Dr. Sztipits Tamás onkosebész szakorvosunk a laparoszkópos vastagbél műtétek specialistája, akinek hivatása a gyógyítás. Orvosunk közreműködésével készítettünk Nektek egy négy részes oktató videósorozatot, mellyel mi is igyekszünk hozzájárulni e fontos felhíváshoz.

 Alábbi cikkünk a felhívás legfontosabb információit hivatott egyfajta tudástárként összefoglalni Nektek. Tabutéma? Ciki szóba hozni? Félsz a választól? Ne tedd! Nézd végig a márciusban soron következő négy videónkat, olvasd el a cikket, és tudj meg mindent arról, amit eddig nem mertél megkérdezni!

Magyarország a vastagbéldaganatok negatív rekordere megbetegedések és elhalálozások statisztikáinak alapján is. Évente közel 10.000 új megbetegedést regisztrálnak és ezeknek közel fele végzetes kimenetelű. Félelmetes információ lehet elsőre, ám ha megtudjátok, hogy miért állunk e nem kívánt verseny dobogójának legtetején, megértitek, hogy mennyire könnyedén javíthatunk a számokon.

A vastagbélrák kialakulásához évek – olykor évtizedek – kellenek, így elsődleges feladatunk (mint sok egyéb betegség megelőzése érdekében) a tudatos életvitel.

Az egészséges étkezés – rostban gazdag tápanyagok bevitele, a hús mennyiségének csökkentése (a magyar szokásokhoz képest), böjtnapok beiktatása, a feldolgozott élelmiszerek minimalizálása, és sok zöldség fogyasztása – nagyon fontos. Emellett a rendszeres sportolás, s megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés is jelentősen csökkenti a betegség kockázatát. Vannak persze olyan nem befolyásolható tényezők, mint a genetikai hajlam vagy a betegség családi halmozódása.

A felsorolt szempontok figyelembevételével azonnal alkothatunk egy képet arról, hogy egy elképzelt kockázati skálán hol helyezkedünk el. Azonban bármilyen eredményt is kapjunk, a megelőzés, és az időben történő felismerés a legfontosabb! Ezért – a helyes életmód mellett – rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal tehetjük a legtöbbet.

A vastagbélrák tünetei

Amennyiben az alábbiakat tapasztalod, mindenképpen keress fel egy szakorvost, és kérj kolonoszkópia szűrővizsgálatot:

 • véres széklet,
 • székelési szokások megváltozása,
 • indokolatlan, hirtelen fogyás,
 • krónikus alhasi fájdalom,
 • fáradékonyság.

Hogyan történik a vizsgálat?

A legmegbízhatóbb szűrővizsgálat a kolonoszkópia, más néven vastagbéltükrözés. Ez egy maximum 30 perces beavatkozás, mely akár altatásban is elvégezhető teljesen fájdalommentesen. A legtöbb országban 5-10 évente javasolják az elvégzését. A vastagbéltükrözés nagy előnye, hogy ha esetleg polipot találnak, azt azonnal el is tudják távolítani.

A szűrés történhet speciális széklet vérvizsgálattal, azonban ezek megbízhatósága elmarad a vastagbéltükrözéstől. Ha valaki mégis ezt választja, akkor évente javasolt a vizsgálat.

Mikor, kik és milyen gyakran menjenek szűrővizsgálatokra?

A vastagbélrák általában az 50+ éves korosztályt érinti, így a vizsgálatok 45+ éves kortól ajánlottak. Ennek oka, hogy a daganatot megelőző állapotot – másnéven polipot – szeretnénk diagnosztizálni, nem a már kialakult betegséget!

A nemek közötti megoszlás aránya minimálisan a férfiak irányába húz, az ugyanakkor tévhit, hogy ez egy csak a férfiakat érintő betegség. A szűrővizsgálat hölgyek és férfiak számára is egyaránt javallott.

Minden általánosítást félretéve azonnal javasolt meglátogatni egy szakorvost, ha a fent említett tünetek már jelentkeztek.

Mi történik, ha a vizsgálat során találnak valamit?

A vastagbélrák apró kis bélfali növedékekből indul ki, ezeket hívjuk polipoknak. Akár 10 évig is eltarthat, mire egy apró polipból vastagbélrák lesz, így van lehetőség a korai beavatkozásra. Ha időben felfedezik őket, a polipokat a vastagbéltükrözés során egyszerűen ‘lecsípik’, és így megelőzik, hogy valaha is daganat alakuljon ki.

A gyógyulási esélyek még akkor is nagyon jók, ha már kialakult a vastagbélrák, de az még korai vagy közepes stádiumban van. Ilyen esetekben már műtétre van szükség, ám ez a modern daganatsebészeti eljárásoknak köszönhetően gyors és tartós gyógyulást eredményezhet.

A vastagbélrákokat az előrehaladottságuk szerint 4 stádiumba soroljuk. Minél korábbi a stádium, annál jobbak a gyógyulási esélyek:

St. I     ~95%

St. II    ~85%

St. III   ~75%

St. IV   ~20%

A műtét menete

A vastagbél műtétek nagy többségét ma már minimál-invazív – ún. laparoszkópos – technikával végzik. Ennek köszönhetően a műtét minimális fájdalommal jár, alig látható apró sebek maradnak csak a hasfalon, a páciens már a műtét napján lábra állhat, és akár aznap este elfogyaszthat egy könnyű vacsorát, majd 3-4 nap után elhagyhatja a kórházat.

Időpontfoglalás: +36 1 323 7000 Online időpontfoglalás


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek