Csecsemőszűrés

Csecsemőszűrés

Az újszülöttkori betegségek megelőzése és korai kezelése csecsemőkorban az egyik legfontosabb szűrővizsgálat, a gyermekgyógyászok által javasolt újszülöttkori ultrahang-vizsgálat, mivel az fájdalommentes, pontos, megbízható eredményt mutat. A kisbabák négy százaléka gyakran tünetmentes rendellenességgel vagy fejlődési zavarral él, amelyet csecsemőkorban az ultrahang-vizsgálattal ki lehet mutatni. Az időben felfedezett problémák lehetőséget teremthetnek a gyógyulásra, hiszen a belőlük kialakuló betegségek megelőzhetőek, hatékonyan kezelhetők.

Kiemelt figyelem

Kiemelt figyelem

Minden baba számára fontos a szűrés hat hetes kor körül, sem fájdalomtól, sem mellékhatástól nem kell tartani az az ultrahang-vizsgálat során. Olyan esetekben, amikor a baba koraszülött volt, légzészavaros, vagy a szülés során komplikáció, fertőzés lépett fel vagy a családban csípőficam, anyagcsere megbetegedés fordult elő különösen javasolt. A csecsemő ultrahang-vizsgálat a szervek veleszületett rendellenességét, fejlődési elmaradását, az esetleges fertőzések szövődményeit, valamint a szüléssel kapcsolatba hozható, eltéréseket, sérüléseket, vérzéseket mutatja ki.

Csecsemőkori csípővizsgálat

A csípő vizsgálatának célja, hogy a csípőízület fejletlenségét, a csípőficamra utaló jeleket felfedezze. Korai felismerés esetén lehet, hogy tornáztatással, megfelelően felkötött hordozókendőben hordozással, terpeszpelenka viselésével is helyre hozható az eltérés. A koponya vizsgálatával láthatóvá válik a csontok mögötti rész, megfigyelhető az agykamrák tágassága, az esetleges meszesedés és vérzés is felfedezhető, csakúgy mint a fejlődési rendellenesség, a szülési sérülés, oxigénhiány miatt létrejött eltérések. A has vizsgálatával az orvos felméri a máj, az epehólyag, a lép, a vese, a mellékvese, a húgyhólyag, a hasnyálmirigy állapotát. Megelőzhető, hogy további funkciózavar alakuljon ki a húgyúti rendszerben, kivédhető a gyulladás. Felfedezhető a tünetmentes mellékvese-vérzés, és a mellékveséből kiinduló idegszövet daganat jelei is felismerhetőek. Felkészülés a vizsgálatra • A szűrést csecsemő 6-8 hetes kora között optimális elvégezni, de a vizsgálat elvégezhető egészen a baba fél éves koráig • A vizsgálat 20 percet vesz igénybe • Ajánlatos a vizsgálatra egy váltás ruhát hozni a baba részére.

Javasolt gyermekortopédiai vizsgálatok

Javasolt gyermekortopédiai vizsgálatok

Érdemes évente ortopédiai vizsgálaton részt venni, de mindenképpen ajánlott óvodáskor kezdetén, az iskola megkezdése előtt, illetve 10 és 14 éves korban, mivel egy gyors növekedést sokszor nem követ az izomzat fejlődése megfelelőképpen, emiatt felborulhat a vázizom rendszer addigi egyensúlya. Kisiskoláskorban főként a láb deformitásaira, a végtagok tengelyeltéréseire, a gerincferdülés korai típusaira kell figyelni. Kamaszkorban a láb statikai elváltozásain kívül a gerinc problémái a leggyakoribbak: hanyagtartás, gerincferdülés.

Szakembereink

Dr. Kovács Jolán ortopéd, gyermekortopéd szakorvos 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Beck Zsuzsanna radiológus főorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Bene Gabriella csecsemő- és gyermekgyógyász magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Veress Fanni Éva csecsemő- és gyermekorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Szirmai Annamária Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, integrált szülő-csecsemő konzulens magyar, angol, (integrált szülő-csecsemő konzultáció magyarul) Orvosunk magyar, angol, (integrált szülő-csecsemő konzultáció magyarul) nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek