Mit jelent szigmabél teljes eltávolítása?

A vastagbél (colon) emésztőrendszerünk vékonybelek, illetve a végbél között elhelyezkedő szakaszát képezi, mely a hasüregben fordított U alakban helyezkedik el, vakbélre (a hozzá csatlakozó féregnyúlvánnyal), felszálló, haránt és leszálló szakaszra, valamint szigmabélre osztható. Ebben a bélszakaszban történik az emésztés utolsó fázisa, a víz visszaszívása, illetve ionok cseréje, itt alakul ki a formált széklet, mely a vastagbél végső kimeneti részén, a végbélen keresztül távozik.
A vastagbél gyulladásos, jó-, és rosszindulatú daganatos elváltozása miatt szükség lehet annak részleges, ritka esetben akár teljes eltávolítására. A colon sigmoideum resectio a szigmabél teljes eltávolítását jelenti, mely esetben nem kell számolni hosszú távon életvitelbeli változással.

A nyílt műtét során a has középső-alsó részén ejtett metszésből távolítjuk el az érintett bélszakaszt a hasfali kötőszövetes váz, illetve izmok átvágását követően.

 

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A szigmabél divertikulózis (kitüremkedő képletek) talaján kialakuló, visszatérő szigmabél divertikulitisz és következményes perforáció tályogképződést, hashártyagyulladást, véráramfertőzést okozhat.  A perforált, gyulladt szigmabél eltávolítása az esetek jelentős részében csak sztómaképzéssel oldható meg. A jóindulatú daganatos elváltozások műtét nélkül tovább nőhetnek, egy részük rosszindulatú daganattá alakulhat át. A rosszindulatú elváltozások előrehaladott esetben bélelzáródáshoz, vérzéshez, a bélfal átfúródásán keresztül hashártyagyulladáshoz vezethetnek, távoli szervekbe adhatnak áttéteket, a kialakuló szövődmények végzetesek lehetnek.

Hogy kell felkészülnöm a műtétre?

Legvalószínűbb, hogy a műtét megelőző napon érkezik intézetünkbe. Ettől függetlenül 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG-t, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

A vastagbélműtétekhez szükség lehet a vastagbél és végbél teljes kiürítéséhez, ennek érdekében a sebésze kérheti, hogy a műtétet megelőző pár napban tartson folyadékdiétát, esetleg székletlazító szedésére, beöntésre is szükség lehet a műtét előtt. Erre vonatkozó részletes tanácsokkal operáló orvosa fogja ellátni.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban végezzük, mely során a has középső-alsó részén ejtünk bőrmetszést, melyet követően a hasizmok kötőszövetes lemezeit, illetve a hasizmokat is átvágjuk. A hátsó hasfalról a szigmabelet a hátsó hasfalról felemeljük a potenciálisan érintett nyirokcsomókkal és nyirokutakkal együtt.  A bél folytonosságát varrattal állítjuk helyre.

Amennyiben a műtéti szituáció úgy kívánja átmenetileg a hasüregben szilikon csövet (drain) hagyunk vissza, mely arra szolgál, hogy a keletkező vérsavót, esetleges vérzést elvezesse.
Előfordulhat, hogy a talált lelet alapján a bélszakaszok nem egyeztethetők biztonságosan, így a visszahagyott vastagbelet átmenetileg egy, a hasfalon ejtett nyíláson keresztül kivezetjük a hasfalra, ún. sztómát (vendégnyílást) képezünk. A műtétet követően a széklet a hasfalra rögzíthető sztómazsákba ürül. Amennyiben lehetséges, egy későbbi időpontban, újabb műtét során a már gyógyult bélszakaszok egyesíthetők.

Van-e egyéb kezelési lehetőség?

A szigmabél divertikulózis esetén a szigorú diétás megszorítások betartásával, illetve antibiotikum terápiával a gyulladás megszüntethető, ugyanakkor a divertikulumok megszűnése spontán nem fordulhat elő.

A jóindulatú daganatos elváltozások korai szakaszban (vastagbél polip) esetenként eltávolíthatók vastagbél tükrözés során, a nagyobb méretű polipok csak sebészi úton távolíthatók el.

A vastagbél rosszindulatú elváltozásainál alternatív terápiás lehetőség nincs. Bizonyos esetekben úgynevezett neoadjuváns kezeléssel (sugárterápia, kemoterápia) lehet szükség a daganatos szövetszaporulat méretének csökkentésére, a műtét sikerének elősegítése érdekében.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy diszkomfort érzése lehet, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk.

A metszések körül is lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott. A műtétet követően a metszéseket helyi érzéstelenítővel érzéstelenítjük, mely a sebfájdalmat minimálissá teszi.

Mennyi ideig kell kórházban maradnom?

Általában 3-5 napot kell Intézményünkben töltenie.

A műtét lehetséges szövődményei

Vérzés, hasüregi vérömleny, bélvarratok szétválása, hasfali seb fertőződése, sipoly kialakulása, a has bőre a heg körül érzéketlenné válhat (rendszerint 2-3 hónapon belül elmúlik), mélyvénás trombózis.

A felépülés időszaka

A műtét során vénás kanült helyeznek be, húgyhólyagkatétert és gyomorszondát, mely az orrán keresztül kerül levezetésre és arra szolgál, hogy felső bélszakaszokban felgyűlő bélnedvet levezesse és csökkentse a hányinger kialakulásának lehetőségét. Ezen eszközök várhatóan a műtét utáni 1-3 napon belül eltávolításra kerülnek.

Vastagbél részleges eltávolítása után normális, ha akár hetekig is gyengébbnek, fáradékonyabbnak érzi magát, de általában 6-8 héten belül visszatérhet normál aktivitásához. Fontos, hogy otthonában kezelőorvosa által javasolt diétát tartson, fokozatosan terhelje magát. Amennyiben sztómaképzés történt a műtét alatt, műtét után sztóma-terápiás nővér segíthet a sztóma kezelésének megtanulásában.

Mikor fürödhetek vagy zuhanyozhatok?

  • Tiszta fedőkötés lesz a seben, melyet egyeztetés szerint időnként cserélni kell. A test többi részét nyugodtan megmoshatja, de a kötéseket teljes mértékben tartsa szárazon az első 48 órában. A varratszedésig kerülje a fürdést vagy úszást, a seb áztatása fokozza a fertőzés kialakulásának valószínűségét. Ezen időszakban ne hagyja, hogy tusolás alatt a víz a sebre irányuljon

Mikor kezdhetek el sportolni a műtét után?

  • A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 6-8 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Mikor mehetek vissza dolgozni?

  • A munkába való visszatérés függ a munka típusától és a műtét kiterjedésétől. Várhatóan 1-2 héten belül visszatérhet a munkavégzéshez.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek