Alvásdiagnosztika

Alvásdiagnosztika

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják az egészségi állapotot, a társas kapcsolatokat, a munkabírást. A magyar lakosságnak több mint a fele küzd alvásproblémákkal, és a panaszok általában hasonlóak (álmatlanság, horkolás, fogcsikorgatás, végtagrángás). Fontos figyelmet fordítani ezekre a jelenségekre, és nem bagatellizálni őket. Az alvászavar betegség, amely akár éjszakai szívinfarktust, stroke-ot (agyi érkatasztrófát) is okozhat. A klinikánkon végzett alvásvizsgálat során nagyszámú mérést készítünk klienseink alvászavarának azonosítására és diagnosztizálására. Az általunk nyújtott komplex alvásdiagnosztika magában foglalja az alvás endoszkópiát is, mellyel pontosan meghatározzuk a horkolást okozó valós anatómiai elváltozást – ezzel javítva az esetleges műtéti beavatkozás sikerét. A közepes és súlyos alvási apnoéban szenvedő pácienseink továbbirányításra kerülnek a megfelelően felszerelt alváscentrumba.

Mit jelent az obstruktív alvási apnoe szindróma?

Mit jelent az obstruktív alvási apnoe szindróma?

Az alvási apnoe szindróma a leggyakoribb alvásfüggő légzészavar, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása következtében alakul ki. A horkolás a felnőtt lakosság mintegy 10-30 százalékát érintő jelenség. A horkoló emberek bizonyos százalékánál ez ráadásul az összeszűkülő garat légzéskimaradással (OSAS – obstruktív alvási apnoe-val) társul. Súlyosabb alvási apnoe esetén ez a folyamat óránként többször is megismétlődhet, olyan hosszútávú egészségkárosodáshoz vezetve, mint a magas vérnyomás, szívinfarktus, illetve különböző agyi keringési zavarok. Egészségközpontunk rendelkezik OSAS szűrésre alkalmas hordozható respiratorikus poligráffal. Ennek segítségével megállapítható, hogy Önnél fennáll-e alvási apnoé, és ha igen, az enyhe, vagy súlyosabb mértékű. Ez utóbbi diagnózissal rendelkező pácienseinknél mindenképp poliszomnográfiás vizsgálatra van szükség, amely a lehető legteljesebb képet nyújtja az alvás alatti rendellenességről és azok lehetséges okairól.

Mi minden segíthet a horkolás megszüntetésében?

Mi minden segíthet a horkolás megszüntetésében?

Számos eszköz ígéri a horkolás eredményes csökkentését, megszüntetését: orrklipsz, horkolásgátló óra, fülbe helyezhető akupunktúrás dugó, légzéskönnyítő orrtapasz, horkolásgátló spray… Természetesen a lehető legjobb megoldás minden horkolással küzdő páciens számára az alvásdiagnosztikai, illetve fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Klinikánkon ezeket a vizsgálatokat megfelelően képzett szakorvosok végzik, és meghatározzák meg, hogy kinek mi lenne a legmegfelelőbb kezelési forma. Amennyiben a konzervatív kezelések nem vezetnek sikerhez, az alábbi műtéti megoldásokat javasoljuk és végezzük:

  • orrsövény plasztika,
  • orrkagyló megkisebbítés,
  • FESS (endoszkópos orrmelléküreg) műtét,
  • orrmandula eltávolítás,
  • torokmandula eltávolítás,
  • Fotona lézer kezelés,
  • lézeres lágyszájpad és nyelvcsap műtétek (LAUPP), rádiófrekvenciás, (RAUPP) vagy koblációs technikával.

Szakembereink

Dr. Csák Enikő neurológus, klinikai neurofiziológus szakorvos román, angol Orvosunk román, angol nyelven beszél. 16+ Pácienseket 16+ éves kortól fogad.

Áraink

Alvásdiagnosztika kiértékeléssel (az eszköz alkalmazásához kaució fizetése szükséges 20.000 Ft, melyet másnap a Páciens visszakap)
39 000 Ft
Alvászavar konzultáció
29 000 Ft
Beutaló írása képalkotó diagnosztikára (szakorvosi vizsgálat nélkül)
5 000 Ft

Rendelési idő

Hétfő:
8:00 - 14:00
Péntek:
08:00 - 14:00
Online időpontfoglalás Időpontfoglalás +36 1 323 7000