A pajzsmirigy szerepe

A pajzsmirigy pillangó formájú belső elválasztású mirigy, hormont termelő szerv. A nyak középvonalában, a gége magasságában helyezkedik el, szoros kapcsolatban van a légcsővel és a nyelőcsővel.  A mellékpajzsmirigy parathormont választ el, mely a szervezet kalcium- és foszfátháztartásában játszik szerepel.

A pajzsmirigybetegség tünetei kialakulásáért elsősorban a vér emelkedett kalcium szintje felelős:

 • mely többek között fáradékonyságot
 • gyengeséget
 • izomfájdalmat
 • hányingert, hányást
 • étvágytalanságot
 • szívritmuszavart
 • tudatzavart
 • visszatérő vesekövességet, epekövet okoz

Milyen betegségek állhatnak a pajzsmirigyproblémák hátterében?

A parathormon elválasztásának problémái a primer pajzsmirigy túlműködés, és a mellékpajzsmirigyben jó- és rosszindulatú daganatok jelenléte. Bizonyított rosszindulatú folyamatok esetén szükséges a pajzsmirigy teljes- vagy részleges eltávolítása az érintett nyirokcsomókkal együtt.

A beavatkozás célja

A mellékpajzsmirigy betegség természetétől függően a műtét célja az érintett, túlműködő mellékpajzsmirigy vagy jó- illetve rosszindulatú daganat eltávolítása szükség esetén a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolításával. A parathormon elválasztása a helyben hagyott 3 mellékpajzsmiriggyel a műtétet követően is biztosított.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban végezzük. A nyaki bőrredőben, a szegycsont feletti területen ívelt bőrmetszést ejtünk.
A látótérbe került pajzsmirigylebenyt a pajzsmirigy tokján haladva tompán körbejárjuk. A műtét előtti képalkotó vizsgálat során lokalizált túlműködő mellékpajzsmirigyet kipreparáljuk.  Amennyiben egészséges mellékpajzsmirigy is eltávolításra kerül, azokat a bőr alá visszahelyezzük.

A műtét során az elváltozásból hormonmintát veszünk le, amennyiben szükséges, és a parathormon szint nem megfelelő, további mellékpajzsmirigyet is eltávolítunk.

Rosszindulatú daganat esetén a felső és az alsó, pajzsmirigyhez futó ereket felkeressük, lekötések között átvágjuk.

Hogyan kell a műtétre felkészülni?

A kivizsgálás részeként elvégzett labor, ultrahang, csontizotóp vizsgálat, aspirációs citológiai vizsgálat, CT eredményeinek birtokában a műtét előtt altatóorvosi vizsgálaton is át kell esnie a betegnek. A hormontermelés függvényében szükséges lehet a műtét előtt ennek a rendezésére.

Legvalószínűbb, hogy a műtét napján érkezik majd intézetünkbe ritkán előfordul azonban, hogy már előző esti befekvés szükséges.  1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG-t, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

Van-e egyéb kezelési lehetőség?

Csak a megemelkedett kalcium szint miatt kialakult tünetek kezelésére van lehetőség. Sugárkezelés, illetve kemoterápia az igazolt rosszindulatú daganat esetében csak palliatív, azaz élethosszt megnövelő, de a betegséget meg nem gyógyító céllal, általában gyenge általános állapot miatt választandó első kezelésként.

A műtét potenciális szövődményei

Műtét utáni fájdalom a műtéti területen, bőr-, szövetkárosodás, gyulladások, hegesedés, sebfertőződés, sérv kialakulása, allergiás reakciók, mélyvénás trombózis.

Fog fájni a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy diszkomfort érzése lehet, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk. A műtétet követően a metszés fájdalmas lehet, a műtét befejező lépéseként a sebet érzéstelenítjük. A metszések körül is lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott.

Meddig kell kórházban maradnom?

Általában a műtétet követően 24 órával a sebüregbe helyezett draint eltávolítjuk, majd a 2. napon tudjuk intézetünkből elbocsájtani.

A felépülés időszaka

Kerülendő a nyaki vérbőség kialakulása, erős préselés, lehajolás, nehéz tárgy emelése.

Teljes pajzsmirigy eltávolítás, vagy a mirigyállomány nagy részének eltávolítása után a pajzsmirigy hormon gyógyszeres pótlása szükséges. Ennek beállítása a műtétet követő időszakban, rendszeres laborkontroll mellett történik. A beállítás időnként hosszabb időt vesz igénybe, a betegnek éveken át, vagy élete végéig időszakos kontroll vizsgálaton kell megjelennie.

Szövődménymentes esetben a 4-5 hetes gyógyulási időszakot követően, az esetlegesen szükségessé váló hormonpótlással a beteg teljes értékű életet élhet.

Minden esetben az eltávolított mirigyállomány szövettani feldolgozásra kerül. Amennyiben ez rosszindulatú folyamatot igazol, akkor a beteg bevonásával, intézetünk klinikai onkológusával onkoteam ssegítségével születik döntés a további kezelés menetéről.

Sportolás:

 • 24-36 óráig (vagy tovább, ha úgy érzi) ne lépcsőzzön több, mint egy emeletet
 • Megerőltető sporttevékenységet, nehéz fizikai munkát a teljes gyógyulást követően általában a műtét utáni 2-3 héten kezdhet újra végezni

Munkavégzés:

 • Amennyiben nem fizikai munkát végez a fájdalom elmúltával, műtétet követő pár napon belül visszatérhet, amennyiben hormon szint beállítás szükséges, néhány héten belül
 • Ha fizikai munkát végez, legalább 4 hetet várjon, mielőtt visszaáll dolgozni

 

Szakembereink

Dr. Lévay Bernadett sebész, plasztikai sebész, klinikai onkológus, EBOPRAS, FEBS magyar, angol, olasz, német Orvosunk magyar, angol, olasz, német nyelven beszél. 16+ Pácienseket 16+ éves kortól fogad.
Dr. Sántha Beáta fül-orr-gégész, audiológus, arc-, állcsont-, szájsebész szakorvos magyar, német Orvosunk magyar, német nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek