Tüdőszűrés

A tüdőszűrés segítségével fény derülhet olyan daganatos megbetegedésre is, amelyek még nem okoznak tüneteket. A tüdőről készített röntgenfelvétel lehetőséget kínál arra, hogy az esetleges elváltozásokat időben észrevegye a szakember. Egy mellkas CT pedig még pontosabb képet ad a kóros képletekről.

Miért fontos a tüdőszűrés?

A tüdőszűrés korábban fontos szerepet játszott a tuberkulózis, azaz a tbc elleni küzdelemben, ám a fertőző betegség visszaszorításával jelenleg a súlyos tüdőbetegségek, például a tüdőrák korai felismerésére használják.

 • A mellkasi röntgenfelvételekkel kimutathatóak a különböző fertőzések vagy a mellkasi levegőgyülem, ami a tüdő összeesését okozhatja. Emellett a krónikus tüdőbetegségeket, például a tüdőtágulatot vagy a cisztás fibrózist, valamint az ezekhez a betegségekhez kapcsolódó szövődményeket is jelzi.

 • A mellkas CT-vizsgálata szintén segíthet az olyan tüdőproblémák felderítésében, mint a tüdőrák, tüdőgyulladás, gócos tüdőelváltozások, folyadék jelenléte a tüdőben, vagy a tüdő légtartalom csökkenése. Azt is meg lehet állapítani, hogy a tüdőállományban vagy nyirokcsomókban áttétre utaló elváltozások sejthetők-e.

A szűrő vizsgálatokat követően javaslatot adunk további teendők (kontroll, kiegészítő vagy szakorvosi vizsgálat) szükségességéről is.

A tüdőszűrés menete

A mellkasröntgen során a páciens félmeztelenül áll a röntgengép előtt a vállait előregördítve. A röntgenasszisztens megkéri, hogy vegyen mély lélegzetet, és tartsa bent néhány másodpercig, amíg elkészül a felvétel.

A mellkas CT készítése közben mozdulatlanul kell feküdni, míg a vizsgálatot végző asszisztens egy hangszórón keresztül instrukciókat ad. A CT-vizsgáló berendezés működése során egy fekvő felület végez ki- és becsúszó mozgást egy széles gyűrűben. A szkenner egy speciális alacsony dózisú röntgensugárral számos képet készít a tüdőről, amelyeket egy számítógép összeilleszt. Az eljárás gyors és fájdalommentes, és csak néhány percet vesz igénybe.

Magán tüdőszűrés Budapest területén.

Tüdőszűrő: CT-vizsgálat vs röntgen

A mellkas CT a röntgenfelvételhez képest részletesebb képet ad. A mellkasröntgen például azonosíthat egy rendellenességet, de a mellkas CT meg tudja mutatni annak pontos elhelyezkedését és a képlet jellegét is.

 • A mellkasröntgen 2D-s képet ad, míg a mellkas CT 3D-s képet készít.

 • A röntgenberendezés sokkal kisebb és kevésbé összetett, mint a CT-vizsgálat, mivel a röntgen összetett szummációs felvételeket készít, míg a CT készülék forgómozgást végez a beteg mellkasa körül, így egy időben, a tér háromirányából karakterizálhatók az elváltozások.

 • A mellkasröntgen olcsó és egyszerű vizsgálat, ám a diagnózis felállítása és a kezelés előrehaladásának érdekében előfordulhat, hogy a pontosabb kép érdekében mellkasi CT-vizsgálatot kell végezni.

Magán tüdőszűrés a Wáberer Medical Centernél

A tüdőszűrés beutaló nélkül is elvégezhető gyorsan és sorbanállás nélkül. A Wáberer Medical Centernél a tüdő daganatainak diagnosztikájához bronchoszkópia, kontrasztanyagos mellkas CT-vizsgálat is rendelkezésre áll. A tüdő daganatainak következményeként kialakuló egyéb szerveket érintő áttétek kizárására MR és CT vizsgálat is készíthető intézetünkben.”

Továbbá itt akár a has-kismedence, mellkas-has-kismedence, koponya kontrasztanyagos típusú CT, valamint a has-kismedence, agykoponya kontrasztanyagos MR is hivatkozható!

Foglaljon időpontot pulmonológiai szakorvosi vizsgálatra online felületünkön könnyen és egyszerűn, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül fogadhassuk kiválóan felszerelt budai klinikánkon.


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek