Ritmuszavar ambulancia

Meglepő lehet, de a szívritmuszavar, más néven aritmia bizonyos fajtái nagyon sok embert érintenek. A pitvarfibrilláció egyes becslések szerint több százezer embert érint csak Magyarországon. Ez a szabálytalan szívizom összehúzódást jelentő állapot önmagában ugyan nem mindig veszélyes, azonban kezelés nélkül súlyos szövődményekhez vezethet. A Wáberer Kardiológiai Centrum Ritmuszavar ambulanciáját éppen azért hoztuk létre, hogy az aritmiás problémákat észlelők mielőbb segítséghez jussanak. Aki ilyen problémával vagy ennek gyanújával fordul hozzánk, annál felmérjük a kórelőzményeket, 12 elvezetéses EKG-t készítünk, és részletes fizikális vizsgálatokat végzünk. Azonban ezek a megoldások csak az éppen aktuális rövid időszakban képesek adatokkal ellátni a szakorvosokat, vagyis a ritkán jelentkező, nem folyamatos ritmuszavarokat nem mindig képesek kimutatni. Ezért ambulanciákon többnapos EKG-monitorozással (Holter), folyamatos szívritmus figyelésre alkalmas okoseszközök használásával is folytatjuk a vizsgálódást és a probléma azonosítását.

A ritmuszavar hátterének megértéséhez laborvizsgálatokat, szívultrahangot, terheléses EKG-t, szükség esetén pedig szív-CT-vizsgálatot is bevetünk. Ez utóbbiak alkalmával szívizom eltéréseket, szívbillentyű betegségeket, illetve koszorúér betegséget is találhatunk a ritmuszavarok hátterében. A kivizsgálás során talált eltérések elemzését követően határozzuk meg a szükséges terápiákat. Ha nem találjuk a ritmuszavar kiváltó okát, a kezelendő problémát, vagy a megkezdett kezelés ellenére a ritmuszavar továbbra is fennáll, a ritmuszavar típusától függően gyógyszeres kezelést, a katéteres kezelést, vagy pacemaker/defibrillátor beültetést javasolhatunk.

Az esetek jó részében a talált ritmuszavar lehet jóindulatú és ártalmatlan is.

Általános tudnivalók a szívritmuszavarokról

A szív működését elektromos áram vezérli, mely a szív elektromos központjából, a jobb pitvarban található szinuszcsomóból indulva eljut minden szívizomsejthez, és ezáltal váltja ki a szív ritmusos összehúzódásait. A ritmuszavarokat okozhatja az ingerképző központ csakúgy, mint az ingerületvezető rendszer, illetve a szívizomsejtek károsodása is. A szívritmuszavarok járhatnak nagyon lassú, nagyon gyors, vagy szabálytalan szívműködéssel. Lehetnek tartósan fennállók, vagy csak rövid ideig jelentkezők. Leggyakrabban heves szapora, szabályos vagy szabálytalan szívverés érzés, lassú pulzusszám, gyakori vagy ritkább pulzus kihagyások jellemzik őket.

A ritmuszavar időtartama és jellege szerint okozhat fáradékonyságot, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, hirtelen jelentkező szédülést, akár eszméletvesztést is. A ritmuszavarra utaló tünetek esetén a kardiológiai kivizsgálás szükséges, előfordulhat, hogy ártalmatlan ritmuszavarok is jelezhetnek komoly szívbetegséget, és az egyéb okból már meglévő szívbetegségeket is gyakran kíséri szívritmuszavar.

Heves szapora, szabályos vagy szabálytalan szívverés érzés, alkalmanként vagy folyamatosan?

– Lehet ártalmatlan is, de kezelés nélkül akár szövődményekhez is vezethet.

Segítségül hívjuk a Trident Nano-t, Holter monitort, ami olyan kényelmes, hogy észre sem veszi.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek