Koponya CT vizsgálat

Mikor végzünk koponya CT vizsgálatot?

A fej és az agy diagnosztikai vizsgálatára a legtöbb esetben már MRI-t alkalmaznak. Az MRI az agyi területekre sokkal részletgazdagabb információval szolgáló képalkotó eljárás, azonban bizonyos esetekben nem alkalmazható. Ha a páciensnek pacemakerje van, mágnesezhető fém van a szervezetében, illetve klausztrofóbia miatt fél az MRI géptől, a CT jelenti a megoldást.

Ezen túl vannak esetek, amikor a koponya CT alkalmazása előnyösebb. Ide tartozik a koponya csontjainak traumája, a csontdeformációk, és a vérzések az agykoponya területén. Továbbá az arckoponya légtartósságának vizsgálata is.

Az arc és agy koponya CT vizsgálatokat csak orvos beutalóval, javaslattal készítjük el, mert röntgensugárzást alkalmazunk.

A koponya CT vizsgálatot leggyakrabban akkor végzik el, ha a MR vizsgálat nem jöhet szóba.

A koponya CT segítségével többek között az alábbi betegségeket lehet diagnosztizálni:

Az agykoponya esetében a:

 • jó vagy rosszindulatú daganatok

 • stroke, agyi infarctus

 • koponyaűri vérzések, agyvérzés

 • koponyát alkotó csontok törése

Agyi angiográfiás típusú (érfestéses) kontrasztanyagos CTA vizsgálat esetén:

 • agyi aneurysma kizárása, ellenőrzése, követése, kontrollja

 • egyéb agyi érelváltozások vizsgálata

 • agyi érelzáródások esetén

Arckoponya, orrmelléküreg CT

Az agykoponya vizsgálata mellett arckoponya, orr-melléküregek vizsgálata is elkészíthető a CT készülékkel. Ez a vizsgálat az arcüregek és homloküregekben kialakult gyulladást és annak súlyosságát mutathatja ki. Ezen túl a fül-orr gégészek gyakran kérik polypok vagy daganatok gyanúja esetén is. Gyakori módszere az orrsövényferdülés diagnosztizálásának is. Ehhez a vizsgálathoz ritkán szükséges a kontrasztanyag alkalmazása.

Belső fül HRCT vizsgálat és a szemüreg vizsgálata

Az agy és arckoponya vizsgálata mellett célzott vizsgálatok is készíthetők. A belső/középfül területére nagyfelbontású (high resolution) CT lehetőség van, mellyel az aprólékos belső és külső hallójárat területei is vizsgálhatók.

A szemüreg (orbita) területére célzott vizsgálatot akkor készítünk, ha egy trauma kapcsán felmerül, vagy sugárfogó idegentestet (pl.: fémszilánk, törmelék) keresünk.

Hogyan zajlik koponya CT?

A koponya CT vizsgálatok fekvőhelyzetben történnek és a vizsgálatot végző operátorok instrukciói alapján megadott pozícióban.

Az adott régió vizsgálata 15-20 percet vesz igénybe, ami alatt mozdulatlanságra van szükség. A készülék röntgensugarat használ és egy fánk alakú csőben mozgatja a fekvőasztalt a vizsgálat alatt.

A kontrasztanyagok beadása véna biztosításával történik, egy vénakanült helyezünk a kar vagy kézfej területére, amin keresztül a vizsgálat adott pillanatában bejuttatjuk a kontrasztanyagot. Kontrasztanyagos vizsgálatokat követően a beadástól számított 30 perces megfigyelési időtartamra az intézetben kell tartózkodjon.

Az arckoponya, orrmelléküreg CT alkalmas a homloküreg gyulladásának kimutatására.

Mikor nem végezhető el a kontrasztanyagos koponya CT vizsgálat?

A kontrasztanyag segítségével jobb minőségű, részletgazdagabb képet kaphatunk. A kontrasztanyag viszont gyenge vesefunkciójú, illetve kontrasztanyagra allergiás páciensek esetén gondot okozhat. Ezért előtte vesefunkciós laborvizsgálatra van szükség. Utána a kockázatot mérlegelve az orvos eldönti, hogy kontrasztanyagos, vagy csak natív vizsgálatot fog végezni.

Az cukorbetegségre adott gyógyszerek egyik gyakori hatóanyaga, a metformin nem szedhető, ha kontrasztanyagot használunk. Ezért a vizsgálat előtt két nappal fel kell függeszteni az ilyen gyógyszerek szedését, amit két nappal a vizsgálat után lehet folytatni.

Mire számítson a vizsgálat előtt?

A natív (kontrasztanyag nélküli) vizsgálatok nem igényelnek különösebb előkészületet, kontrasztanyagos vizsgálat előtt vegye figyelembe az ahhoz szükséges előkészületeket (lsd, feljebb estleg link). Orvosi javaslatát, beutalóját hozza magával.

Kérjen időpontot koponya CT vizsgálatra a Wáberer Medical Center kiváló szakorvosaihoz, vagy hívjon bennünket a +36-1-323-7000 telefonszámon, hogy hosszas várakozás nélkül végezhessük el a vizsgálatot kiválóan felszerelt budai klinikánkon.

KAPCSOLAT
1123 Budapest,
Alkotás utca 55-61.
+36 1 323 7000
NYITVATARTÁS
 • Hétfő 07:00-20:00
 • Kedd 07:00-20:00
 • Szerda 07:00-20:00
 • Csütörtök 07:00-20:00
 • Péntek 07:00-20:00
 • Szombat 07:00-15:00
HÍRLEVÉL
PARKOLÁS / TÉRKÉP
Parkolási lehetőségek