Néhány hete indult el Tatár Csilla új edukációs sorozata, melyben a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaival és szakembereivel beszélget közérthetően örökzöld egészségügyi témákról. Csilla első vendége Dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus szakorvos, HPV specialista, melynek kapcsán mi is megkérdeztük őt egy a beszélgetésben is elhangzott, sokakat foglalkoztató témáról, a fogamzásgátlásról.

 

DOKIHOZ MEGYEK!

 

Fogamzásgátlás fiatalon 

Tinédzserkorban, a nemi érés alatt a tüszőhormon és a sárgatest hormon szinte vetélkedik egymással. Ekkor teljesen normális tünetegyüttes a rendszertelen menstruációs ciklus, zsírosodó haj és bőr.

Korábban erre – hibásan – fogamzásgátlók felírásával reagáltak a nőgyógyász szakorvosok. Mostanra azonban változott az ezzel kapcsolatos állásfoglalás. Ugyanis a fogamzásgátló gyógyszer ilyenkor úgy fejti ki a hatását, hogy leállítja a petefészek működésének természetes folyamatát, mellyel gyakorlatilag a nemi érést is félbeszakítja. Ennek a rossz szokásnak később tapasztalhatták meg a hölgyek a negatív hatását, amikor gyermeket szerettek volna vállalni, de az összezavart hormonrendszerük nem engedte ezt. Emiatt ma már inkább 20 éves kortól ajánlott a gyógyszer elkezdése a fogamzásgátlás vagy aknék elkerülése céljával.

 

Miben változott a gyógyszerek összetevője az évtizedek alatt? 

A tudomány egykori állása szerint korábban biztosra mentek a fogamzásgátlás érdekében, emiatt gyógyszerek sokszor feleslegesen sok hormont tartalmaztak. Mára a biztonságosság keretein belül minimális mennyiségű hormon adagolására törekszenek a szakemberek. Az is változott az elmúlt évtizedekhez képest, hogy ma már a monofázisos, azaz azonos, és alacsony hormontartalmú tabletták kerültek előtérbe.

A mai, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlóknak jótékony hatásai is vannak. Kutatások bizonyítják, hogy a petefészekrákkal és méhtestrákkal szemben védelmet élveznek. Azok a nők, akik rendszeresen szednek fogamzásgátlót, 60%-kal kisebb valószínűséggel betegedhetnek meg az imént említett betegségekkel, mint azok a hölgyek, akik nem szednek hormonkészítményt.

 

Fogamzásgátlás gyermekvállalás után 

A negyven éves kor feletti páciensek, akik már nem terveznek gyermekvállalást, kevésbé ajánlott a tabletta szedése. Mivel nőhet a trombózisra való hajlam, és fokozódik a vérrögképződés lehetősége, modern alternatívát javallott igénybe venni. Az ún. hormontartalmú jel-leadó rendszer (nem spirál) egy olyan hormonális fogamzásgátló lehetőség, amely koncentráltan, de csak helyileg, azaz a méhűrbe, hat, így kevésbé terheli a szervezetet. Az olyan változókori tüneteket is csökkenti, mint a hőhullámok, hangulatingadozás, vagy rendszertelen menstruáció. Ezen felül a méhtestrák kockázata közel 0%-ra csökken.

 

DOKIHOZ MEGYEK! 

Kéthetente pénteken érkezünk a válaszokkal Tatár Csilla YouTube és a Szólalj meg podcast csatornáján!


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek