Terhesség és szívbetegség ambulancia

Az ambulanciát a terhesség előtti szív és érrendszeri kockázatok felmérésére, illetve a kismamák terhesség alatti kardiológiai követésére hoztuk létre. A specializált körülményekre és szaktudásra azért van szükség, mert a terhesség szívbeteg nőnél egy hosszú stressztesztnek számít. A ritmuszavarra, magas vérnyomásra (toxemia), szívelégtelenségre, thromboemboliás eseményekre hajlamos nők számára a terhesség alatt magasabb kockázatot jelent. A nem ismert problémák most jelentkezhetnek először. Alapelv, ha az anya nincs jól, a magzat sincs, így a panaszok hátterét gyorsan tisztázni kell, és mihamarabb kezelni is kell őket. A gyógyszeres kezelésre terhesség alatt is sor kerülhet, viszont sokkal több odafigyelést igényelnek a mellékhatások, ezért lehet szükség a speciális szaktudásra. Ha valaki ismert szív- és érrendszeri problémákkal vállalna gyermeket, rendkívül fontos a teljes körű kardiológiai kivizsgálás. Alapvizsgálatokra, mint a labor, EKG és echocardiográfia minden esetben szükség van, de Holter-vizsgálat, ABPM, terheléses EKG, szív-MR vagy szív-CT is szóba jöhet. Ezek a vizsgálatok, a fellépő problémáktól függően a terhesség alatt is szükségessé válhatnak. A szülés után kardiológiai szempontból legalább 3 hónapra van szükség a szervezet normál (terhesség előtti) állapotra való visszatéréshez. Ilyenkor egy záróvizitet javaslunk, amely során megbeszéljük a terhesség alatti eseményeket, és hogy szükség van-e további kezelésre, korlátozásra, és kockázattal jár-e egy újabb terhesség.

Mikor forduljon hozzánk?

  • ha a gyermekvállalás előtt panaszmentes, de ismert valamilyen hajlamosság szív- és érrendszeri betegségre
  • ha terhesség előtt bármikor felmerült szív- vagy érrendszeri betegség gyanúja, akkor is, ha panaszmentes
  • panaszok esetén, ha a vártnál gyorsabb szívdobogást érez, kisebb terhelésre fullad, lábszárdagadás jelentkezik, vagy bármilyen mellkasi panasza van
  • ha terhessége során vérnyomása magas, illetve ingadozik.

Alapelv, ha az anya nincs jól, a magzat sincs, így a panaszok hátterét gyorsan tisztázni kell.

A ritmuszavarra, magasvérnyomásra, szívelégtelenségre hajlamos nők számára a várandósság magasabb kockázatot jelent. Mindkettőjük érdekében csökkentse a kockázatot a Wáberer Medical Center Terhesség és Szívbetegség ambulanciáján!

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek