Cikkünk megírásában Tárczy Virág, a Wáberer Medical Center dietetikusa segített eligazítani minket a vitaminok útvesztőjében. Azonban az iromány létrejöttéhez egy kikötése volt: kezdjük a helyes étkezéssel! A legfontosabb üzenet ugyanis amit egy dietetikus szakember átadhat az az, hogy mindenekelőtt a kiegyensúlyozott étkezésre fókuszáljunk, és csak ezután a táplálékkiegészítőkre. A megfelelő mennyiségű vitamin és tápanyag bejuttatásának első számú aranyszabálya a változatos és egészséges étrend.

vitamin_zoldseg_gyumolcs

Ennek négy alappillére a következő:

  1. Napi 500-600 g különféle zöldség és gyümölcs elfogyasztása.
  2. Rendszeres és kiegyensúlyozott étrend követése, mely feleslegesen nem kerül egy élelmiszercsoportot sem.
  3. Változatosság: az egészséges ételek tengerében válogassunk bártan, és tudatosan figyeljünk arra, hogy az asztalra színben és állagban is változatos alapanyag kerüljön.
  4. ha a fenti három pontot betartottuk, jöhet csak a kérdés, hogy még egy jól összeállított étrend mellett is érdemes-e vitaminokat szedni a teljesértékű tápanyagbevitel érdekében.

A válasz igen, a következőkben pedig felsoroljuk közülük a legfontosabbakat.

 

D-vitamin

A D-vitamin különleges csodaszer. Elsőszámú forrása nem a tányérunkon, hanem a fényes égbolton keresendő. A napsugarak téli hiánya emiatt jóeséllyel pótlandó lesz. Szedése a mérsékelt éghajlati övezetben – tehát Magyarországon is – október elejétől május elejéig napi 2000 NE (nemzetközi egységben) ajánlott. Zsírban oldódó típus, mint az A-, E-, K-vitaminok is, így étkezéskor javasolt beszedni, vagy olajos kapszulát érdemes választani.

A D-vitaminra, – mint minden más zsírban oldódó „rokonára” – érvényes, hogy a szervezetben felhalmozható. Természetesen jobb megoldás minden nap bevenni, azonban az sem gond, ha néhány naponta (akár hetente egyszer) vesszük be, ekkor a napi ajánlott egységet egyszerűen csak felszorozzuk annyi nappal, amennyi eltelt legutóbbi bevétel óta.

Hiánya kórós is lehet, mely erőteljes fáradtsághoz, kimerültséghez, depresszív hangulathoz vezethet. Ha ennek gyanúja fennáll, laborvizsgálattal lehetséges alátámasztani. Ebben az esetben a szakorvos vagy dietetikus javasolhat a napi ajánlott dózisnál nagyobb mennyiséget.

 

C-vitamin

Vízben oldódó típus (a B-vitamincsoporthoz hasonlóan), túladagolni nehéz. Ugyanakkor pont emiatt a közhiedelemmel ellentétben felesleges is. Javasolt napi adagolása elegendő, ha 500-1000 mg. Az ezen értéket jóval meghaladó dózis nagy része vizeletürítéssel felszívódás nélkül távozik a szervezetünkből. A C-vitamin pótlása nemcsak télen, de egész évben segítheti a kiegyensúlyozott egészségünket.

 

Vas

Ha ember volna, antiszociális lenne, ha kutya, akkor mufurc tibeti masztiff.  Más vitaminokkal „összeveszhet”, az ételek sem barátai és még émelygést is okozhat – mégis ajánlott szedni. A koffein vagy magas rosttartalmú ételek csökkenthetik a felszívódását, emiatt leginkább reggel, éhgyomorra javasolt a bevétele más vitaminok nélkül, esetleg kevés C-vitaminnal együtt, mely segíti a hasznosulását. A vas szedése nemcsak téli időszakra korlátozódik, nyáron is szedhető vitamin.

 

Kalcium

Manapság egyre többeket érint a tejfehérje allergia, vagy a vegán életmód, és sokszor hallhatjuk, hogy a tejtermékek nem képezik a helyes emberi étrend részét, emiatt sokan jó eséllyel nem fogyasztanak megfelelő mennyiséget belőle. Azonban jó tudni, hogy ebben az esetben szinte biztos, hogy a megfelelő mennyiségű kalcium-bevitel külső segítséggel lesz csupán lehetséges. Adagolása napi 500 mg mennyiségben javasolt. A Kalcium bevitele egész évben javasolt.

 

Multivitamin

Mivel nagyon sok mikrotápanyagot tartalmaz (akár 50 félét), emiatt javasolt szedni, még annak tudatában is, hogy némely vitaminok nem olyan hasznosulásban szívódnak fel ebben a „tömörített” formában, mintha külön-külön szednénk be. A dietetikusunk arra is felhívta a figyelmet, hogy mint minden készítmény esetén, a táplálékkiegészítők terén sem mindegy, hogy milyen minőséget használunk, és válasszunk, mindenképp engedélyezett termékeket! A multivitaminok minden évszakban hozzájárulnak a kiegyensúlyozott vitaminbevitelhez.

 

A fenti ajánlások általános jellegűek, mindenki egyéni elbírálást igényelhet, főleg az első trimeszterben lévő kismamák, élsportolók, időskorúak és egyéb speciális állapotú páciensek.

 

 

Tárczy Virág

Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek