Dr. Bálint Olga Hajnalka, PhD

Dr. Bálint Olga Hajnalka, PhD

kardiológus szakorvos
Szakemberünk magyar, angol nyelven beszél. Pácienseket 18+ éves kortól fogad.

Önéletrajz

Tanulmányok, szakmai tapasztalat

1999-ban szerzett orvosi diplomát a Temesvári Orvostudományi Egyetem, Általános Orvostudományi Karán.
2000-2006 között a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a Temesvári Kardiológiai Intézetben töltött rezidensképzés után kardiológiai szakvizsgát szerzett 2007-ben.
2005-ben az Európai Kardiológiai Társaság által akkreditált szívultrahang vizsgálathoz szerzett diplomát.
2006-ban PhD tudományos fokozatot szerzett a Temesvári Orvostudományi Egyetemen.

2005-2009 között a világ egyik vezető centrumában, a Torontói University Health Network, Congenital Cardiac Centre for Adults-ban többször járt observerként majd fellow-ként.
Itt szerzett diplomát a következő szakterületeken: veleszületett szívbetegségek; terhesség és szívbetegségek.
2009 óta ismét a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben dogozik, jelenleg kardiológus főorvos.

Érdeklődési terület

Non-invaziv diagnosztikával foglalkozik: szívultrahang és spiroergometriás terheléses vizsgálatokat végez.
Tevékenységében külön figyelmet áldoz a fiatalok kardiológiai szürésére, ide értve a terheléses vizsgálatok vs. sport javaslatok (nem élsportolók) területén.
Rendszeres előadó hazai és külföldi kongresszusokon. Számos publikációval rendelkezik.
Tudományos munkákat vezet orvos egyetemistáknak és PhD hallgatóknak. Tagja a Magyar Kardiológiai Társaságnak, a Magyar Kardiológiai Társaság Echokardiográfiás és Gyermekkardiológiai – Veleszületett Szívbetegségek – Munkacsoportjának, az Európai Kardiológus Társaságnak (European Society of Cardiology), valamint az Európai Echocardiografiás Társaságnak (European Association of Echocardiography).

Terhesség és szív betegség ambulancia

A nők terhesség előtti szív és érrendszeri rizikó becslésére, illetve terhesség alatti kardiológiai követésére specializált ambulancia vagyunk. A terhesség szívbeteg nőnél egy hosszú stressz tesztnek számit. A ritmuszavarra, magasvérnyomásra (toxemia), szívelégtelenségre, thromboemboliás eseményekre hajlamos nők terhesség alatt panaszossá válhatnak. A nem ismert problémák most jelentkezhetnek először. Alapelv, ha az anya nincs jól, a magzat sincs, így a panaszok háttere tisztázandó és szükség esetén kezelendő. A gyógyszeres kezelésre terhesség alatt is sor kerülhet, viszont jobban mint bármikor figyelünk a potenciális mellékhatásokra. A terhesség veszélyének felmérésére a szívbeteg nő teljes körű kardiológiai kivizsgálást igényel még terhesség előtt.

Alap vizsgálatokra mint labor, EKG és echocardiográfia minden esetben szükség van, de Holter EKG, ABPM, terheléses EKG, szív MR vagy CT is szóba jöhet. Terhesség alatt probléma függően labor, EKG, echocardiográfia, Holter EKG és / vagy ABPM kell a követéshez. Terhesség után szív és érrendszer szempontból minimum 3 hónapra van szükség a normál (terhesség előtti) állapotra való visszatéréshez. Ilyenkor egy a terhességet lezáró vizitet javasolunk, ennek keretében megbeszéljük a terhesség alatti események jelentőségét, illetve, hogy szükség van-e további kezelésre, korlátozásra a fogamzásgátlók használatában és milyen rizikóval jár egy újabb terhesség.

Milyen panszokkal, mikor lehet hozzánk fordulni?
– panaszmentesen, ha ismert valamilyen hajlamosság szív és érrendszeri betegségre
– panaszmentesen, ha terhesség előtt bármikor felmerült szív vagy érrendszeri betegség.
– panaszok esetén, ha a vártnál gyorsabb szívdobogást érez, kisebb terhelésre fullad, lábszárdagadás jelentkezik, vagy bármilyen mellkasi panasza van, vérnyomása magas, illetve ingadozik.

Felnőtt veleszületett szívbetegségek ambulancia

A sikeres gyermekkori szívsebészeti beavatkozásoknak köszönhetően a veleszületett szívbetegek többsége megéli a felnőttkort, és további rendszeres specializált követést igényel élete végéig. Függetelnül a veleszületett szívbetegség típusától a leggyakoribb késői problémák a ritmuszavarok és a szívelégtelenség. De felnőttkorra más jellegű problémákról is konzultálni kell: sport, fogamzásgátlás/gyerekvállalás, illetve munkavállalás. Ambulanciánkkal a gyermek kardiológiai követés folytonosságát kívánjuk megteremteni, illetve a rendszeres követés feltételeit biztosítani.

Klinikánkon az alábbi vizsgálatokra van lehetőség: labor, EKG, echocardiográfia, Holter EKG, ABPM, kardio MR és kardio CT.

Milyen panaszokkal, mikor lehet hozzánk fordulni?

– panasztól függetlenül, ha gyerekkorában rendszeres gyermek kardiológiai követésben részesült.
– panaszmentesen, ha ismert a veleszületett szívbetegség, de nem volt szükség rendszeres követésre, vagy felmerül az örökletesség a családban (pl. pitvari septum defektus, bicuspidalis aorta billentyű)
– panaszok esetén, ha rendszertelenül gyors szívdobogást érez, fáradékony lett, kisebb terhelésre fullad, lábszárdagadás jelentkezik, vagy bármilyen mellkasi panasza van, vérnyomása magas, illetve ingadozik. – ha terhességet tervez, vagy már kismama és ismert veleszületett szívbetege, vagy gyanú van rá.
– ha pulmonalis hypertonia gyanú áll fenn.