Mi az epehólyag funkciója?

Az epehólyag páratlan szervünk, amely a máj alatt helyezkedik el a bordák mögött jobb oldalon. A máj által termelt zöldes-barnás epe segíti a zsírok emésztését. Ez a folyadék az epehólyagban tárolódik, besűrűsödik, mielőtt az epevezetéken keresztül a vékonybélbe kerül. Az epehólyag nem nélkülözhetetlen szervünk, így eltávolítása nem jár negatív következményekkel.

Mikor van szükség az epehólyag eltávolítására?

Az epehólyag leggyakoribb betegsége az epekövek jelenléte, amelyek gátolják az epe ürülését az epehólyagból, ennek következtében megduzzadhat, gyulladást eredményezhet, amely további erős hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat is okozhat.

Méretüket tekintve 1 mm-től több cm-ig is előfordulhat. Kialakulására hajlamosító állapot lehet az elhízás, cukorbetegség, anyagcserezavar, májbetegségek.
Epekövek esetén érdemes a műtéti beavatkozást választani, mivel ez a legbiztonságosabb mód a kezelésére és megelőzi olyan további szövődmények kialakulását, mint a sárgaság, vagy hasnyálmirigy gyulladás.

Robotasszisztált műtétek

Az epehólyag eltávolítását a laparoszkópos eljárás mellett da Vinci robotasszisztiált módszerrel is végezzük. Ennek a lehetősége hazánkban magánegészségügyi ellátás keretein belül egyedül a Wáberer Medical Centerben érhető el.

További információ

Milyen megoldások léteznek az epehólyag eltávolítására?

A laparoszkópos beavatkozás az endoszkópia azon ága, amely során a műtét a hasüregben történik. A laparoszkóp egy vékony cső kamerával a végén, ezáltal a testen belül optikai eszközön keresztül érkező kép követhető. Több kisebb metszésen (0,5-1,5 cm) keresztül bevezetik a laparoszkópot és a sebészi eszközöket, ezek segítségével végzik el a műtét egyes lépéseit.

A beavatkozás előnyei:
• kisebb a műtét utáni fájdalom
• rövid kórházi tartózkodás
• rövid felépülési idő
• kevésbé látható, kis méretű hegek, gyorsabb sebgyógyulás

Emellett lehetőség van:
• nyitott műtétekre (főleg akut esetekben, nagyobb vágással járnak)
• epekő gyógyszeres kezelésére (kisebbíthető, feloldható)

Az epehólyaggyulladást bizonyos esetekben konzervatív módon, hosszasabb antibiotikum terápiával lehet kezelni, fájdalomcsillapító- és görcsoldó kezelés mellett.

A gyulladás rosszabbodása esetén a műtét rosszabb környezetben, de halaszthatatlanná válik. Amennyiben a konzervatív terápia hatásos, akkor is javasolt az epehólyag eltávolítása a görcsös periódust követő 6 héttel később. Kezelőorvosa elmagyarázza a részleteket, amennyiben ez az Ön esetében is elképzelhető alternatíva.

Mikor van szükség az epehólyag eltávolítására?

A beavatkozásra az epehólyag falban kialakult gyulladás miatt van szükség, melyet leggyakrabban az epehólyagban levő kő okoz. A beavatkozást legoptimálisabb a gyulladás kezdete óta eltelt 48-72 órán belül elvégezni. A gyulladás következtében az epehólyag fala áteresztővé válhat, mely hashártyagyulladást, májtályogot okozhat. Az epehólyag gyulladás típusos esetben jobb bordaív alatti fájdalmat okoz, mely a lapockákba sugárzik, illetve hőemelkedés, láz alakulhat ki. Az elhúzódó epehólyaggyulladás véráramfertőzést okozhat, potenciálisan fatális kimenetellel.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Legvalószínűbb, hogy a műtét napján érkezik majd intézetünkbe ritkán előfordul, hogy már előző este kérünk valakit, hogy foglalja el a szobáját. Ettől függetlenül 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG, röntgent és szükség esetén aneszteziológia vizsgálatot jelenthet.

Amennyiben dohányzik, a műtét előtt legalább 2 héttel igyekezzen leszokni, hogy a sebfertőzésre és tüdő működésre gyakorolt ismert káros hatásokat csökkenteni tudja. Szükség esetén forduljon segítségért. Fontos azonban, hogy 24 órával a műtét előtt semmiképpen ne dohányozzon.

Hogyan történik a beavatkozás?

A műtétet altatásban végezzük. Részleteiben az altatási tájékoztatóban olvashat arról, hogy mit tesz az Ön biztonságáért és komfortjáért az aneszteziológus (altatóorvos) és hogy Ön hogyan tud felkészülni a műtétre.

A köldök fölött ejtett kis metszésen keresztül a hasüreget egy erre kiképzett speciális eszközön keresztül széndioxid gázzal felfújjuk. A laparoszkóp egy vékony cső kamerával a végén, melyet arra használunk, hogy a hasüregen belül tájékozódjunk, a hasüreget áttekinthessük, a műtét egy nagy képernyőn keresztül követhető. 3-4 kisebb metszést készítünk a has felső részén, hogy a vékony hosszú eszközöket be tudjuk vezetni, az epehólyagot ellátó kis artériát, illetve az epehólyagvezetéket kipreparáljuk, műanyag klippekkel zárjuk, majd átvágjuk. Az epehólyagot ágyából kipreparáljuk, majd az egyik kis metszésen keresztül a kövekkel együtt eltávolítjuk, szövettani vizsgálatra küldjük. A hasüregben szilikon csövet (draint) hagyunk vissza. Majd a műtéti sebeket zárjuk. A műtét átlagosan 30-60 percet vesz igénybe, mely az előkészületekkel, az altatással és a záró lépésekkel ez megközelítőleg 30-40 perccel hosszabbítja meg.

Milyen eredményre számíthat a műtét után?

• javul a közérzet
• emésztési zavarok megszűnhetnek
• erős hasi fájdalmak javulnak

Milyen szövődményei lehetnek a műtétnek?

A műtét elvégzésének vannak veszélyei is, operáló orvosa elmagyarázza ezeket mielőtt beleegyezését kéri. Kérjük, tegye fel kérdéseit!

Mint minden laparoszkópos műtét során, így az epehólyag eltávolítás során is szükségessé válhat a nyitott műtétre való áttérés (konverzió). Epehólyag gyulladás következtében kialakult belső hegesedés, anatómiai rendellenesség, anatómiai variáció miatt szükségessé válhat műtét közben, hogy nyitott műtétre váltsanak.

A laparoszkópos epehólyagkivétel lehetséges szövődményei:

 • Vérzés: az esetek egy részében csak transzfúzióval rendezhető, valamint ismételt műtétre lehet szükség
 • Fertőzés: epehólyaggyulladást követően lokális vagy generalizált hashártyagyulladás, illetve májtályog is kialakulhat. A műtéti metszésnek megfelelően sebfertőzés alakulhat ki.
 • Az epevezeték sérülése szükségessé teheti a műtét kiterjesztését, az epeutak műtét alatti drainálását. A műtétet követően kialakult epecsorgás esetén patkóbél tükrözéssel lehet az epecsorgás okát felderíteni, majd az epeutak sínezésével (stent behelyezés) megszüntetni. Amennyiben ezen beavatkozás nem sikeres újabb műtétre kerülhet sor.
 • A műtét során bekövetkezhet bélsérülés, illetve érsérülés, melyek egy része laparoszkóppal ellátható, más részük nyitott műtétre áttérve látható el.
 • Az epeutakba került kövek hatására epeúti kövesség, valamint hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat, ekkor endoszkópos beavatkozás, válhat szükségessé.

·        A has bőre a heg körül érzéketlenné válhat, ez rendszerint 2-3 hónapon belül magától elmúlik

 • Mélyvénás trombózis (az alsó végtag, vagy a kismedence nagy vénáiban rög kialakulása) és következményes tüdőembólia alakulhat ki, mely megelőzésére javasoljuk a rugalmas harisnya viselését, illetve a műtétet követően kis molekulasúlyú heparin adását.
Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Műtét alatt aludni fog és semmilyen fájdalmat nem érez. Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk.

A műtéti technika jellegéből fakadóan egyik vagy esetleg mindkét válla sajoghat, amit a rekeszizom műtét alatti (a has felfújása széndioxiddal) feszítése okozhat.

A metszések körül is lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott. Fontos, hogy az első pár napon időre rendszeresen szedje a fájdalomcsillapítókat, ne csak amikor már nagyon fáj, így sokkal egyenletesebbé tehető a hatásuk. A fájdalomcsillapítók az elkövetkező időszakban fokozatosan szükségtelenné válnak majd. Kérem, keressen minket, ha a fájdalmat nem tudja elégségesen csillapítani. Az is fontos, hogy ne haladja meg a leiratban szereplő maximális napi adagot.

A felépülés időszaka

Az altatószerek hatása 24-48 alatt teljesen elmúlik, azonban ezalatt sem kell – sőt nem is tesz jót – ágyban maradnia. A legtöbb ember 1-2 héten belül ismét munkába tud állni.

Kérjük, kerülje a műtét utáni közvetlen időszakban:

 • 10-15 napig a megerőltető sportot (pl. futás, aerobic).
 • Fokozatosan emelje a fizikai megterhelést olyan ütemben, ahogy érzi, hogy képes rá
 • 7 nap után könnyű futás általában nem okoz gondot, különösen, ha korábban is rendszerszeresen járt futni
 • 24-36 órát (vagy tovább, ha úgy érzi) ne menjen emeletnyi magasságot lépcsőn
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek