Mi a műtét lényege?

A végbél emésztőrendszerünk utolsó szakaszát képezi, mely felső, középső és alsó harmadra osztható. Ezen bélszakasz és a záróizmok összehangolt működése teszi lehetővé az akaratlagos székletürítést, illetve a széklet tartását (continentia). A végbél és végbélnyílás rosszindulatú daganatos elváltozása miatt szükség lehet annak teljes eltávolítására. A laparoszkópos abdominoperinealis rectum exstirpatio a végbél teljes eltávolítását jelenti, a végbél körüli záróizom, illetve a végbélnyílás eltávolításával és végállású, szigmabélből képzett sztóma képzéssel. A laparoszkópos műtét hasi szakasza során 3-4 darab 5-10 mm-es metszéseket alkalmazunk, itt vezetjük be az kamerát, illetve a műtéthez szükséges további eszközöket, mellyel a végbél eltávolítását, illetve a sztómaképzést végezzük. A gáttáji szakasznál, a végbélnyílás körül vezetett kör alakú metszésből történik annak kiirtása.

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A rosszindulatú elváltozások előrehaladott esetben bélelzáródáshoz, vérzéshez, a bélfal átfúródásán keresztül hashártyagyulladáshoz vezethetnek, távoli szervekbe adhatnak áttéteket, a kialakuló szövődmények végső soron halálhoz vezethetnek.

Robotasszisztált műtétek

A végbál eltávolítását a laparoszkópos eljárás mellett da Vinci robotasszisztiált módszerrel is végezzük. Ennek a lehetősége hazánkban magánegészségügyi ellátás keretein belül egyedül a Wáberer Medical Centerben érhető el.

További információ

Hogyan kell felkészülnöm a műtétre?

Legvalószínűbb, hogy a műtét megelőző napon érkezik intézetünkbe. Ettől függetlenül 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG-t, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

A vastagbélműtétekhez szükség lehet a vastagbél és végbél teljes kiürítéséhez, ennek érdekében a sebésze kérheti, hogy a műtétet megelőző pár napban tartson folyadékdiétát, esetleg székletlazító szedésére, beöntésre is szükség lehet a műtét előtt. Erre vonatkozó részletes tanácsokkal operáló orvosa fogja ellátni.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban végezzük. A köldök fölött ejtett kis metszésen keresztül a hasüreget egy erre kiképzett speciális eszközön keresztül széndioxid gázzal felfújjuk. A laparoszkóp egy vékony cső kamerával a végén, melyet arra használunk, hogy a hasüregen belül tájékozódjunk, a hasüreget áttekinthessük, a műtét egy nagy képernyőn keresztül követhető. 3-4 kisebb metszést készítünk, ezen keresztül az eszközöket bevezetve a végbelet, a végbél körüli zsírszövettel (mesorectum), a benne levő potenciálisan érintett nyirokcsomókkal és nyirokutakkal együtt, illetve a végbél körüli záróizmot eltávolítjuk.

A szigmabél csonkból végállású sztómát képzünk. Amennyiben a műtéti szituáció úgy kívánja átmenetileg a hasüregben, illetve a gáti régióban szilikon csöveket (drain) hagyunk vissza, mely arra szolgál, hogy a keletkező vérsavót, esetleges vérzést elvezesse.

Előfordulhat, hogy az elváltozás laparoszkópos technikával biztonságosan nem távolítható el, ekkor a nyitott hasi műtétre térünk át. A műtétet követően a széklet a hasfalra rögzíthető sztómazsákba ürül. A beavatkozást követően a sztóma zárására lehetőség nincs.

A műtéti eljárás előnyei

A laparoszkópos műtét előnyei a nyitott műtéttel szemben:

 • kisebb műtéti megterhelés
 • rövidebb kórházi tartózkodás és gyógyulási időszak
 • kisebb műtét utáni fájdalom
 • jobb kozmetikai eredmény
 • bélműködés gyorsabb beindulása
 • szilárd táplálkozáshoz való hamarabbi visszatérés
 • kevesebb műtét utáni összenövés
Van-e egyéb kezelési lehetőség?

A végbél rosszindulatú elváltozásainál alternatív terápiás lehetőség nincs. Bizonyos esetekben úgynevezett neoadjuváns kezeléssel (sugárterápia, kemoterápia) lehet szükség a daganatos szövetszaporulat méretének csökkentésére, a műtét sikerének elősegítése érdekében.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy diszkomfort érzése lehet, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk.

A metszések körül is lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott. A műtétet követően a metszéseket helyi érzéstelenítővel érzéstelenítjük, mely a sebfájdalmat minimálissá teszi.

Mennyi ideig kell kórházban maradnom?

Általában 3-5 napot kell Intézményünkben maradni.

A műtét lehetséges szövődményei

Mint minden laparoszkópos műtét során, így az abdominoperinealis rectum exstirpatio során is szükségessé válhat a nyitott műtétre való áttérés (konverzió).

A beavatkozás lehetséges szövődményei:

Vérzés, hasüregi vérömleny, seb fertőződése, sipoly kialakulása, a has bőre a heg körül érzéketlenné válhat (rendszerint 2-3 hónapon belül elmúlik),  mélyvénás trombózis

 

A felépülés időszaka

A műtét során behelyezésre kerül egy vénás kanül, húgyhólyagkatétert és gyomorszondát, mely az orrán keresztül kerül levezetésre és arra szolgál, hogy felső bélszakaszokban felgyűlő bélnedvet levezesse és csökkentse a hányinger kialakulásának lehetőségét. Ezen eszközök várhatóan a műtét utáni 1-3 napon belül eltávolításra kerülnek.

Daganatos betegség miatt végzett műtét utáni gyógyulási idő függ a daganat méretétől és szövettani tulajdonságaitól.

Mikor fürödhetek vagy zuhanyozhatok?

 • Tiszta fedőkötés lesz a seben, melyet egyeztetés szerint időnként cserélni kell. A test többi részét nyugodtan megmoshatja, de a kötéseket teljes mértékben tartsa szárazon az első 48 órában. A varratszedésig kerülje a fürdést vagy úszást, a seb áztatása fokozza a fertőzés kialakulásának valószínűségét.

Sportolás:

 • A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 6-8 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Munkavégzés:

 • A munkába való visszatérés függ a munka típusától és a műtét kiterjedésétől. Laparoszkópos műtét esetén várhatóan 2-3 héten belül visszatérhet a munkavégzéshez.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek