Egyes allergiákkal ellentétben az ételintolerancia nem életveszélyes, ám az érintettek számára épp elég problémát jelenthet. A jelenség rendkívül gyakori, és úgy tűnik, hogy egyre nagyobb számban fordul elő. Mire jó az ételintolerancia-vizsgálat? Milyen tesztekkel lehet ellenőrizni, hogy pontosan milyen ételféleségekre, táplálékokra vagyunk érzékenyek?
Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, bár a tünetek némelyike hasonló lehet. Az ételintoleranciában szenvedők a tüneteket általában az intoleranciát okozó étel elfogyasztása után néhány órán belül megtapasztalják. Bizonyos esetekben viszont akár 48 órát is késhetnek a panaszok, amelyek akár órákig vagy akár napokig is eltarthatnak, így nem könnyű meghatározni a problámát okozó élelmiszert.
Az ételintolerancia akkor fordul elő, amikor a szervezet nem tud megemészteni egy adott élelmiszert. Ennek oka gyakran a lebontásához szükséges bizonyos enzimek hiánya. A laktózintolerancia például egy gyakori típusa, amely olyan emésztési problémákat eredményez, mint a gázok és a puffadás.
Az ételintoleranciában szenvedő emberek általában a következőket tapasztalják:
hasfájás,
puffadás,
szélgörcsök és/vagy hasmenés; illetve
bőrkiütések és viszketés.
Bár az ételintolerancia tünetei különbözőek lehetnek, leggyakrabban az emésztőrendszert, a bőrt és a légzőrendszert érintik.
Az antitest-alapú élelmiszerérzékenységi tesztek az immunoglobulin G (IgG) antitestek termelődését méri az adott táplálékokkal szemben. Az immunglobulinok a fehérjék egy olyan osztálya, amely az immunrendszer által a szervezetbe kerülő idegen testekre válaszul termelt antitestként működik. Az immunglobulinoknak számos különböző típusa létezik, melyek közül az IgA, IgE, IgG és IgM a legismertebbek.
Általában az élelmiszerek az emésztés során lebomlanak alkotóelemeikre, amelyek ártalmatlanul jutnak át a bélrendszeren keresztül a véráramba. Esetenként azonban a részben megemésztett vagy megemésztetlen élelmiszerek kis darabjai képesek a bélfalon keresztül a véráramba jutni, ahol az immunrendszer „betolakodóként” kezeli őket. Az immunrendszer válaszul IgG antitesteket termel ezekkel az élelmiszerekkel szemben.
Az intolerancia vizsgálata vérvétel segítségével történik. A különböző típusú tesztek a különböző élelmiszerfajtákkal szemben termelt IgG-antitestek vérszérum koncentrációját méri. A vizsgálatok és a hozzájuk kapcsolódó értékelések segítenek beazonosítani a páciens számára, hogy melyek az úgynevezett trigger élelmiszerek, amelyek tüneteket váltanak ki. Ha a leletek alapján intolerancia áll fenn, mindenképpen fel kell keresni egy gasztroenterológust, dietetikus szakembert.
A Wáberer Medical Center laboratóriumában ötféle intoleranciavizsgálat közül választhat.
46 tápanyagra vonatkozó táplálékintolerancia vizsgálat
220+ tápanyagra vonatkozó ételintolerancia vizsgálat
108 tápanyagra vonatkozó ételintolerancia IgG vizsgálat
Hisztaminintolerancia-teszt, amelynek során a deamino-oxidáz enzim koncentrációját mérik
Ételintolerancia-vizsgálatra van szüksége, esetleg felkeresne egy kiváló gasztroenterológust? Foglaljon könnyen és egyszerűen időpontot szakorvosainkhoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül fogadhassuk kiválóan felszerelt budai klinikánkon.