
88 000 Ft
Mellkas natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálata A mellkasi erek, mellkasi aorta angiográfiás vizsgálata az aorta véráramlásának megítélésére és a mellkasi szervek, tüdő, nyirokcsomók kontrasztanyagos vizsgálata.
Nyaki lágyrész natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálata A nyaki erek - carotis - angiográfiás (CTA) vizsgálata és a nyaki lágy szövetek, szervek (izmok, torok, mandulák, légutak, pajzsmirigy, egyéb mirigyek, erek és felső gerincvelő) kontrasztanyagos vizsgálata.
88 000 Ft
Teljes aorta natív, kontrasztanyagos angiográfiás (CTA) CT vizsgálata A teljes aorta angiográfiás vizsgálata az aorta véráramlásának megítélésére, valamint a környező nyirokcsomók, mellkasi, hasi és kismedencei szervek, erek kontrasztanyagos vizsgálata.
130 000 Ft
Végtag natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A végtagok (felkar, alkar, comb, lábszár) vagy ízületek (váll, könyök, csukló, kézfej, csípő, térd, boka, lábfej) vizsgálata kontrasztanyag adása nélkül. Egy vizsgálat során egy régió -a felsoroltak alapján - értendő a bal vagy jobb oldal megjelölésével.
32 000 Ft
Végtag natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A végtagok (felkar, alkar, comb, lábszár) vagy ízületek (váll, könyök, csukló, kézfej, csípő, térd, boka, lábfej) vizsgálata vénás kontrasztanyag adásával. Egy vizsgálat során egy régió -a felsoroltak alapján - értendő a bal vagy jobb oldal megjelölésével. Végtagi angiográfiát nem készítünk.
Tüdő angiográfiás (PCTA) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata CT pulmonalis angiográfiás vizsgálat, amellyel meghatározható, hogy van-e tüdőembólia. Ez egy akut kórkép, így sürgős kórházi ellátás ajánlott. Csak saját intézetünkben, orvosaink által indikáltan, expressz leletezési díjjal vállaljuk.
Csontos medence natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A medence öv kialakításában részt vevő csontos struktúrák vizsgálata kontrasztanyag alkalmazásával.
Csontos medence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A medence öv kialakításában részt vevő csontos struktúrák vizsgálata kontrasztanyag alkalmazásával. Kontrasztanyag alkalmazása ritkán szükséges, erről egyeztessen kezelőorvosával.
Hasi natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálat A hasi aorta angiográfiás vizsgálata az aorta véráramlásának megítélésére, valamint a hasi, kismedencei szervek, nyirokcsomók, erek kontrasztanyagos vizsgálata.
Agykoponya natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata Az agyállomány és az agykoponya csontjainak vizsgálata kontrasztanyag alkalmazása nélkül.
32 000 Ft
Agykoponya natív, kontrasztanyagos és angiográfiás (CTA) CT vizsgálata Az agyi nagyerek CT angiográfiás vizsgálata, valamint a az agyállomány és agykoponya csontjainak kontrasztanyagos vizsgálata.
88 000 Ft
Agykoponya natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A teljes agyállomány és agykoponya csontjainak kontrasztanyagos vizsgálata.
58 000 Ft
Arckoponya (orrmelléküreg) natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata Az arckoponya és az orr melléküregeinek vizsgálata az esetleges gyulladások, légtartóság megítélésére.
32 000 Ft
Arckoponya (orrmelléküreg) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata Az arckoponya és az orr melléküregeinek vizsgálata kontrasztanyag alkalmazásával.
Belső fül célzott natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A belső fül, hallójáratok és a sziklacsont szerkezetének, csontos állapotának felmérése. Nagy felbontású CT-t (HRCT) készítünk.
Belső fül célzott natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A belső fül és a hallójáratok szerkezetének, csontos állapotának felmérése kontrasztanyag alkalmazásával.
Lumbalis (ágyéki) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A gerinc külön nyaki (cervicalis), háti (thoracalis, dorsalis), valamint ágyéki (lumbalis, lumbosacralis) régióban vizsgálható.
32 000 Ft
Lumbalis (ágyéki) gerinc natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A gerinc külön nyaki (cervicalis), háti (thoracalis, dorsalis), valamint ágyéki (lumbalis, lumbosacralis) régióban vizsgálható. Kontrasztanyag alkalmazása ritkán szükséges, erről egyeztessen kezelőorvosával.
58 000 Ft
Thoracalis (háti) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A gerinc külön nyaki (cervicalis), háti (thoracalis, dorsalis), valamint ágyéki (lumbalis, lumbosacralis) régióban vizsgálható.
32 000 Ft
Thoracalis (háti) gerinc natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A gerinc külön nyaki (cervicalis), háti (thoracalis, dorsalis), valamint ágyéki (lumbalis, lumbosacralis) régióban vizsgálható. Kontrasztanyag alkalmazása ritkán szükséges, erről egyeztessen kezelőorvosával.
Cervicalis (nyaki) gerinc natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A gerinc külön nyaki (cervicalis), háti (thoracalis, dorsalis), valamint ágyéki (lumbalis, lumbosacralis) régióban vizsgálható.
32 000 Ft
Teljes has-kismedence natív CT vizsgálata A hasi és kismedencei szervek vizsgálata vénás kontrasztanyag alkalmazása nélkül, leginkább vesekövek meghatározására használatos módszer. A jó- és rosszindulatú, térfoglaló, tumoros elváltozások megítélése CSAK kontrasztanyag adásával teljeskörű, így ettől eltekinteni tudott jódtartalmú kontrasztanyag allergia vagy orvosi kérés alapján lehet.
Teljes has-kismedence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A hasi és kismedencei szervek vizsgálata kontrasztanyag alkalmazásával. A jó- és rosszindulatú, térfoglaló, tumoros elváltozások megítélésére alkalmazható.
80 000 Ft
Sacrum (keresztcsont) natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A keresztcsont, sacroiliacalis ízület vizsgálata.
32 000 Ft
Sacrum (keresztcsont) natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A keresztcsont, sacroiliacalis ízület vizsgálata kontrasztanyag alkalmazásával.
58 000 Ft
Mellkas Low Dose (alacsony sugárdózisú) CT vizsgálat Saját kérésre, amennyiben 1 éven belül nem készült mellkas tüdőszűrő vizsgálat (mellkasröntgen vagy alacsony dózisú/low dose mellkas CT), ellenkező esetben írásos beutaló vagy orvosi javaslat szükséges.
32 000 Ft
Mellkas natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A mellkasi szervek, tüdő, bordák elváltozásainak, sérüléseinek megítélésére alkalmas vizsgálat. A mellkas röntgen vizsgálatokon talált elváltozások pontosítása kontrasztanyag adásával javasolt.
32 000 Ft
Mellkas natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A mellkasi szervek, tüdő vizsgálata kontrasztanyag alkalmazásával. A jó - és rosszindulatú, térfoglaló, tumoros elváltozások megítélésére alkalmazható.
58 000 Ft
Mellkas-has-kismedence natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A mellkasi, hasi és kismedencei szervek vizsgálata vénás kontrasztanyag alkalmazása nélkül. A natív vizsgálat leginkább vesekövek meghatározására használatos módszer. A jó- és rosszindulatú, térfoglaló, tumoros elváltozások megítélése CSAK kontrasztanyag adásával teljeskörű, így ettől eltekinteni tudott jódtartalmú kontrasztanyag allergia vagy orvosi kérés alapján lehet.
Mellkas-has-kismedence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A mellkasi, hasi és kismedencei szervek vizsgálata kontrasztanyag alkalmazásával. A jó- és rosszindulatú, térfoglaló, tumoros elváltozások megítélésére alkalmazható.
96 000 Ft
Nyaki lágyrész natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A nyaki lágy szövetek és szervek (izmok, torok, mandulák, légutak, pajzsmirigy, egyéb mirigyek, erek és felső gerincvelő) vizsgálata.
Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata A nyaki lágy szövetek és szervek (izmok, torok, mandulák, légutak, pajzsmirigy, egyéb mirigyek, erek és felső gerincvelő) kontrasztanyagos vizsgálata.
58 000 Ft
Orbita (szemüreg) célzott natív (kontrasztanyag nélküli) CT vizsgálata A szemüreg célzott vizsgálata, elsősorban trauma, a szemüregbe került sugárfogó idegentest keresése céljából történik.
Calcium Score natív CT vizsgálat A szív koszorúereinek meszesedésének megítélésre használatos, az esetleges terépia beállítása vagy szűrés céljából. Nem azonos a cardio/koronária CT-vel, amely a koszorúerek kontrasztanyagos angiográfiás vizsgálattípusa!
60 000 Ft
Cardio (szív) CT vizsgálat A szív koszorúereit vizsgáljuk vénás kontrasztanyag alkalmazásával. Koronária CT, vagy a koszorúerek CT-angiográfiás vizsgálata elnevezés is használatos. Kérjük legalább 2 órás itt tartózkodásra készüljön.
160 000 Ft Telefonos foglalás
Akciós 25,8 Tüdő CT (Low Dose mellkas) vizsgálat Saját kérésre, amennyiben 1 éven belül nem készült mellkas tüdőszűrő vizsgálat (mellkasröntgen vagy alacsony dózisú/low dose mellkas CT), ellenkező esetben írásos beutaló vagy orvosi javaslat szükséges.
25 800 Ft
Végtag CT vizsgálat protézis tervezéshez Speciális, gyártóspecifikus térdprotézis tervezési algoritmussal végzett ízületi CT-vizsgálat jobb vagy bal oldalon. A vizsgálatot műtétre előjegyzett orvosi kérés alapján TruMatch, MyKnee, Conformis protézishez készítjük el.
63 000 Ft
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek