Alábbi írásunkkal segítséget szeretnénk nyújtani a megfelelő iskolatáska kiválasztásához és annak helyes viseléséhez. 

A legfontosabb szempont a gyermek elégedettségén túl az egészség, azon belül is a gerinc védelme.

Esztétika és praktikum

A piacon az egyterű több rekeszes hagyományos táskák mellett sportos darabok is megtalálhatóak. Mégis hogyan válasszunk? Mi alapján döntsünk?

Lényeges, hogy ki és mire fogja használni? Tankönyveket, sportruházatot vagy egyéb eszközöket, laptopot szeretnénk elhelyezni benne? Hány éves és milyen magas a gyermek? Kisiskolásként, nagyobb gyermekként és középiskolásként is más-más darabok ajánlatosak. Mekkora a táska saját súlya? A gyermek saját testsúlya 10 %-át cipelheti!

Megfelel -e biztonsági, balesetmegelőzési szempontoknak? (Fényvisszaverő). Milyen anyagból készült? Vízlepergető, vízálló? Ezeket a kérdéseket bátran tegye fel az üzletben ahol a táskát vásárolná. Amennyiben a fentiek alapján sikerült kiválasztani a megfelelőt, vizsgálja meg egészségvédelmi szempontból is!

Egészségvédelmi szempontok, a gerinc védelme

Alapvetően a jó iskolatáskának két megfelelő szélességű vállpántja van. Semmiképp ne használjunk egy oldalon viselhető vállpántos táskát! Ha keresztezzük magunk előtt a pántot akkor sem! Mindkét esetben egy oldalra kerül az összes súly, ez hosszú távon nyak-vállövi panaszokat, gerincferdülést, izomfeszülést és fájdalmat okozhat. A széles pántok kényelmes viselést tesznek lehetővé és segítik a súly megfelelő elosztását.

A vállpántokon kívül elöl is találhatunk úgynevezett kiegészítő pántokat. Általában a mellkasnál és a medence magasságában. Előbbi a vállpántokat köti össze megakadályozva azok lecsúszását, utóbbi segít  tehermentesíteni a gerincet, segítségével a súly egy részét a medence viseli.

Megfelelően párnázott, merevítővel ellátott háttámasz megakadályozza a rossz illeszkedést, biztos támasztást ad. Praktikus, ha a hátsó rész vagy a merevítő állítható. Így még könnyebben alkalmazkodhat a gyermek testmagasságához hisz a táska nem lehet magasabb és szélesebb mint a gyermek törzse!

iskolatáska

Hogyan viselje helyesen a gyermek?

Állítsuk be a vállpántokat kellően szorosan úgy, hogy a táska teteje a lapocka felső részénél helyezkedjen el, alja ne ütődjön minden lépésnél a gyermek derekához! Ne legyen túl szoros a pánt mert kényelmetlenségeket pl. zsibbadást okozhat. Az sem előnyös ha túl hosszúra állítjuk be mert a testtartás görnyedtté válik és előre helyeződik a fejtartás . Ez hosszú távon nyaki panaszokat, fejfájást generálhat.

A gurulós iskolatáska praktikusnak tűnhet, azonban fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan sok holmi kerül bele. Iskolába indulás előtt ellenőrizzük, hogy a gyermek elbírja-e mert tömegközlekedési eszközökön és az iskola lépcsőin meg kell majd emelnie.

A gerinc és csontjaink egészséges növekedésének ingere a terhelés és a mozgás. Jól beállított, megfelelő minőségű és súlyú iskolatáska nem tesz kárt a gyermekben. Amennyiben mégis mozgásszervi panaszok keletkeznének keressék szakembereinket/ gyógytornászunkat bizalommal!

Időpontfoglalás: +36 1 323 7000 Online időpontfoglalás


Blog cikk megosztásaKAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
  • Hétfő 07:00-20:00
  • Kedd 07:00-20:00
  • Szerda 07:00-20:00
  • Csütörtök 07:00-20:00
  • Péntek 07:00-20:00
  • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek