Mivel foglalkozik a lipidológia?

A lipidológia szó a görög eredetű lipid szóból ered, melynek jelentése zsír. A lipidológia a vérben keringő zsírok (koleszterin, védő-koleszterin, káros-koleszterin és triglicerid) szintjeinek eltéréseivel és azok kezelésével foglalkozik. Feladatköre a teljes érvédelem is.

A szív- és érrendszeri megbetegedések jelenleg az egyik legnagyobb problémát jelentik a magyar társadalomban. A legtöbb szív- és érrendszeri betegség hátterében
érelmeszesedés áll, ami érszűkületet, -elzáródást, vérrögösödést okozhat. Ezek súlyos betegségekhez, például szív- és vesebetegséghez, szélütéshez, bélelhaláshoz vagy alsó végtagi
ütőérbetegséghez vezethetnek.  Mivel tudjuk, hogy koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés, így a lipidológusok feladata igen csak fontos a betegségek időben való felismerésében.

A szív és érrendszeri kockázati tényezők közül az egészséges életmód és megfelelő táplálkozás hiánya mellett leginkább a magas vérnyomást és a zsíranyagcsere-zavart szokás kiemelni.

Mikor érdemes felkeresni a lipidológiai szakrendelést?

  • családtagoknál tapasztalt magas koleszterin gyanúja esetén
  • érbetegség esetén, kezeletlen magas koleszterin szintnél
  • bármilyen kóros vérzsírértéknél egyéb betegség nélkül
  • cukorbetegség, magas vérnyomás esetén magasabb vérzsírértékeknél
  • magas éhgyomri triglicerid szint esetén
  • ha a szervezetben bárhol érbetegség fordult elő vagy valamilyen érkatasztrófa zajlott le (stroke, szívizom infarktus, végtagi érelzáródás)
  • hasnyálmirigy gyulladás után

A szakrendelés segítséget nyújt kóros elhízás vagy túlsúly kezelésében is.

Foglaljon időpontot szakvizsgálatra!

Szakembereink

Dr. Ábel Tatjána, PhD diabetológus, lipidológus, belgyógyász szakorvos magyar, angol és orosz Orvosunk magyar, angol és orosz nyelven beszél. 18 Pácienseket 18 éves kortól fogad.