Áraink

Kolonoszkópia, vastagbéltükrözés

Miért és kinek van szüksége kolonoszkópia vizsgálatra, más néven vastagbéltükrözésre? Hogyan zajlik a beavatkozás és az előkészületek?

A kolonoszkópia kiváló eljárás a vastagbélrák korai felismeréséhez.

Mi az a kolonoszkópia?

A kolonoszkópia avagy vastagbéltükrözés a bélrák és egyéb bélbetegségek kivizsgálására vagy diagnosztizálására alkalmazott vizsgálat. A kolonoszkóp egy hosszú, hajlékony csövön elhelyezett apró kamera, amellyel a vastagbél teljes hosszát megvizsgálják. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavétel elvégzésére, illetve az esetleges polipok eltávolítására, de vérzéscsillapításra is.

Milyen tünetek esetén ajánlott a béltükrözés?

A kolonoszkópiát gyakran azért végzik, hogy ellenőrizzék, mi okozza az olyan bélrendszeri tüneteket, mint például:

 • szivárgó vérzés a végbélnyílásból vagy véres széklet;

 • nem múló hasmenés vagy székrekedés;

 • fogyás vagy ok nélküli fokozott fáradtságérzet, hasi fájdalom.

Sok embernek vannak polipjai a beleiben, amelyek apró kinövések, és az esetek többségében ártalmatlanok. Néha azonban rákos daganattá válhatnak, ezért vastagbéltükrözés során eltávolíthathatják és megvizsgálhatják őket.

A kolonoszkópia olyan bélbetegségek keresésére használható, mint például:

 • Crohn-betegség,

 • divertikuláris betegség vagy divertikulitisz,

 • fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa),

 • bélrák.

Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés?

A vastagbéltükrözés altatás nélkül is és altatásban is végezhető. Az eljárás fájdalom mentes, inkább csak kellemetlen. A Wáberer Medical Centerben felszínes altatásban végezzük a legtöbb beavatkozást, melynek köszönhetően a páciens mély bódultságba, majd alvó állapotba kerül. Az eljárást követő fél – 1 órán belül teljesen ébren lesz. Nagy előnye, hogy kellemetlen élményektől kímélhetjük meg a pácienst, aki jellemzően hamar visszatérhet napi teendőihez.

A vizsgálat előtt a pácienst megkérik, hogy felhúzott lábakkal feküdjön a vizsgálati asztalra. A kolonoszkópia során orvosa egy hajlékony csövet vezet be egy kamerával a végén a végbélnyílásába, majd felfelé a végbélbe és a vastagbélbe. Ezt követően levegőt vezetnek a vastagbélbe a tágulás elősegítésére. Az orvos kóros szöveteket keres, és mintát (biopsziát) vesz a további vizsgálatokhoz. Az eljárás általában körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.

Hogyan történik a végbéltükrözés?

A colonoscopia előkészítése

A vastagbéltükrözés előtt béltisztítást kell végezni, hogy a vizsgálat során átjárhatóak legyenek a belei Fontos, hogy mindig kövesse a kapott utasításokat, hogy ne kelljen megismételni az eljárást.

 • Az étrend megváltoztatása

A vastagbéltükrözés előtt néhány nappal azt tanácsolhatják, hogy kerülje a magas rosttartalmú ételeket, például a gyümölcsöket, zöldségeket, barna rizst, teljes kiőrlésű tésztákat, korpát, gabonaféléket, dióféléket és magvakat. A beavatkozást megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztása ajánlott.

A vizsgálat előtti táplálkozást érintő felkészülésről minden esetben részletes felkészítő anyagot küldünk, melyeket szigorúan be kell tartani. A beavatkozás ugyanis akkor végezhető el, ha a bélfalakat sikerül minden szennyződéstől a lehető legjobban megtisztítani.

 • Felírt hashajtók szedése

Előfordulhat, hogy a vizsgálat előtt 12-18 órával erős hashajtót írnak fel Önnek. Ezt szájon át, folyadék vagy tabletta formájában kell bevenni, és vizes hasmenést okoz, ami segít a bél kiürítésében.

 • Tiszta folyadékok fogyasztása

Orvosa azt is tanácsolhatja, hogy a vizsgálat előtt 12-24 órával csak folyadékot, például vizet, húslevest, fekete teát és kávét, valamint tiszta gyümölcslevet (pép nélkül) fogyasszon. Ez segít megelőzni, hogy kiszáradjon.

Megelőző vizsgálatok

A vastagbélben előfordulhatnak polypok is, amelyek jóindulatúak, de ezek idővel rosszindulatúvá vállhatnak, eltávolításuk indokolt.

Az eltávolított polypokat szövettani vizsgálatra küldjük, aminek a feldolgozása kb. 10-14 napot vesz igénybe. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan eltávolíthassuk a őket, ismernünk kell az Ön véralvadási paramétereit (INR, vérkép), amelyeket kérjük, hogy hozzon el a vizsgálatra! Ezeket az eredményeket vérvétel segítségével kaphatja meg, melyet földszinti laborunkban az Ön által lefoglalt időpontban el tudunk végezni – Hívja Call Centerünket időpontért.

Amennyiben véralvadásgátló kezelésben részesül, úgy ezeket átmenetileg fel kell függeszteni, ezt egyeztesse a beavatkozást végző orvossal mert vannak olyan készítmények melyeket 5 nappal, valamit akár 7-10 nappal előtte el kell hagyni, az új típusú készítményeket viszont elég akár 48 órával a beavatkozás előtt elhagyni.

Amennyiben altaásban szeretné elvégezni a vizsgálatot, úgy az Ön biztonsága érdekében kockázat felmérő kérdőívet küldünk Önnek, melyet ki kell tölteni a beavatkozást megelőző napokban.

Vastagbéltükrözés altatásban

A vastagbéltükrözés altatás nélkül is és altatásban is végezhető. Az eljárás fájdalom mentes, inkább csak kellemetlen lehet. A Wáberer Medical Centerben felszínes altatásban végezzük a legtöbb beavatkozást, melynek köszönhetően a páciens mély bódultságba, majd alvó állapotba kerül.

Felszínes altatásban kíméletes eljárást jelent, így ha valaki tart a vizsgálattól, akkor ebben formában teljes biztonságban érezheti magát, és megkímélheti magát az esetleges kellemetlen élményektől, valamint hamar visszatérhet napi teendőihez.

A beavatkozás után biztonságos környezetben, szakembereink szoros, majd egyre csökkenő megfigelése alá kerül, annak érdekében, hogy állapotát kövessék egészen jó közérzete visszatéréséig (pulzusa és vérnyomása nem ingadozik, nem szédül, fel tud öltözni, ivott, evett). Átlagosan ez 40-90 percet vesz igénybe.

A beavatkozást végző orvos megfelelő ébrenlét esetén tájékoztatja a beavatkozás eredményeiről, további teendőkről.

Kolonoszkópia, vastagbéltükrözés: árak és kapcsolat

Az eljárás előkészületeket igényel, ezért az Ön érdekében készüljön fel körültekintően a táplálkozás változtatásával, hashajtással, altatás előtti kockázati kérdőív kitöltésével, esetleges véralvadásgát gyógyszerek elhagyásával és egyéb dokumentumok átolvasásával.

Ha átfogó gasztroenterológiai vizsgálatra van szüksége, keresse fel a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosait! Hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, vagy foglaljon online időpontot weboldalunkon egyszerűen és gyorsan!Áraink

Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
37 500 Ft
Gasztroenterológiai kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
30 000 Ft
Hidrogén kilégzési teszt fruktózzal
Hidrogén kilégzési teszt laktózzal
Hidrogén kilégzési teszt laktulózzal
Helicobacter pylori kilégzési teszt
Gasztroenterológiai professzori vizsgálat
40 000 Ft
Gasztroenterológiai professzori kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
33 000 Ft
Egészségügyi igazolás kiállítása
Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) altatás nélkül
104 000 Ft Telefonos foglalás
Rektoszigmoidoszkópia
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) felületes altatásban
126 000 Ft Telefonos foglalás
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) és kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) felületes altatásban
204 000 Ft Telefonos foglalás
Rektoszigmoidoszkópia felületes altatásban
131 000 Ft Telefonos foglalás
Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) felületes altatásban
160 000 Ft Telefonos foglalás
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) és kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)
148 000 Ft Telefonos foglalás
Gasztroszkópia (gyomortükrözés) lokális garatérzéstelenítéssel
Polyp eltávolítása (polypectomia) - első darab (szövettan díját nem tartalmazza)
Polyp eltávolítása (polypectomia) - második darabtól, darabonként (szövettan díját nem tartalmazza)
Szövettan - Gasztroszkópia esetén
Szövettan - Kolonoszkópia esetén
További árak betöltése Bezár

IdőpontfoglalásKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek