Mi az a botox?

Mire használják?

A bo-tox egy fehérje természetű anyag, a Bo-tulinom toxin „A” típusa, amit egy aneorob baktérium termel. A szépségipari felhasználásakor, a mimikai ráncokat eredményező izmok működésének gátlásával érhető el simább arcbőr, a ráncok halványulása. Jellemzően a szem környéki szarkalábakra, a szemöldökök közötti függőleges ráncokra, a homlok- és ajakráncokra alkalmazzák.

A ránctalanító kezelésen kívül a botox alkalmazható hónalji és tenyéri-talpi fokozott izzadás esetén illetve fogcsikorgatás (bruxizmus) terápiájaként is.

Hogyan hat a botox?

A bo-tox kezeléskor a bo-tulinum toxin izombénulást okozó hatását használják fel az arc ráncainak elsimítására, ami kis koncentrációban, az arc egy-egy pontjára bejuttatva nem okoz semmiféle károsodást, viszont képes rá, hogy hosszabb időre leállítsa az arc azon izmait, amely a mimikai ráncok kialakulásáért felelősek. A bo-toxot egy injekcióval juttatják a bőr alá, azokhoz az izmokhoz, amelyek a mimikai ráncok kialakulásáért felelősek. A bőrbe juttatott bo-tox megakadályozza, hogy az idegsejtekből eredő ingerületek elérjék az izmokat, így azok nem tudnak összehúzódva maradni. Ennek hatására az ideg-izom közötti ingerületátvitel szinte megszűnik, az izomműködés gyengül, és a ránc elsimul.

Kinek ajánlott a botox kezelés?

A bo-tox kezelés főként azok számára ajánlható, akiknél az életkorukból kifolyólag már viszonylag erőteljesebbek az arc ráncosodási folyamatai. A cél mindig a korrekció, és nem a tökéletesség elérése. Ha a páciens realisztikus elképzelésekkel vág neki a kezelésnek, kielégítő eredményeket fog kapni. 

Az eljárás előkészületei, menete

A kezelést időről időre meg kell tervezni, a túlzások elkerülésére első alkalommal érdemes a fokozatosság elvét követni. Az első kezelés alkalmával inkább visszafogott, mint sem nagyon látványos eredményre kell törekedni. Esetenként előfordul, hogy a kezelések alkalmával az optimális kezelés eléréséhez módosítani kell a dózisokon. A kezelés arcba fecskendezett injekciók sorozatából áll, vékony tűvel történik és a szúrások kis fájdalommal járnak.

A kezelés időtartama mindössze 15-20 perc. 

A kezelést követő időszak

A bo-tox hatóanyaga többlépcsős mechanizmusú, ezért csak 6-36 órával a beadás után kezd hatni, 1 hét múlva van a csúcspontja. Ez az állapot kb. 4 hétig megmarad, majd ezt követően észlelhető a hatás csökkenése. A következő injekció beadása általában 9 hónap után válik szükségessé.

·     A kezelés után 2 órával nem tanácsos lefeküdni. Az arckezeléseket , a masszázst és intenzíven sportolni a kezelés után 24 óráig kerülni kell. 

·     Fontos, hogy a kezelés előtt és után 15 napig a kezelt területen minimalizáljuk a véraláfutás és a vérzés kockázatát, hogy elkerüljük a befecskendezett anyag környező izmokba való beszivárgását és az ebből eredő mellékhatásokat. 

·     A kezelés után a páciens visszatérhet a megszokott életritmusához.

Néhány ritka, átmenetileg fennálló mellékhatás

A bo-tox kezelés – a bo-tulinum toxin pontos és szakszerű adagolása esetén – teljesen biztonságos. A vegyület – az említett időszakokat követően – mindenféle káros mellékhatás nélkül magától is lebomlik.

Enyhébb és idővel megszűnő mellékhatások ritkán ugyan, de kialakulhatnak. Ezek közé tartozik például a szúrások helyén kialakuló bőrpír, enyhe duzzanatok, feszülő bőr érzése, vagy bőrérzékenység.

Esetenként pár napig tartó fejfájás, enyhe influenzaszerű tünetek, illetve a szúrás helyéhez közeli izmok gyengesége is előfordulhat, például az arc asszimetria esetében. Ez utóbbi magától is megszűnik az izomműködés spontán visszatérésével.

Amennyiben Ön vérhígító gyógyszert szed, ezt fel kell függesztenie a bo-tox kezelés előtt, emiatt ugyanis bevérzések alakulhatnak ki a szúrások helyein.

Mindent összevetve a kockázatokat nem szabad túlbecsülni, de tisztában kell lenni azzal, hogy bármilyen arcon történő injekciós kezelés hordoz magában bizonytalanságokat.

A szakorvos választása már önmagában biztosíték a kockázatok kialakulásának csökkentésére vagy azok megfelelő kezelésére.

Mikor nem ajánlott a botox kezelés?

• Bizonyos neuromuszkuláris betegségek, pl. miaszténia esetén

• Várandósság vagy szoptatás

• Bo-tulinum neurotoxinra vagy szérum albuminra vonatkozó ismert hiperérzékenység esetén

• Lázas állapotban szintén nem végezhető el a kezelés

• Ritkán előforduló, speciális ideg-izom betegség jelenlétekor

• Antibiotikus kezelés alatt (főleg Amiklin, Gentamycin) aminocsoportos készítmények alkalmazása esetén sem javasolt.

       • 18 év alatt nem javasolják a készítmény használatát

 

Az eljárás eredménye, a kezelés hatása

A kezelés az izommunka mérséklésével a ráncok csökkenését eredményezi, amit a kezelést követő 3-15 napon belül érhetünk el. 

A legelső bo-tox kezelés ránctalanító hatása a homlok- és a szemöldök közötti ráncok esetében hozzávetőlegesen 4-6 hónapig tart, míg a szem környéki szarkalábak esetében valamivel rövidebb ideig, kb. 3-4 hónapig érvényesül az kezelés ráncsimító hatása.

A bo-tox kezelés ezen időszak elmúltával újra megismételhető. Pozitívum, hogy az ismételt kezelések hatásai már valamivel hosszabb ideig, néhány hónappal tovább érvényesülnek, így minden további kezelés egyre erőteljesebb ránctalanító hatást eredményez.

Két kezelés között minimum 3 hónapnak kell eltelnie, ennél sűrűbb időközönként az orvosi ajánlások szerint nem szabad újabb kezeléseket végezni.

Szakembereink

Dr. Bene Ruzsena plasztikai és égéssebész, sebész szakorvos magyar Orvosunk magyar nyelven beszél. 18+ Pácienseket 18+ éves kortól fogad.
Dr. Silló Pálma bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, klinikai genetikus szakorvos magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
Dr. Pánczél Gitta bőrgyógyász szakorvos, adjunktus magyar, angol Orvosunk magyar, angol nyelven beszél. 3+ Pácienseket 3+ éves kortól fogad.
Dr. Wenczl Enikő, PhD bőrgyógyász szakorvos angol, német, francia, spanyol, holland Orvosunk angol, német, francia, spanyol, holland nyelven beszél. 0+ Pácienseket 0+ éves kortól fogad.
KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek