Áraink
Vastag- és végbél daganatok korszerű sebészeti ellátása

Vastag- és végbél daganatok korszerű sebészeti ellátása

Klinikánk az országban egyedülállóként – a Colorectal Vastagbélközpont csapatával együtt biztosít teljes körű, európai színvonalú, professzionális és empatikus ellátást a vastag- és végbélaganattal, illetve egyéb vastagbél betegséggel küzdő pácienseknek egy helyen, amelyeknek széles spektruma a vastagbél panaszok konzultációjától, egészen akár a vastagbéldaganat műtétekig terjed.

A Colorectal csapat olyan orvos-specialistákból áll, akik a vastagbél daganatok és egyéb vastagbél megbetegedések diagnosztikájában, műtéti kezelésében a legmagasabb fokú képzettséggel, sok éves hazai és széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek.

A vastagbélrákok, végbélrákok többsége úgynevezett polipokból alakul ki. A polipok rákmegelőző állapotoknak tekinthetőek, önmagukban még nem jelentenek rosszindulatú elfajulást, később azonban vastagbélrák, illetve végbélrák alakulhat ki belőlük. Magyarországon évente közel 10.000 új vastagbélrákos esetet regisztrálnak, ezzel Európában sajnos a második legrosszabb helyen állunk. Mint minden daganatos betegségnél, a vastag- és végbélrák esetében is fontos a korai felismerés, hiszen a gyógyulás esélyei korai stádiumban sokkal kedvezőbbek.

Vastag- és végbéldaganatok tünetei

A vastagbél rosszindulatú daganatai sokáig tünetmentesek maradhatnak, ezért kiemelt jelentősége van a vastagbélrák szűrésnek. A leggyakrabban jelentkező tünetek a véres, nyákos székürítés, hasmenés, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, puffadás és fogyás. Általánosságban elmondható, hogy a daganat növekedésével a tünetek is egyre kifejezőbbek lesznek.

Szűrés és diagnózis

A leggyakrabban végzett módszer a székletvér vizsgálat, amelyhez elegendő mindössze székletmintát adni. A technika egyszerű, olcsó és kényelmes, azonban érzékenysége nem 100%-os. A legmegbízhatóbb módszer a vastagbélrák szűrésére a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), mely különösebb kellemetlenség nélkül elvégezhető akár altatásban is. Mivel a vizsgálat során lehetőség van polipok eltávolítására, elvégzésével megelőzhető a vastagbélrák kialakulása is. Amennyiben daganatgyanús elváltozásra derül fény, a kolonoszkópia során szövettani minta is nyerhető. Ha a mintavétel igazolja a rosszindulatú sejtek jelenlétét, úgy további vizsgálatok szükségesek, amelyeket közös néven ’staging’-nek, vagyis stádiummeghatározásnak nevezünk. Ilyenkor Ultrahang, CT, MRI ritkábban PET-CT vizsgálatot végzünk, amelyekkel a daganatáttétek jelenlétét keressük a nyirokcsomókban vagy más szervekben, elsősorban a májban és a tüdőben. A daganat stádiumának ismerete elengedhetetlen a megfelelő kezelés megtervezéséhez.

Vastagbéldaganat kezelése

A vastag- és végbélrákok kezelése minden esetben komplex csapatmunkát igényel. Ennek a csapatnak a tagjai az onkológiai-sebész, onkológus, sugárterápiás specialista, radiológus, patológus, sztómaterápiás szakember és onko-pszichológus. A daganat felfedezésekor megállapított stádium határozza meg, hogy az onkológus, a sugárterápiás szakember és az onkológiai-sebész milyen mértékben és sorrendben vesz részt a beteg gyógyításában. A kezelési tervet minden esetben egy specialistákból álló csapat, ún. ’onko-team’ határozza meg vagy hagyja jóvá.

Műtét

A vastagbél daganatok komplex terápiájában központi szerep jut a sebészetnek. A korszerű onkológiai műtét során eltávolításra kerül a daganatos vastagbélszakasz megfelelő biztonsági zónával, valamint az érintett bélszakaszt ellátó nyirokcsomók és nyirokerek láncolata. A bél folytonosságát varratokkal vagy speciális varrógépekkel állítjuk helyre.
Attól függően, hogy a daganat a vastagbél mely szakaszán helyezkedik el, végezhetünk jobb vagy bal oldali vastagbél eltávolítást (jobb vagy bal hemikolektómia), haránt vastagbélszegmens eltávolítást, szigmabél vagy végbél reszekciót. A végbéldaganatok esetében az elhelyezkedésüktől függően a műtét során átmeneti, vagy ritkább esetekben végleges bélkivezetésre (sztóma) is szükség lehet.

A műtétek nagy része hasi metszés nélkül, laparoszkópos úton is elvégezhető, mely technika csökkenti a műtét utáni fájdalmat és segíti a gyorsabb felépülést. A műtét során eltávolított daganat és a hozzá tartozó nyirokcsomók szövettani vizsgálata alapján az ’onko-team’ ad javaslatot az esetlegesen szükséges kemoterápiáról.

A végbél daganatainak kezelése némiképp eltér a vastagbél egyéb szakaszaitól. Korai stádiumú végbéldaganatok esetén bizonyos esetekben végezhető végbélen keresztüli helyi kimetszés (TAE) vagy speciális operációs mikroszkóppal végzett teljes fali kimetszés (TEO, TAMIS). Előrehaladottabb végbéldaganatok esetén a fenti technikák nem elégségesek, és a végbél részleges vagy teljes eltávolítása válhat szükségessé. Ezekben az esetekben a műtétet gyakran sugárkezelés előzi meg, mely csökkenti a daganatkiújulás arányát, és növeli a záróizom megtartó műtét esélyét. A végbéldaganatok esetén is a szövettani vizsgálat eredménye határozza meg a kemoterápia szükségességét.
Ha a májban áttétek keletkeznek, úgy azok műtéti eltávolítására is törekedni kell. Ez történhet a bélműtét előtt, azzal egy időben vagy utána is. Az esetek többségében az ilyen esetekben a műtéti kezelést kemoterápiával kombináljuk a jobb eredmény érdekében. A májáttétek egy része szintén eltávolítható laparoszkópos technikával.

Szakembereink

Dr. Sztipits Tamás, FEBS sebész, onkosebész, sebészeti profilvezető főorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Dubóczki Zsolt sebész, mellkassebész, klinikai onkológus magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Mészáros Péter sebész, onkosebész szakorvos magyar és angol Orvosunk magyar és angol nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.


Áraink

Komplex onkosebészeti konzultáció
49 000 Ft
Onkosebészeti kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) Kontrollvizsgálat a Wáberer Medical Centerben történő szakorvosi vizsgálatot követő két hónapon belül vehető igénybe.
30 000 Ft


KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek