Az utóbbi időben a szamárköhögés újra felütötte fejét a gyermekek között, különösen az oltatlan csecsemők körében. A betegség rendkívül súlyos következményekkel járhat, így fontos a figyelemfelkeltés és a megelőzés. A Wáberer Medical Center gyermekgyógyászai is dolgoznak azon, hogy segítsenek a szülőknek megérteni, miként előzhető meg a szamárköhögés és mit tehetnek, ha gyermekük megfertőződik. Az alábbi interjúban Dr. Aranyos Judit, a klinika új gyermekgyógyásza válaszolt a szülők tájékoztatása érdekében.

Melyek a szamárköhögés leggyakoribb tünetei?

A szamárköhögés kezdetben egy enyhe felső légúti fertőzésként jelentkezik, de 1-2 hét elteltével súlyosbodik. A legjellemzőbb tünet a rohamokban jelentkező köhögés, ami akár hányást és ájulást is okozhat. A “szamárbőgéshez” hasonló hangú belégzés is jellemző, és a tünetek akár 2-8 hétig is eltarthatnak, ezért is nevezik más néven “100 napos köhögésnek”.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A szamárköhögés minden korosztályt érinthet, de leggyakrabban az oltatlan, vagy régen oltott gyermekek és felnőttek betegednek meg. Különösen veszélyes a csecsemők számára, akik esetében súlyos kimenetelű is lehet a kezeltlen betegség.

Milyen védőoltások érhetők el a szamárköhögés megelőzésére, és mennyire hatékonyak ezek?

A szamárköhögés megelőzése érdekében a védőoltások alkalmazása kulcsfontosságú. Azonban a jelenleg használt oltások hatékonysága 5-6 év után csökken, így a felnőtteknek 10 évente ajánlott az emlékeztető oltás felvétele. A csecsemők számára fontos a megfelelő oltási séma betartása, valamint a várandós anyák (3. trimeszter) és a környezetükben élő felnőttek újraoltása, ami védelmet nyújt az otthoni környezetben a legkisebbek számára is.

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

A szamárköhögést egy baktérium okozza, így lehetőség van antibakteriális kezelésre. A diagnózis általában a klinikai tünetek alapján történik, de laboratóriumi módszerek is rendelkezésre állnak, mint a PCR vagy a garatváladék kultúra.

Mit tehetünk a terjedés megfékezésére?

Az oltási program követése és a közösségbe járó gyermekek izolációja, ha felsőlégúti fertőzésük van, kiemelten fontos. A csecsemőknek ajánlott az oltási sorozat megkezdése előtt közösségtől távol maradni, ami segíthet a fertőzések megelőzésében.


Blog cikk megosztása



KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-14:00
HÍRLEVÉL

PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek