Az egészséges életmód fenntartása kiemelkedő fontosságú, de a mai rohanó világban néha nehezen kivitelezhető. Amikor minden a terv szerint halad, jó érzéssel tölt el kipipálni a képzeletbeli to do list-ben heti négy jógaórát, napi nyolc óra alvást vagy a csalónap-mentes étrendet. Azonban néha az élet legprofibb rendezői felett is összecsapnak a hullámok, mi pedig szeretnénk megnyugtatni, hogy ezzel sincsen semmi baj. Sokunknál éppen aktuális lehet a „még nyaralunk, de már az iskolakezdést intézzük, és fejben a Q4 üzleti teendői cikáznak a fejünkben” időszak. Nos, ilyenkor érdemes elővenni olyan egyszerűen beilleszthető jolly jokereket, melyek nem járnak nagy szervezéssel, és a leterhelt hétköznapokba is beilleszthetők. Ezek egyike a cikkünk témájául szolgáló napi fél óra gyaloglás, vagy futás.

Napi fél óra futás vagy séta rendkívüli élettani hatásokkal jár, amelyek hozzájárulnak az optimális fizikai és mentális állapot eléréséhez. A következő hat pontban összeszedtük, hogy miért nem lebecsmérlendő egy hosszabb kutyasétáltatás a parkban.

 

Szív- és érrendszer

Napi harminc perc rendszeres futás vagy séta intenzitásától függetlenül erősíti a szív- és érrendszert. Az edzés serkenti a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást és javítja a koleszterinszintet. Az alacsony pulzusszámon tartott testmozgás pedig hosszútávon hozzájárul az állóképességhez. Ennek eredményeként csökkenhet a szívbetegségek és stroke kialakulásának kockázata.

 

Súlykontroll és anyagcsere

A mozgásnak kiemelkedő szerepe van a testsúly kontrollálásában és az anyagcsere javításában. Nem szükséges túlzóan megterhelő sporttevékenységet űznünk ahhoz, hogy beindítsuk anyagcserénket. A futás vagy séta során elégetett kalóriák segítenek megelőzni az elhízást és hozzájárulnak az egészséges testösszetétel fenntartásához.

 

Mentális frissesség

A fizikai aktivitás nem csak a testnek tesz jót, hanem a mentális egészségre is rendkívül pozitív hatással van. Az edzés során felszabaduló endorfinok javítják a hangulatot, csökkentik a stresszt és a szorongást, valamint növelik az agyi teljesítményt és koncentrációt.

 

Csont- és izomrendszer

A rendszeres mozgás erősíti a csontokat és izmokat, csökkentve a csontritkulás és izomvesztés kockázatát. Nemcsak egy kemény súlyzós edzés, hanem a futás vagy séta is szálkásít, izmosít.

 

Alvásminőség

Az aktív életmód javítja az alvásminőséget. Rendszeres testmozgás segít a jobb alvásban, mélyebb pihenésben és a nappali fáradtság csökkentésében.

 

Tüdőkapacitás

Minden aerob mozgásforma elősegíti az oxigén áramlását a vérkeringésben, hozzájárulva a tüdő erősítéséhez. A mélyebb és hatékonyabb légzés által képes csökkenteni egyes tüdőbetegségek tüneteit is.

 

Ezzel a cikkel azt az üzenetet szerettük volna átadni az olvasóknak, hogy ne essenek a végletek csapdájába! Ha az önmagunktól elvárt szigorú edzéstervet nem is tudjuk tartani egy húzós időszakban, akkor zéró mozgás helyett érdemes könnyed, alternatív megoldásokat keresni, mert igenis számít az a fél óra. Ráadásul így idősebb szeretteinket is ösztönözhetjük a közös mozgásra. Egy séta a családdal a közeli cukrászdába autókázás helyett kellemes időtöltés, és napi fér óra séta bizony hatalmas segítség testünk és lelkünk egészségének számára!


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek