Mellkas CT vizsgálat

Mikor van szükség mellkas CT vizsgálatra?

A mellkasi kórképek esetén az elsődleges diagnosztikai eljárás a röntgen. A mellkasi röntgen során az orvos szemből és oldalról is készít egy-egy képet. Ez sok esetben elég pontosan kimutatja az elváltozásokat, azonban mivel egy síkban “összegzi” a képet, időnként nem látszanak elég élesen a részletek. Ilyenkor jön jól a CT, amely a röntgensugarakkal keresztmetszeti felvételeket készít, így jobb képet ad az adott szervek, struktúrák állapotáról. A mellkas CT számos betegség és elváltozás diagnosztizációjában segíthet:

 • A tüdő daganatos megbetegedései

 • Tüdőembólia

 • Egyéb, tüdőt érintő kórképek, elváltozások: gyulladások, allergia kiváltotta problémák

 • A mellkasi lágyrészek elváltozásai

 • A mellkasi nagyerek, például a tüdő ereinek vizsgálata

 • Légmell

Mikor kontraindikált a mellkas CT vizsgálat?

Mivel a CT vizsgálat esetén sugárterhelés éri a pácienst, csak orvosi indikációra végeznek CT-t. Várandós kismamák esetén kizárólag nagyon súlyos, életveszélyes helyzetekben alkalmazzák, egyébként eltekintenek tőle.

Ezen túl a kontrasztanyag használata során is vannak ellenjavallatok, erre az alábbiakban részletesebben kitérünk.

A mellkas CT vizsgálat segítségével nagyon jól megjeleníthetők a mellkasi szervek elváltozásai.

A kontrasztanyag használatának előnyei, illetve kontraindikációi

A mellkasi röntgenvizsgálatok javarészt két részből állnak. Készül egy kontrasztanyag nélküli, úgynevezett natív képsorozat. Utána pedig intravénásan kontrasztanyagot adnak be, és készül egy második képsorozat is. Ez utóbbi kifejezetten részletgazdag képet ad, amely nagyon hasznos diagnosztikai szempontból.

A kontrasztanyag azonban ismert allergia, illetve gyenge veseműködés esetén gondot okozhat, ezért általában ezekben az esetekben eltekintenek tőle. Emiatt a mellkas CT előtt vesefunkciós laborvizsgálatra is szükség van, hogy az orvos tisztában legyen a lehetséges kockázatokkal.

A kontrasztanyag a cukorbetegségre adott gyógyszerek egyik elterjedt hatóanyagával, a metforminnal együtt kedvezőtlen anyagcsere-folyamatokat indíthat el. Ezért ezen gyógyszerek szedését két nappal a vizsgálat előttől két nappal a vizsgálat utánig fel kell függeszteni.

Mit kell tudnia a mellkas CT vizsgálatról?

A mellkas CT vizsgálat egy non-invazív, minimális kellemetlenséggel járó vizsgálat. Fontos, hogy érkezés előtt tartsa be az orvos utasításait, és éhgyomorral érkezzen.

Utána már csak fel kell feküdnie CT-berendezés mozgó asztalára. Az orvos utasítására egy nagy levegőt kell venni, és 20-30 másodpercig benn tartani, miközben a berendezés elkészíti a képsorozatot. Utána megismétlődik a folyamat, de előtte az úgynevezett branüllel beadják a kontrasztanyagot.

Az apró tűszúráson és a kontrasztanyag okozta enyhe melegség-érzésen kívül semmi kellemetlent nem fog tapasztalni, nem kell tehát félni a vizsgálattól!

A mellkas CT vizsgálat során általában kontrasztanyagot is használnak.

Kérjen időpontot mellkas CT vizsgálatra a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaihoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül végezhessük el a vizsgálatot kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek