Dr. Bálint Olga Hajnalka, PhD

Dr. Bálint Olga Hajnalka, PhD

kardiológus szakorvos
Szakemberünk magyar, angol nyelven beszél. Pácienseket 18+ éves kortól fogad.

Specializáció:

  • Non-invaziv diagnosztika: szívultrahang és spiroergometriás terheléses vizsgálatok
  • Fiatalok kardiológiai szűrése, ide értve a terheléses vizsgálatok vs. sport javaslatok (nem élsportolók) területén,

Milyen panaszokkal fordulhatnak hozzám?

  • Sportolók szűrései
  • Szívbetegségek terhesség ideje alatt

Bemutatkozás »

Szívbetegség és terhesség

A nők terhesség előtti szív és érrendszeri rizikó becslésére, illetve terhesség alatti kardiológiai követésére specializált ambulancia vagyunk. A terhesség szívbeteg nőnél egy hosszú stressz tesztnek számit. A ritmuszavarra, magas vérnyomásra (toxemia), szívelégtelenségre, thromboemboliás eseményekre hajlamos nők terhesség alatt panaszossá válhatnak. A nem ismert problémák most jelentkezhetnek először. Alapelv, ha az anya nincs jól, a magzat sincs, így a panaszok háttere tisztázandó és szükség esetén kezelendő. A gyógyszeres kezelésre terhesség alatt is sor kerülhet, viszont jobban mint bármikor figyelünk a potenciális mellékhatásokra. A terhesség veszélyének felmérésére a szívbeteg nő teljes körű kardiológiai kivizsgálást igényel még terhesség előtt.

Alap vizsgálatokra mint labor, EKG és echocardiográfia minden esetben szükség van, de Holter EKG, ABPM, terheléses EKG, szív MR vagy CT is szóba jöhet. Terhesség alatt probléma függően labor, EKG, echocardiográfia, Holter EKG és / vagy ABPM kell a követéshez. Terhesség után szív és érrendszer szempontból minimum 3 hónapra van szükség a normál (terhesség előtti) állapotra való visszatéréshez. Ilyenkor egy a terhességet lezáró vizitet javasolunk, ennek keretében megbeszéljük a terhesség alatti események jelentőségét, illetve, hogy szükség van-e további kezelésre, korlátozásra a fogamzásgátlók használatában és milyen rizikóval jár egy újabb terhesség.

Milyen panszokkal, mikor lehet hozzánk fordulni?
– panaszmentesen, ha ismert valamilyen hajlamosság szív és érrendszeri betegségre
– panaszmentesen, ha terhesség előtt bármikor felmerült szív vagy érrendszeri betegség.
– panaszok esetén, ha a vártnál gyorsabb szívdobogást érez, kisebb terhelésre fullad, lábszárdagadás jelentkezik, vagy bármilyen mellkasi panasza van, vérnyomása magas, illetve ingadozik.

Felnőtt veleszületett szívbetegségek

A sikeres gyermekkori szívsebészeti beavatkozásoknak köszönhetően a veleszületett szívbetegek többsége megéli a felnőttkort, és további rendszeres specializált követést igényel élete végéig. Függetelnül a veleszületett szívbetegség típusától a leggyakoribb késői problémák a ritmuszavarok és a szívelégtelenség. De felnőttkorra más jellegű problémákról is konzultálni kell: sport, fogamzásgátlás/gyerekvállalás, illetve munkavállalás. Ambulanciánkkal a gyermek kardiológiai követés folytonosságát kívánjuk megteremteni, illetve a rendszeres követés feltételeit biztosítani.

Klinikánkon az alábbi vizsgálatokra van lehetőség: labor, EKG, echocardiográfia, Holter EKG, ABPM, kardio MR és kardio CT.

Milyen panaszokkal, mikor lehet hozzánk fordulni?

– panasztól függetlenül, ha gyerekkorában rendszeres gyermek kardiológiai követésben részesült.
– panaszmentesen, ha ismert a veleszületett szívbetegség, de nem volt szükség rendszeres követésre, vagy felmerül az örökletesség a családban (pl. pitvari septum defektus, bicuspidalis aorta billentyű)
– panaszok esetén, ha rendszertelenül gyors szívdobogást érez, fáradékony lett, kisebb terhelésre fullad, lábszárdagadás jelentkezik, vagy bármilyen mellkasi panasza van, vérnyomása magas, illetve ingadozik. – ha terhességet tervez, vagy már kismama és ismert veleszületett szívbetege, vagy gyanú van rá.
– ha pulmonalis hypertonia gyanú áll fenn.

Az időpontokat akkor tudja megtekinteni, ha választott szakterületet és vizsgálatot!

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek