Mi az a laparoszkópos appendectomia?

A féregnyúlvány eltávolítását jelenti hastükrözéses úton. A féregnyúlvány a vakbélhez kis szájadékon keresztül csatlakozik, gyulladása a köznyelvben „vakbélgyulladásként” terjedt el, azonban a megfogalmazás téves, sem anatómiailag, sem pedig szemantikailag nem felel meg a klinikai képnek. A féregnyúlvány immunrendszerünk részét képezi, azonban eltávolítása nem jár életminőségbeli romlással. A laparoszkópos (hastükrözéses) műtét előnye a hagyományos, hasi metszéssel járó nyitott féregnyúlvány eltávolítással szemben, hogy 3 darab 5-10 mm-es metszésen keresztül távolítják el a féregnyúlványt, így a műtétet követő sebfájdalom minimális, a felépülés pedig gyorsabb.

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A beavatkozásra a hevenyen kialakult féregnyúlvány gyulladás miatt van szükség. A gyulladást több tényező okozhatja, általában a pontos okot nem tudjuk felderíteni, azonban arra nincs is szükség. A gyulladás előre haladása esetén a féregnyúlvány perforál, helyi, majd generalizált hashártyagyulladás alakulhat ki, kismedencei, valamint a féregnyúlvány melletti tályogképződéssel. A gyulladással együtt baktériumok kerülhetnek a keringésbe, véráramfertőzést okozva, potenciálisan fatális kimenetellel.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban végezzük, mely során a köldök fölött ejtett kis metszésen keresztül a hasüreget egy erre kiképzett speciális eszközön keresztül széndioxid gázzal felfújjuk. A laparoszkóp egy vékony cső kamerával a végén, melyet arra használunk, hogy a hasüregen belül tájékozódjunk, a hasüreget áttekinthessük, a műtét egy nagy képernyőn keresztül követhető. A féregnyúlványt, a hozzá tartozó kis artériával kipreparáljuk, műanyag klippekkel zárjuk a képleteket, majd átvágjuk.

A féregnyúlványt az egyik kis metszésen keresztül eltávolítjuk, szövettani vizsgálatra küldjük. A hasüregben szilikon csövet (draint) hagyunk vissza, amennyiben a műtéti környezet megköveteli. Majd a műtéti sebeket zárjuk. A műtét átlagosan 20-30 percet vesz igénybe, mely az előkészületekkel, az altatással és a záró lépésekkel együtt megközelítőleg 30-40 perccel hosszabbítja meg a műtéti időt.

Van-e egyéb kezelési lehetőség?

A hevenyen kialakult féregnyúlvány gyulladás konzervatív módon nem kezelhető. Az egyetlen megoldást a műtét jelenti.

A műtét potenciális szövődményei

Műtét utáni fájdalom a műtéti területen, bőr-, szövetkárosodás, gyulladások, hegesedés, sebfertőződés, seb körüli érzéketlenség, mélyvénás trombózis, nőkben a petefészekre terjedő gyulladásos megbetegedés fordulhat elő.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk.

A metszések körül is lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott.

Meddig kell kórházban maradnom?

Általában a műtétet követő napon a hasi drain (cső) kihúzását követően tudjuk intézetünkből elbocsátani. Ritkán előfordul, hogy a csövön még váladék ürül, ezért egy további napig biztonságosabb ha marad.

A felépülés időszaka

Mikor fürödhetek vagy zuhanyozhatok?

 • Tiszta fedőkötés lesz a seben, melyet egyeztetés szerint időnként cserélni kell. A test többi részét nyugodtan megmoshatja, de a kötéseket teljes mértékben tartsa szárazon az első 48 órában. A varratszedésig kerülje a fürdést vagy úszást, a seb áztatása fokozza a fertőzés kialakulásának valószínűségét. Ezen időszakban ne hagyja, hogy tusolás alatt a víz a sebre irányuljon. 1 héttel a műtétet követően tusolhat, viszont a sebet gondosan meg kell szárítani ezt követően.

Sportolás:

 • A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 6-8 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Munkavégzés:

 •  A legtöbb ember 1-2 héten belül ismét munkába tud állni.

Kérjük, kerülje a műtét utáni közvetlen időszakban:

 • 10-15 napig a megerőltető sportot (pl. futás, aerobic).
 • Fokozatosan emelje a fizikai megterhelést olyan ütemben, ahogy érzi, hogy képes rá
 • 7 nap után könnyű futás általában nem okoz gondot, különösen, ha korábban is rendszerszeresen járt futni
 • 24-36 órát (vagy tovább, ha úgy érzi) ne menjen emeletnyi magasságot lépcsőn

 

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek