Áraink

Az endokrinológia jelentése és az endokrin rendszer

Az endokrinológia az orvostudomány azon ága, amely a hormonokkal kapcsolatos betegségekkel foglalkozik. Az endokrin rendszer a hormonokat kibocsátó mirigyeket foglalja magában. Ezek közé tartozik az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, a petefészek és a herék.

Az endokrinológia vizsgálat magában foglalhatja a pajzsmirigy-ultrahangot.

Hormonrendszerünk működése az egész szervezetünkre hatást gyakorol. Ha bármilyen zavar áll be életfolyamataink szabályozásában – anyagcsere, emésztés, növekedési folyamatok, szexuális funkciók, hajhullás, indokolatlan fogyás, hízás, bőrproblémák, látásromlás, végtagzsibbadás, menstruációs zavarok, hangulatingadozás, depresszió, levertség, fáradtság, csontritkulás – a háttérben leggyakrabban az endokrin, azaz belső elválasztású mirigyeink hormontermelésének csökkenése, növekedése vagy zavara áll.

Az endokrinológus feladata

Az endokrinológus célja az, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt, és optimalizálja az endokrin mirigyek működését. Ehhez a páciens alapos kikérdezését követően, tüzetes labor, valamint eszközös vizsgálatokat és gondosan felépített kezeléseket alkalmaz.

Az endokrin betegségek rendkívül változatos tüneteket és panaszokat okozhatnak. Mivel sokszor csak teljesen általános panaszok (elhízás, fejfájás, álmatlanság, fáradékonyság, magas vérnyomás, bőrproblémák stb.) jelentkeznek, sokszor igen nehéz időben felismerni, hogy a tünetek mögött hormonális problémák állnak. Ráadásul ugyanaz a tünet többféle endokrin mirigy hormontermelési zavarának is lehet következménye.

Ezért is nagyon fontos, hogy ne próbáljuk meg önmagunkat diagnosztizálni, hanem az általános tünetek illetve a különböző endokrin betegségek, hormonzavarok gyanúja esetén minél előbb forduljunk endokrinológus szakorvoshoz.

A leggyakoribb endokrinológiai betegségek

A hormonháztartás egyensúlyhiánya genetikai vagy környezeti tényezőkből adódhat, az endokrinológiai betegségek tünetei pedig sokszor nem egyértelműek.

Az agyalapi mirigy betegségei

 • hypophysis adenoma

 • prolactinoma

 • Cushing-kór

 • diabetes insipidus

Pajzsmirigybetegségek

 • pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis)

 • pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)

 • pajzsmirigy autoimmun gyulladása (Hashimoto thyreoiditis)

 • Graves-Basedow kór

 • göbös struma/golyva

A mellékpajzsmirigy betegségei

 • túlműködés (hyperparathyreosis)

 • alulműködés (hypoparathyreosis)

Mellékvesebetegségek

 • mellékvese túlműködése (Conn-szindróma, Cushing-szindróma)

 • mellékvese alulműködésével elégtelenségével járó betegségek pl. Addison kór

 • congenitalis adrenalis hyperplasia

Emellett endokrinológiai betegség okozhat meddőséget, kialakulhatnak a nemi hormonok termelődésével kapcsolatos zavarok, felléphet policisztás ovárium szindróma (PCOS) illetve osteoporosis (csontritkulás) is.

Az endokrinológiai vizsgálat menete

Az endokrinológiai szakrendelés során az orvos egy sor kérdést tesz fel a diagnózis felállításának érdekében.

Ezek a kérdések a következőkre terjedhetnek ki:

 • jelenlegi gyógyszerek

 • hormonális problémák a családban

 • egyéb egészségügyi állapotok, beleértve az allergiákat is

 • táplálkozási szokások

Az endokrinológus szakorvos ellenőrzi a páciens szívritmusát és vérnyomását, és megnézi a bőr, a haj, a fogak és a száj állapotát is. Vér- és vizeletmintát is vehetnek. A diagnózist követően az endokrinológus személyre szabott javaslatot tesz egy kezelési tervre attól függően, hogy melyik alapbetegség okozza a tüneteket.

A legjobb endokrinológusok Budapesten, a Wáberer Medical Centernél

A Wáberer Medical Center kiemelkedő hatékonysággal gyógyítja az endokrinológiai eltérések által okozott betegségeket. Pajzsmirigy ultrahangra, esetleg gyermek endokrinológiára van szüksége egy szakorvosi vizsgálat keretében, vagy egyéb hormonális problémáira keres megoldást? Nagy tapasztalattal és kiváló szaktudással rendelkező orvosaink Magyarország egyik legjobban felszerelt magánklinikáján várják. Foglaljon időpontot endokrinológus szakorvosainkhoz online, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül fogadhassuk budai klinikánkon.

Szakembereink

Dr. Soós Zsuzsanna diabetológus, endokrinológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Szabó Boglárka, PhD belgyógyász endokrinológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 18 Pácienseket 18 éves kortól fogad.
Dr. Bajnok Éva PhD endokrinológus-obezitológus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél.

Kapcsolódó vizsgálatokÁraink

Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat Kérjük, hozza magával korábbi leleteit, zárójelentéseit vagy labor eredményeit!
37 500 Ft
Endokrinológiai kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
30 000 Ft
Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat pajzsmirigy ultrahanggal Kérjük, hozza magával korábbi leleteit, zárójelentéseit vagy labor eredményeit!
61 500 Ft
FNAB - Pajzsmirigy vékonytű biopszia (ultrahang vezérelt aspirációs citológia) A feltüntetett ár nem tartalmazza a szövettan díját.
Endokrinológiai kiemelt szakorvosi vizsgálat
40 000 Ft
Endokrinológiai kiemelt kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
33 000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang - szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként A feltüntetett ár nem tartalmazza a szakorvosi vizsgálat és az eszköz díját.
24 000 Ft
Receptírás (szakorvosi vizsgálat nélkül) A korábban diagnosztizált betegségekre a Wáberer Medical Center orvosai által felírt gyógyszerek esetén.
Citológia - Diagnosztikus aspirációs/exfoliatív citológiai vizsgálat
További árak betöltése Bezár


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek