Áraink

ANDROLÓGIAI LABORVIZSGÁLATOK

Spermatogram (Mesterséges Intelligencián alapuló SPG teszt videóval)

Spermatogram (Mesterséges Intelligencián alapuló SPG teszt videóval)

A meddőségi adatok riasztóak, hiszen a szakirodalom és a statisztikai mutatók szerint a párok 15%-nál nem jön a baba egy év célzott házasélet után sem. Ezen esetek mintegy 40%-ában a férfi oldalán kell keresni a problémát, 40%-ban a női oldalon van eltérés, 20%-ban pedig ismeretlen eredetű a meddőség. A férfiak nemzőképességi romlásának, illetve ezen belül a spermiumparaméterek romlásának komoly szakirodalma van.
Levine és mtsi. 2017-ben a Human Reproduction Update-ben megjelent összefoglaló tanulmánya aggasztó képet mutat: a cikk szerint a férfiak spermiumkoncentrációja 52,4%-ot, az összes spermiumszám pedig 59,3%-ot esett vissza 1973 és 2011 között.
A WHO 2010-ben kiadott 5. szabályrendszere jelentősen módosította a spermiumszámra, -koncentrációra, -morfológiára korábban megadott határértékeket. A férfiak nemzőképességének kivizsgálásának fontos eleme az alap spermium paraméterek megállapítása.

Az andrológiai vizsgálatok előtt 3-5 nap önmegtartóztatás szükséges, se több, se kevesebb. A spermavizsgálatokhoz megfelelő mintagyűjtő edényre van szükség, melyet intézetünkben vagy gyógyszertárban lehet beszerezni. Egyéb „mintatartály” nem alkalmas eredményes spermavizsgálatra, így az ilyen mintát nem tudjuk feldolgozni. A hozott mintának a mintanyeréstől számított 1 órán belül a laboratóriumba kell érkeznie és a szállítás során 20-35 °C-on kell tartani.

Mi a teszt célja?

A férfiak spermium paramétereinek meghatározása történhet manuálisan (mikroszkópos számlálókamrával – Makler vagy Neubauer kamra), vagy automata analizátorral (CASA rendszer). A manuális módszerek időigényesek, és nem mentesek a szubjektív hibától, hiszen mikroszkóposan, az emberi szem segítségével történik. Ráadásul a pontos morfológiai adatok megállapítása csak festett készítményben lehetséges, ami az eljárás idejét jelentősen meghosszabbítja. A hagyományos manuális módszerek időtartama jellemzően 1-2 óra. A CASA rendszereknek több típusa ismert, de közös elméleti alapon nyugszanak: az emberi szemet mikroszkópra szerelt kamera helyettesíti, és a kamera által rögzített adatokat egy szoftver elemzi ki. Ugyancsak a szoftver állapítja meg az alap paramétereket, amelyeket automatikusan összehasonlít az aktuális standarddal (jelenleg ez a WHO 2021-es 6th Edition). Gyorsaságban azonban nem jobb a manuális rendszernél, ugyanis a morfológiai vizsgálathoz itt is festeni kell a készítményt, viszont objektívebb eredményt ad.
A CASA rendszerek legújabb generációját képviseli a Lenshooke X1 Pro rendszer. Nagy előnye a korábbi CASA rendszerekhez képest, hogy hordozható (a korábbi CASA rendszerek a mikroszkóp helyigénye miatt csak rögzített helyzetben használhatók), működése pedig az AIOM elméleten (artificial intelligence optical microscopic technology, mesterséges intelligencia az optikai mikroszkópos technológiában) alapszik. A rendszer gyors, jellemzően 2-5 percen belül ugyanazokat a paramétereket megméri, mint az többi rendszer, beleértve a morfológiai vizsgálatot is. Hordozható, nincs helyhez kötve, és rendkívül pontos: a szakirodalom szerint >90%-os az egyezés a nem hordozható CASA rendszerek és a Lenshooke között. Az alap paraméterek mellett videót is készít, ami az ügyfél rendelkezésére áll.

Mennyire gyakori a férfimeddőség?
 • A szakirodalmi adatok alapján globálisan a párok 15%-a meddő, a férfiak esetében pedig 2-12% az előfordulási arány.
 • A férfiak 20-70%-ban, átlagosan mintegy 40%-ban felelősek az infertilitásért a gyermeket kívánó párok esetében.
 • Az infertilis férfiak esetében 20-40%-ban nem találják meg okot.
Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt elvégzéséhez ondómintára van szükség. A mintát 3-5 nap önmegtartóztatás után érdemes levenni. A kapott mintából 10-20 mikrolitert kell a teszthez felhasználni. A vizsgálat egy speciális, egyszer használatos teszt kazettában történik. A kazettának két vizsgáló helye van: az első a pH-t méri, a második az összes többi paramétert. Az eredmény meghatározása AI segítségével történik, és néhány percen belül elérhető. Az alap paraméterek mellett videót is készít a rendszer.

Mikor érdemes elvégeztetni a tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

 • Meddőség esetén, amikor már ismert, hogy a meddőség nem női eredetű, és a meddőség leggyakoribb okai már kizárásra kerültek;
 • Andrológiai kivizsgálás esetében a standard spermium paraméterek megállapítására;
 • Ha sürgősen szükség van az eredményre (pl: IVF, vagy egyéb ART beavatkozás előtt)
DNS fragmentáció teszt

DNS fragmentáció teszt

A DNS fragmentáció lényegében nem más, mint a kromoszómákat alkotó DNS szerkezetének a megváltozása. A szerkezetváltozásnak több oka is lehetséges, de leggyakrabban az oxidatív stressz miatt termelődő ROS-ok okoznak defektust a DNS szerkezetében. A fragmentált DNS befolyásolhatja az embrió fejlődését, a beágyazódást, és oka lehet a Visszatérő Megtapadási Hibának (RIF).

Mi a teszt célja?

A standard spermaparaméterek mérése arra nem ad információt, hogy az adott minta termékenyítőképes-e. Amennyiben a standard paraméterekben nincs eltérés, de a kívánt terhesség nem jön létre, érdemes a fragmentációs vizsgálatot elvégeztetni. Bár a fragmentáció normális spermaképeknél is előfordul, a szakirodalom és a gyakorlat azt mutatja, hogy elsősorban a spermiumok mozgásképességével korrelál: minél rosszabbak a motilitási adatok, annál nagyobb valószínűséggel fragmentált a DNS.

Lehet kezelést alkalmazni, ha a teszt eredménye határérték feletti?

Meg kell keresni a fragmentáció okát, és az okot kell kezelni. Az esetek többségében a Mioxsys érték is kóros, ez pedig oxidatív stresszre utal. Ilyen esetekben az antioxidáns terápia az egyik lehetséges gyógymód.

Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt elvégzéséhez ondómintára van szükség. A mintát 3-5 nap önmegtartóztatás után érdemes levenni, hasonlóan a standard spermaanalízishez. A vizsgálat áramlási citometriával (flow-cytometer) történik. Az eredmény 7-10 napon belül várható.

Mikor érdemes elvégeztetni a DNS fragmentáció tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

 • Meddőség esetén, amikor már ismert, hogy a meddőség nem női eredetű, és a meddőség leggyakoribb okai már kizárásra kerültek;
 • Normális spermaképek (normozoospermia) esetében, amikor ismeretlen eredetű a meddőség;
 • A normálistól eltérő (oligozoospermia) minták esetében;
 • Legalább három megismételt, sikertelen IVF kezelés esetén;
 • Legalább három spontán vetélés esetén;

Szakembereink

Dr. Bógyi György Andrológia Magyar, angol Orvosunk Magyar, angol nyelven beszél. : gyermek urológiai területen 3 Pácienseket : gyermek urológiai területen 3 éves kortól fogad.

Kapcsolódó vizsgálatokÁraink

Andrológiai szakorvosi vizsgálat
34 000 Ft
Andrológiai kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
28 000 Ft
HBA teszt
Akroszóma reakció
Andrológiai mintaleadás
Andrológiai ultrahang - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat díját.
MAR teszt
ROS meghatározás
Spermatogram (SPG)
Spermium DNS fragmentáció (SCSA)
Termékenységi vizsgálatokhoz kapcsolódó szállítási költség
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek