A végbélsipoly műtétről

Mi a műtét lényege?

A végbélsipolyok a végbél ürege, illetve a bőr között kialakuló preformált járatok, melyeken keresztül a végbél üregében levő baktériumok a végbél körüli lágyrészekkel közlekednek, folyamatos gyulladást, visszatérő tályogképződést, illetve váladékozást fenn tartva. A végbél sipolyokat a záróizomhoz viszonyított helyzetük alapján lehet elkülöníteni, sebészi megoldásukat ehhez igazítani. Seton drenázst akkor alkalmazunk, ha a járat a záróizomhoz való közelsége, azon keresztüli közlekedése miatt egy ülésben nem irtható ki, illetve elágazó járatrendszerek miatt a szervezetet arra szeretnénk késztetni, hogy a széli járatok elzáródjanak és egy fő sipoly alakuljon ki, melyet második lépésben már ki tudunk irtani.

Miért kell a beavatkozást elvégezni?

A végbélsipolyok spontán záródására csekély esély van, ezért a sipoly járat megszüntetésére sebészeti beavatkozásra van szükség. A végbélsipolyok jelentős része a végbél záróizmon keresztül fut, ezért egyszerű kiirtás esetén a végbél záróizma is sérülhet, mely akár végleges széklettartási zavarokhoz vezethet. A műtétet követően a behelyezett gumicsík környezetében a szervezet hegszövet képződésével reagál, az elágazó-, illetve oldaljáratok záródnak, előkészítve a második lépcsőben végzendő sipoly járat kiirtást.

A kezelés második lépése, a járat definitív kiirtása, azt követően a végbélsipolyból származó panaszok (ismételt tályogképződés, váladékozás, gyulladás) megszüntethetők.

Hogyan kell a műtétre felkészülni?

Legvalószínűbb, hogy a műtét napján érkezik majd intézetünkbe, ritkán előfordul, hogy már előző esti befekvés szükséges. 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

Hogyan végezzük a műtétet?

A műtétet altatásban, lábtartós fektetésben végezzük. A sipoly járat bőr felőli, illetve végbél felőli szájadékát felkeressük, szondázzuk, majd a járatba gumicsíkokat (seton draineket) helyezünk, melyet a műtétet követően helyben hagyunk. A sebet kötéssel látjuk el. Amennyiben több járat van a végbél körül, azokat is seton drenázzsal látjuk el.

Van-e egyéb kezelési lehetőség?

A végbélsipolyok sebészi megoldása esetén egyrészt különböző szövetragasztó anyagokkal, dugókkal a járatot el lehet zárni, illetve Hippocrates szerinti csomózással szintén kiírthatók. Konzervatív vagy gyógyszeres terápiás alternatíva nincs. Amennyiben aktív Crohn betegséggel küzd, annak gyógyszeres előkezelését javasoljuk.

A műtét potenciális szövődményei

Műtét utáni fájdalom a műtéti területen, bőr-, szövetkárosodás, gyulladások, hegesedés, sebfertőződés, seb körüli érzéketlenség, mélyvénás trombózis.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk. A behelyezett drain körül lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott A fájdalomcsillapítók az elkövetkező időszakban fokozatosan szükségtelenné válnak majd.

Meddig kell kórházban maradnom?

A műtétet követően másnap hazamehet.

A felépülés időszaka

A műtétet követően a javasolt ülő fürdőzés mellett a székletürítés könnyítése javasolt naponta 3×1 evőkanál Paraffin olaj elfogyasztásával.

A műtétet követően legalább 3 hónapig a seton draineknek helyben kell maradnia, hogy a gumidrain környezetében a sipolyjárat meg tudjon erősödni, azt követően második műtéti ülésben távolítjuk el a draint és irtjuk ki a sipolyt.

Mikor fürödhetek vagy zuhanyozhatok?

  • Tiszta fedőkötés lesz a seben, melyet naponta cserélni kell. A műtétet követő napon a sebet már érheti víz, a székletürítéseket követően a seb zuhanyoztatása szükséges. Zuhanyzás után a sebet fedőkötéssel kell ellátni.

Sportolás:

  • A műtét utáni pár hétben fáradékonyabbnak fogja érezni magát, javasolt a mindennapi aktivitás fokozatos visszaépítése. Az első 2-3 hétben kerülje a nehéz fizikai munkát, súlyok emelését, intenzív sporttevékenységeket.

Munkavégzés:

  • A munkába való visszatérés függ a munka típusától és a műtét kiterjedésétől. Várhatóan 1-2 héten belül visszatérhet a munkavégzéshez.

 

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek